In Frankrijk bekommeren onder meer Nestlé, Lidl en McCain zich over de bodemgezondheid van de akkers die de oogst leveren waar zij consumentenproducten van (laten) maken. Denk aan frietjes, aardappelpurée, tarwe voor pizzabodems en groenten voor de vegaburgers. Door de verschillende spelers in de keten samen te brengen, hoopt NGO Earthworm Foundation 'systeemveranderingen' te bewerkstelligen in de toeleveringsketen.
Het project heet Project Sols Vivants of, in het Engels: The Living Soils Initiative, en richt zich in eerste instantie op het meten van de bodemgezondheid. Op termijn moet dat leiden tot de regeneratie van miljoenen hectares uitgeputte grond, door gerichte ondersteuning aan boeren.
"Ons Living Soils Initiative streeft naar het versnellen van de adoptie van natuurbeschermende landbouwpraktijken," zegt Bastien Sachet, de ceo van Earthworm op FoodNavigator. "Het brengt retailers, merken en coöperaties bij elkaar om systeemveranderingen te creëren als het gaat om uitdagingen in de toeleveringsketen."
Bij de eerste deelnemers zijn onder meer voedingsconcern Nestlé, supermarktketen Lidl, diepvriesaardappelproducent McCain, Cérélia en de Noord-Franse boerencoöperatie NORIAP. De deelnemers leveren niet alleen een financiële bijdrage aan het project, maar werken ook met Earthworm samen aan een proces van 'supply chain transformation'. Living Soils richt zich met opzet op zowel voedselproducenten als supermarktretailers, omdat bodemgezondheid voor alle partijen in de supply chain belangrijk is.
Volgens Earthworm is de huidige bodemcrisis minstens zo urgent, of zelfs nog belangrijker dan de klimaat- en biodiversiteitscrises. De bodem is van cruciaal belang: de bodem produceert voedsel, slaat koolstof op en zuivert water. Maar in de afgelopen 150 jaar is de helft van de 'topsoil', de bovenste bodemlaag, verloren gegaan. Dat is niet alleen het gevolg van erosie, maar ook van landbouwpraktijken. Denk aan verdichting van de bodem, verlies van bodemstructuur, uitspoeling van nutriënten en verzilting. Gebeurt er niets, dan zullen veel landen te maken krijgen met onvruchtbare grond.
Het Living Soils Initiative begint als eerste stap met het meten van de bodemgezondheid, zodat voedingsbedrijven en hun leveranciers daar gericht actie op kunnen ondernemen. Voedingsbedrijven en -merken moeten weten wie hun leveranciers zijn, en hoe gezond de bodem op hun bedrijven is. Dan kunnen ze gericht ondersteuning en sturing bieden.
Verdienmodel voor ecosysteemdiensten
Sachet noemt bodemkwaliteit "het gecombineerde resultaat van de fysische, chemische en biologische eigenschappen van de bodem". De verschillende parameters resulteren in een simpele letterscore, van A tot en met F, voor een perceel. Vervolgens kent het project een technische en een financiële pijler. Sachet denkt dat grootschalige verandering van de landbouw met zorg voor de bodem niet zal lukken zonder nieuwe financiële instrumenten. Die moeten de verandering versnellen, zegt Sachet, "door de risico's die ermee gepaard gaan te verminderen."
Als voorbeeld noemt hij het opslaan van koolstof in de bodem. "Wij ontwikkelen een methodologie om te waarde te berekenen van de ecosysteemdiensten die door de landbouwpraktijken van de boeren worden gegenereerd. Op die manier kunnen de boeren een aanvullend inkomen voor hun landbouwpraktijken ontvangen." Daarmee zegt hij dat die inkomsten door de samenleving buiten de prijs van voedsel zullen moeten worden opgebracht, zoals op Foodlog is bepleit door Chris van Bruggen (voor weidevogels) en door Krijn Poppe in zijn afscheidsrede als onderzoeker van Wageningen Economic Research werd genoemd als onderdeel van een modern gericht subsidiebeleid vanuit de overheid.
Evolutie naar beter
Volgens Earthworm kan de bodemgezondheidsindicator ertoe bijdragen dat per 2025 in Frankrijk boeren op 1 miljoen hectare overgestapt zijn op een vorm van regeneratieve landbouw. "Je moet weten waar je staat om de juiste besluiten te nemen, zoals een dokter eerst een diagnose stelt voordat hij een recept uitschrijft. Boeren kunnen experimenteren, van gewassen gebruiken, minder ploegen, hun gewasrotaties verlengen of een combinatie van verschillende praktijken toepassen," zegt Sachet. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het ene jaar aardappelen telen voor Lidl en het andere jaar tarwe voor Nestlé. Op termijn moet dat leiden tot een gunstige evolutie van de bodemkwaliteit.
Dit artikel afdrukken
"Ons Living Soils Initiative streeft naar het versnellen van de adoptie van natuurbeschermende landbouwpraktijken," zegt Bastien Sachet, de ceo van Earthworm op FoodNavigator. "Het brengt retailers, merken en coöperaties bij elkaar om systeemveranderingen te creëren als het gaat om uitdagingen in de toeleveringsketen."
Bij de eerste deelnemers zijn onder meer voedingsconcern Nestlé, supermarktketen Lidl, diepvriesaardappelproducent McCain, Cérélia en de Noord-Franse boerencoöperatie NORIAP. De deelnemers leveren niet alleen een financiële bijdrage aan het project, maar werken ook met Earthworm samen aan een proces van 'supply chain transformation'. Living Soils richt zich met opzet op zowel voedselproducenten als supermarktretailers, omdat bodemgezondheid voor alle partijen in de supply chain belangrijk is.
Volgens Earthworm is de huidige bodemcrisis minstens zo urgent, of zelfs nog belangrijker dan de klimaat- en biodiversiteitscrises. De bodem is van cruciaal belang: de bodem produceert voedsel, slaat koolstof op en zuivert water. Maar in de afgelopen 150 jaar is de helft van de 'topsoil', de bovenste bodemlaag, verloren gegaan. Dat is niet alleen het gevolg van erosie, maar ook van landbouwpraktijken. Denk aan verdichting van de bodem, verlies van bodemstructuur, uitspoeling van nutriënten en verzilting. Gebeurt er niets, dan zullen veel landen te maken krijgen met onvruchtbare grond.
Volgens Earthworm is de huidige bodemcrisis minstens zo urgent, of zelfs nog belangrijker dan de klimaat- en biodiversiteitscrisesMeten
Het Living Soils Initiative begint als eerste stap met het meten van de bodemgezondheid, zodat voedingsbedrijven en hun leveranciers daar gericht actie op kunnen ondernemen. Voedingsbedrijven en -merken moeten weten wie hun leveranciers zijn, en hoe gezond de bodem op hun bedrijven is. Dan kunnen ze gericht ondersteuning en sturing bieden.
Verdienmodel voor ecosysteemdiensten
Sachet noemt bodemkwaliteit "het gecombineerde resultaat van de fysische, chemische en biologische eigenschappen van de bodem". De verschillende parameters resulteren in een simpele letterscore, van A tot en met F, voor een perceel. Vervolgens kent het project een technische en een financiële pijler. Sachet denkt dat grootschalige verandering van de landbouw met zorg voor de bodem niet zal lukken zonder nieuwe financiële instrumenten. Die moeten de verandering versnellen, zegt Sachet, "door de risico's die ermee gepaard gaan te verminderen."
Als voorbeeld noemt hij het opslaan van koolstof in de bodem. "Wij ontwikkelen een methodologie om te waarde te berekenen van de ecosysteemdiensten die door de landbouwpraktijken van de boeren worden gegenereerd. Op die manier kunnen de boeren een aanvullend inkomen voor hun landbouwpraktijken ontvangen." Daarmee zegt hij dat die inkomsten door de samenleving buiten de prijs van voedsel zullen moeten worden opgebracht, zoals op Foodlog is bepleit door Chris van Bruggen (voor weidevogels) en door Krijn Poppe in zijn afscheidsrede als onderzoeker van Wageningen Economic Research werd genoemd als onderdeel van een modern gericht subsidiebeleid vanuit de overheid.
Evolutie naar beter
Volgens Earthworm kan de bodemgezondheidsindicator ertoe bijdragen dat per 2025 in Frankrijk boeren op 1 miljoen hectare overgestapt zijn op een vorm van regeneratieve landbouw. "Je moet weten waar je staat om de juiste besluiten te nemen, zoals een dokter eerst een diagnose stelt voordat hij een recept uitschrijft. Boeren kunnen experimenteren, van gewassen gebruiken, minder ploegen, hun gewasrotaties verlengen of een combinatie van verschillende praktijken toepassen," zegt Sachet. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het ene jaar aardappelen telen voor Lidl en het andere jaar tarwe voor Nestlé. Op termijn moet dat leiden tot een gunstige evolutie van de bodemkwaliteit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Zo kunnen ze bijvoorbeeld het ene jaar aardappelen telen voor Lidl en het andere jaar tarwe voor Nestlé."
Ja en wij boeren zijn gekke Henkie en weten niet hoe de wereld in elkaar steekt!
Ik zeg; land grabbing by European multinationals.
Wil je voor onze niet-boeren lezers uitleggen wat je met 'landgrabbing door multinationals' bedoelt, Jos?
In Frankrijk zijn er (veel) landbouwgronden waar veel stenen in zitten. Daar kun je geen aardappelen of andere hakvruchten telen. Alleen bovengrondse gewassen kunnen op landbouwgronden met stenen geteeld worden. Zoals tarwe, mais en koolzaad, evenals ook gras voor rundvee, schapen en geiten. Wat Nestlé en Lidl met de landbouwgronden in Frankrijk voor ogen hebben is vooreerst een luchtballon.
Er wordt een doel gesteld voor een gezonde bodem en een meetsysteem ontworpen om dat te toetsen en een paar grote bedrijven gaan dat in hun leveringsvoorwaarden opnemen en met de credit strijken, zolang ze niet garanderen dat de meerkosten ook vergoed worden is het gewoon mooi weer spelen op kosten vd boer ik hoor ze nog niet zeggen en wij betalen voor de extra inspanningen, maar wel dat er elders te verdienen zou moeten zijn aan opslag van co2 ed.
Piet Hoogland,
Nee hoor, daar speelt het probleem waar jij bang voor bent en steeds voor waarschuwt. Door alleen NPK aan te voeren en te bekalken kun je akkerbouwgrond niet decennia lang beboeren (ook niet met een gewas als graan) omdat er dan gebrek komt aan diverse andere nutrienten en sporenelementen, vanwege te weinig dierlijke mest dus. Met tegen lage kosten aangevoerde dierlijke mest en eventueel eierschalen voor de bekalking zou het perfect boeren zijn, maar die spullen willen ze maar 100km Frankrijk inbrengen. Door alle elementen op basis van grondanalyses bij te moeten bemesten word je armer. Logisch gevolg is optimaliseren van zaken waar je wel iets aan kunt doen.
Overigens er zijn ook stenenrooiers, die maken een strook van bijv. 3 meter stenenvrij zodat je aardappelen kunt verbouwen. In G-Br het oostelijke deel zie je ze regelmatig. De gerooide stenen worden vervolgens soms kapot geslagen met machines om ook die strook te kunnen betelen, kost hoop diesel. Opvallend is dat er stenen blijven bovenkomen, ook als je iedere jaar op dezelfde diepte ploegt, dat komt als de aarde ondersteboven hangt of door de aantrekkingskracht van de maan is een veel gehoorde grap. Ik denk zelf dat trillingen de oorzaak zijn, zodat er zanddeeltjes onder stenen komen zodat deze naar boven groeien???
En nu ga jij zeggen dat je het ook om kunt draaien!!