Horecaslagers zwaarst getroffen
Volgens branchevereniging Koninklijke Slagers Nederland (KNS) kampen vooral horecaslagers met vleesschaarste en hogere prijzen. "Er is een omslag geweest van bijna geen vraag naar vlees vanuit de horeca, naar een enorme inhaalvraag omdat alle heropende horecabedrijven vlees willen inkopen. Daarnaast is er bijna geen import uit Zuid-Amerika,” zegt Jort Heijmans, woordvoerder van het platform vlees.nl.
De vleesschaarste is ontstaan doordat leveranciers lokaal en wereldwijd in de coronacrisis hun productie hebben afgeschaald. De laatste jaren maakte lokaal geproduceerd vlees een opmars, maar vooral daar is nu sprake van krapte. Pouw: "De vraag [naar lokaal vlees] steeg het snelst maar dit verse vlees is ook als eerste op. Het aanbod kan ook niet direct terugveren omdat veehouders door de lagere vraag tijdens de lockdown minder koeien hebben bijgevoederd ter voorbereiding op de slacht en de moederdieren hebben behouden voor de fokkerij.”
Maar ook import biedt geen oplossing omdat overzeese rundvleesproducenten in Ierland, de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan net zo goed hun productie hebben afgeschaald, de export hebben verboden of de gestegen kosten van containertransport niet kunnen of willen dragen.
Horecavraag komt bovenop retailvraag
Nice to Meat kan nog al zijn klanten vlees leveren, maar niet voor dezelfde prijzen als voor de pandemie. Een derde van de klanten krijgt - of kiest - voor alternatieve vleessoorten. Tot dusver vertaalt de rundvleesschaarste zich volgens Pouw in een prijsstijging van €1 per kilo gehakt, en gaat het bij 'luxe' vleesdelen als ribeye en ossenhaas om prijsstijgingen van €5 tot €10 per kilo. "De vraag naar speciale delen is in de retail en bij slagers nog steeds hoger dan vóór de pandemie," vult Heijmans aan. "Als daar ook nog een hogere vraag vanuit de horeca bijkomt, wringt dat natuurlijk en snap ik dat horecaslagers naar alternatieven op zoek moeten.”
Uiteindelijk betekent het dat consumenten die weer uit eten gaan, moeten rekenen op een hogere prijs voor hun mooie stukje vlees. Pouw: "Ik ben wel blij voor de boeren omdat zij nu tenminste na een slechte tijd een goede prijs voor hun vee krijgen."
Onderwijl rukt de deltavariant van het coronavirus op en dreigen hier en daar alweer sluitingen van evenementen en wellicht horeca.
Een week geleden 826, nu 5475. De effective R is boven de 2,5. Volgens sommige berichten liepen sommige test-locaties "over".
— Jan van Rongen (@MrOoijer) July 8, 2021
Maar verder niks aan de hand hoor.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Heeft u Covid-19? Grote kans dat uw kat of hond het ook heeft, blijkt uit onderzoek
De Morgen -
Oakland and Denver zoos among first to start vaccinating animals against coronavirus
The Independent -
Spijbelen met valse positieve coronatest: ‘Cola om de test te vervalsen’
Metro -
Versoepelingen maken naleving basismaatregelen lastiger
De Telegraaf -
Net open en alweer dicht: sommige nachtclubs sluiten toch de deuren
Metro
4. Overig
-
Consumptie Nederlandse huishoudens schiet omhoog
Het Financieel Dagblad -
Vertrouwen in wetenschap nam in coronatijd toe
NOS -
Frankrijk is gestopt met miljarden tellen bij het steunen van de economie
Het Financeele Dagblad -
Coronacrisis heeft overduidelijke impact op criminaliteitsstatistieken van 2020
Het Nieuwsblad
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
We gingen met z'n alle toch voor vega?
Zo zie je maar weer dat we toch kuddedieren zijn.
Jos, het probleem hier is de afschaling die heeft plaatsgevonden als gevolg van de lockdowns en de daardoor veranderde vraag (we hebben er het afgelopen jaar vele malen over geschreven). Bij aantrekken van de markt is de productie niet zomaar terug en dat leidt tot prijsstijgingen.
De varkensboer in jou wil in het nieuws nóg meer lezen dan wij doorgaans al schrijven: vega gaat niet zo hard als we denken. Wel trekt die markt hard aan en gaan bedrijven in die markt voor veel geld van de hand omdat de markt wel degelijk harder groeit dan de productie kan bijbenen. Maar dat is dan ook alles qua groei: het is financieel. In volume stekt het nog steeds niets voor.
Die afschaling is al veel langer gaande.
Je kunt geen vleesvee bedrijven in leven houden door alleen in luxe horeca delen te handelen. De rest van de koe moet ook geld opbrengen.
Edwin, dat betekent dat de dure delen steeds duurder worden.
Ik hoor inderdaad al minstens 3 à 4 jaar dat daarom Zuid-Amerika niet meer groeit. Ik nodig je van harte uit om eens een analyse te geven van de rundvleesmarkt voor de komende 10 jaar. Als artikel dus, want je hebt verstand van je eigen markt.
Beste Dick.
Met een overheid als de onze is iedere analyse een gok.
Wereldwijd zakt de voedselproductie en stijgen de prijzen. Hier willen ze 50% minderen in productie.
Wat zou hier logischerwijs het gevolg van zijn?
Ik vrees met dit wanbeleid in ieder geval voor de toekomst van mensen met lagere inkomens.