Het is opmerkelijk dat de ACM de facto voorstelt om schaarste te creëren opdat duurzame producten duurder verkocht kunnen wordenDe ACM vreest dan ook prijsbederf als meer boeren biologisch gaan telen. Dat leidt overaanbod. De sector zelf reguleert nu het aanbod streng. Bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM ziet geen reden om in te grijpen. In de Volkskrant zegt hij vanmorgen: "Voordat we ingrijpen, vragen we ons [...] altijd af: wat zou voor de maatschappij goed zijn? We zijn nog niet overtuigd dat het helpt als we nu iets doen aan die wachtlijsten." De krant opende het artikel waarin Snoep wordt geïnterviewd met de opmerking dat boeren niet naar de supermarkten moeten kijken om meer geld te krijgen voor hun verduurzamingsinspanning, maar naar hun eindklanten, consumenten.
In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, geldt als beleid dat de meerkosten van verduurzaming van voedsel door de consument betaald moeten worden. Maar die vertikt het dus, constateert de Autoriteit. Daarmee stelt zich een nieuw dilemma voor beleidsmakers: moet de overheid via de belasting verduurzaming bekostigen of wil ze onduurzaam aanbod verbieden om zo de consument te dwingen om alleen nog duurder voedsel te kopen.
De ACM denkt dat een mix van maatregelen vraag en duurzaam aanbod op elkaar kan afstemmen. De vraag moet gestimuleerd worden door middel van campagnes. Omdat dat onvoldoende zal blijken is intra-Europese samenwerking op duurzaamheidsnormen gewenst. Daarnaast moeten productiebeperkende maatregelen worden genomen. Daarmee bedoelt de ACM afspraken tussen boeren en de keten tot aan de detaillist om zonder overproductie die tot prijsdruk leidt een onderscheidend en meteen ook duurzaam product te maken. Boeren die niet duurzaam kunnen of willen werken zouden uitgekocht of zelfs onteigent kunnen worden. Deze maatregelen gaan in de richting van het gedwongen duurder maken van voedsel en hebben, schrijft de ACM, "uiteraard ingrijpende gevolgen voor de sector die nader moeten worden onderzocht".
De ACM verzuimt na te laten welke minimumeisen voor duurzaamheid zij zich voorstelt of hoe die moeten worden bepaald. Voorlopig blijft dan ook duidelijk welke bedrijven uit de markt zouden moeten verdwijnen. Opmerkelijk is echter dat de ACM de facto voorstelt om schaarste te creëren opdat duurzame producten duurder verkocht kunnen worden. De mededingingsautoriteit heeft tot taak om in de gaten te houden dat er voldoende concurrentie is om de prijzen voor consumenten zo laag mogelijk te houden.
ACM Agro-Nutri Monitor 2021: betalingsbereidheid consument nu nog grootste belemmering voor omschakeling naar duurzame landbouw https://t.co/NuvrDdNYMv #boeren #duurzaam #biologisch pic.twitter.com/Vrqn7MkGob
— Autoriteit Consument & Markt | ACM (@AutoriteitCM) October 11, 2021
De consument is altijd de bottleneck en beleidsmakers verwachten dat bedrijven ervoor zorgen dat ze hen toch verleiden. Nu dat onvoldoende snel gaat (of niet kan lukken, zoals de ACM de facto zegt), geven milieuorganisaties er de voorkeur aan niet de consument, maar bijvoorbeeld Shell en Rabobank aan te klagen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ppps opvallend dat lams (schapen)vlees 2,5-3 maal zo duur is bij de AH dan bij de Turk (en minder gevarieerd, zoals met botten die juist extra smaak geven, of die vleesrijke lamsnek waar ik het al over had, 8 euro per kilo). Gestoofd geitenvlees ook heerlijk... ook al zijn dat meestal staldieren (hier), zijn ze er beter aan toe dan '1 sterren varkens'.. (en niet duurder bij die Turk). Geitenmelk ook superieur (Vogel propageerde geitenmelk/ vlees al in 1956.. en was tegenstander van varkensvlees en ander rood vlees.. al was hij niet Halal of Kosher... zag hij wel een gezondheidskundige wijsheid daarvan in... die ik niet helemaal achtersta, varkensribben (gemarineerde spareribs), haas, babi ketjap, braad/rookworst enzo met mate kan ik enorm waarderen... wil dat niet negatief veroordelen... en al vind ik een Wiener Schnitzel van kalfsvlees lekkerder dan schnitzel van varkensvlees met dragon, peper en citroen... vind ik die ook lekker ;) ).
Maar wat beter is?
Grazende schapen verrijken het milieu... vangen ook die stikstof gewassen af, die zo een probleem kunnen zijn is sommige natuurgebieden. Kunnen ook prima onder verhoogde zonnepanelen.
Kocht laatst lamsrack (superieur) voor 12,50 de kilo bij de Turk.... bij de AH 35 euro.... (het mag 'lamsvlees' heten tot 1,5 jaar, wat iets anders is dan kalfsvlees)
Maar grazen (grasoogsten) op glyfosaat bespoten drijfmest geïnjecteerde weiden zonder biodiversiteit en achteruitgaande bodems? Geen kruidige weiden (met hagen e.a. die de biodiversiteit promoten) die zoveel invloed hebben op milieu, vee gezondheid en smaak?
Drijfmestinjectie als wettelijke maatregel zo kortzichtig, en gevolg van bio-industrie.(deed ooit onderzoek naar stankoverlast in de gemeente Ede in een ruimtelijk ammoniak verspreidingsmodel... die is idd een stuk minder geworden... maar een bodem/ grondwatervernietigende schijnoplossing)
pps... en als je geen varkensvlees wil... kunnen ook lamsnek (goedkoopste prima lamsvlees bij de Turk verkrijgbaar - bot voor mijn husky ;)) of kalfs(rund)vlees met bot een goed alternatief zijn in stamppotten/ snert... of gans/ kalkoen... of vega oplossingen (met gefermenteerde sojasaus, balsamico, jeneverbes, laurier en lavas liefst...
rookkaas misschien... zeker in rauwe andijviestamp (licht oven gestoofde spitskool/ broccoli/ asperges) erg lekker) (maar ovenschotel met kool/witlof/schorseneren licht gesausd ook met andere kazen heerlijk... bio maakt weinig uit in prijs vaak.. voor de rooksmaak kan je ook andere zaken als gerookte paprikapoeder gebruiken, of zelf wat goedkope houtsnippers meeroken op de ovenbodem)
Lams(schapen) vlees is sowieso van vrij lopende en genietende dieren. Keurmerk 'bio' niet nodig, denk ik. Maar corrigeer me als ik hierin fout denk. Wilde Gans wordt hier zwaar onderschat.
ps mijn nauwelijks rokende opa van een kant (alleen in het weekend 2 sigaren) die overleed aan longkanker door (waarschijnlijk) de bestrijdingsmiddelen die hij toepaste op 66 jarige leeftijd een altijd bijblijvend voorbeeld van dit soort uitbuiting... die maar doorgaat op andere verschillende manieren (mijn andere opa die dat niet wilde - mocht niet van zijn hoog opgevoede -schitterend piano spelende - Joodse vrouw uit een heel ander milieu - werd veel ouder... ook al rook hij >7 sigaren (van eigen tabak), en had hij een lagere productie door soms plagen ondanks zijn brandnetelton... maar wel prachtige bodem, met eigen stalmest en grote smaakvolle kolen, met wat wormpjes die eenvoudig verwijderd konden worden met water met wat zout... niet geaccepteerd meer door de supers/ consument), Zij waren veel gelukkiger op hun oude dag samen. Hun overtuigingen volgend. En een bedrijf waar ik als kleinkind enorm van genoot. Spelend met/ zingend voor de varkens, koeien en kippen, liggend in de akkers met korenbloemen, bieten draaiend, klimmend in de vruchtenbomen pruimen, kersen en peren plukkend (smullend), pap makend met mijn oma van de net gemolken koeien... heerlijke stamppotten, dagverse rulle eitjes die ik raapte, knapperig desem 'half om half' brood van lokaal graan van de bakker 300 meter verderop met roomboter en suiker... (alleen dat slachten op de deel stond me tegen)
Romantiek voor een kind... maar hard werkend bestaan met weinig andere luxe.... waar zij ook geen behoefte aan hadden, ze waren super gelukkig samen... ook zonder SUV of vliegvakantie naar Thailand... of 'zelfs maar' een vakantie naar de Wadden (hun zelfgebouwde - met buren - boerderij nu een monument... waar zich nu een miljonair gehuisvestigd heeft.. alle herinneringen buiten weg... behalve 4 enorme suikerperenbomen... de rest nieuwbouw wijk.. maar wel blij dat de buitenkant er nog staat zoals die was)
Bio hoeft helemaal niet zoveel duurder te zijn. Het is enorm product afhankelijk. Biologische volle yoghurt 1,09.... is dat duur? Biologische heerlijke belegen rauwmelkse Gouda uit de Ooypolder bij de Natuurwinkel hier 16,95 de kilo.... (bij wandelingen zie je de kruidige weiden daar waar ze grazen, en die je terug proeft in de superieure smaak). Bij diezelfde biologische winkel ('van Nature') lokale seizoensproducten als wortelen, pastinaak, krul/veldsla, krop andijvie, ook vaak maar weinig duurder - en altijd wel een aanbieding. Citroenen waarvan je de schil kan raspen als heerlijke toevoeging ipv weg te gooien omdat die barst van het gif (al gebruiken restaurants die wel). Biologische sinaasappelsap (huismerk) 1,29 de liter... goedkoper dan Appelsientje en Coca Cola.
In Duitsland vlak over de grens een bio boer die goedkoop aan huis verkoopt. Bij de Aldi daar NL(!) bio producten veel goedkoper aangeboden dan hier bij de AH (neem aan dat de boer niet een lagere prijs krijgt).
En inderdaad, wat de Nederlander allemaal overheeft voor luxe, lekkere(?) gemaksvoeding, en groentepakketten, kant en klare maaltijden aan huis bezorgd....of op de schap.
Die winterstamppotten (snert met superfood knolselderij, die ontbreekt in alle snert in blik of pak) kan je stoven met goedkopere bio (scharrel) 'knarsribbetjes', de smaak van de botten extra cachet gevend.... maar ook een vega alternatief erbij nemen. En kruiden kunnen veel schelen in smaak, kant en klaar enorm overtroffen in smaak (daar is wel culinaire kennis voor nodig, die niet onderwezen wordt op school). Kant en klare nassi... die je zelf veel lekkerder voor bijna de helft van de prijs kan klaarmaken... met bio groenten. kruiderij en vliesrijst? Falafel met bio tzatziki?
Er zijn tussenwegen mogelijk. Niet (geheel) keurmerk 'biologisch', maar wel echte scharrel - niet gevoed met Amazone soja/ mais. Groenten (ook bonen) die geen of weinig bespuiting nodig hebben.... en bespuiting met onschadelijkere middelen. Algen/ wieren (andere zilte gewassen). Respect voor de bodem en omgeving. Wisselteelten.
De marges voor de boeren zijn veel te klein, en een/twee cent verschil per stuk, liter of kilo kan al het verschil maken tussen rendabel of niet.... terwijl de super (bank) de aandeelhouders en leidinggevenden ruim beloond met uitbuiting.
De innovatie is vaak moeilijk.
#44 De door jouw aangehaalde Harvard studie klopt in mijn inziens ook als een bus. Als voorbeeld gebruik ik de boerderijautomaten. Hoewel het slagen van een boerderijautomaat ook zeer afhankelijk is van zijn/haar standplaats en de bijbehorende promotie, zijn ze in mijn inziens vooral zo in trek bij de consumenten door de gunstige prijs in deze automaten.
Een twee of drie sterren ei, vaak voor z’n 15c per stuk verkrijgbaar in deze automaten (wat overigens in mijn optiek nog veel te laag is). De consument vindt het vaak geweldig. Hij/zij haalt zijn eieren rechtstreeks bij de boer, waar je vaker de kippen ook nog buiten ziet scharrelen, voor een veel lagere prijs dan in de supermarkt.
De boer zegt dat deze automaten vaker een leuk zakcentje voor erbij zijn. En natuurlijk vinden ze het leuk dat de consument in aanraking komt met zijn/haar bedrijf. En inderdaad, de inkomsten van een boerderijautomaat zijn maar een druppel op de gloeiende plaat in hun huidige bedrijfsomvang (ik bekritiseer overigens niet de omvang van de bedrijven, dergelijke bedrijven zijn in West-Europa nog hard nodig).
Hoe anders is het in Duitsland waar een boer 2000 eieren per dag verkoopt, met een behoorlijke marge (en nog steeds goedkoper dan in de supermarkt) van zijn eigen 2500 kippen?
Dit laatste zie je overigens ook steeds meer in Nederland met meer voorbeelden aan producten.