De Mooie Maaltijd
Bij dit hoofdbestanddeel van de Week van de Smaak 2008 staat de wens voorop om de bewoner van de zorginstelling te verwennen met eerlijke en heerlijke producten. Achterliggend doel is het geven van een kwaliteitsimpuls aan eten in de zorg. Want tegenwoordig weegt bij de samenstelling van de zorgmaaltijd het financiële plaatje zwaarder dan de smaak, en dit in toenemende mate.
Gemiddeld hanteert een zorginstelling, voor alle maaltijden die op een dag worden geserveerd, een totaalbudget van vijf euro per persoon. Dat beperkt de mogelijkheden van zelfs de meest gemotiveerde instellingskok. Anderzijds is, zo wees onderzoek uit, de maaltijd voor veel instellingsbewoners het belangrijkste sociale moment van de dag. De actie De Mooie Maaltijd vormt voor alle betrokkenen een stimulans om de maaltijd in de zorg op een hoger plan te tillen en te zorgen voor een verruiming van de middelen. Met De Mooie Maaltijd wordt niet alleen gedoeld op de ouderenzorg, maar ook op bijvoorbeeld ziekenhuizen, jeugdcentra en kindertehuizen.
Dit jaar doen circa 100 locaties mee van zorgkoepels als de VKGE, Savant, Cordaan en Vitalis. Verder zijn o.a. meesterkok Pascal Jalhaij van maaltijdenproducent Marfo en versleverancier Deli XL nauw betrokken bij de Mooie Maaltijd.
Ruim 1.000 basisscholen in Nederland (200.000 leerlingen) doen mee aan de tweede editie van de Landelijke Smaaktest. De kinderen leren beter proeven en ontdekken waar hun eten vandaan komt. Wie de test goed afrondt, verdient het Smaakdiploma B! In 2007 werd Smaakdiploma A uitgereikt aan 120.000 leerlingen.
De Smaaktest en het Smaakdiploma B zijn ideeën uit de koker van de bekende tv-kok Pierre Wind en werden verder ontwikkeld door Podium, bureau voor educatieve communicatie. De Smaaktest is meteen een kennismaking met een moderne voedingsles; de Week van de Smaak hoopt dan ook dat de deelnemende scholen zich aansluiten bij de landelijke Smaaklessen.
Adopteer een Kok
Het succes van Adopteer een Kok, pilotproject in de Week van de Smaak 2007 met 5 scholen, groeit. Dit jaar doen in totaal 18 scholen mee in 3 provincies: Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland. Hierbij gaat het o.a. om VMBO, MBO en VO-scholen.
De Adoptiekok zorgt voor een frisse blik bij jongeren en schoolleidingen op de dagelijkse consumptie en het aanbod in de kantine. Doel is om leerlingen te laten ervaren dat gezond en lekker samengaan. Daarnaast stimuleert de Adoptiekok scholen waar nodig tot aanpassingen in het kantinebeleid. De leerlingen zelf en hun ouders doen actief mee aan het project. Directies van middelbare scholen uit heel Nederland kregen een uitnodiging om een kijkje te komen nemen bij één van de deelnemers.
Adopteer een Kok is een aanvulling op een initiatief van het Voedingscentrum. Scholen die met hun Adoptiekok voor verbeteringen hebben gezorgd in hun kantine kunnen daarna met het programma De Gezonde Schoolkantine aan de slag.
bron: Platform Biologica
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Kijk,dat is dan weer eventjes aardig en vermeldingswaardig.Kom ik bij de bakker.Ja die, waarvan ik in een eerder bericht zei:dat zijn vader brood bakte wat sneller oud werd.
Een kleine discussie gaande over Speltbrood.Trots vermeld de mevr.achter de toonbank dat haar baas gekozen is om mee te doen aan de "Held van de Smaak" van Nederland.
Provinciaal is hij al verkozen.Nu gaat hij dus landelijk mee doen.
Spelt is een zeer oud graan,dat gezond is en goede smaak-,voedings-en bakeigenschappen bezit.Spelt wordt bij Pieterburen verbouwd.Het meel betrekt hij van de molen in Feerwerd.
Onze bakker bakt dus speltbrood-roomboterkoekjes,appelgebak van spelt.En als specialiteit heeft hij een Groninger speltkoek met noten en rozijnen.
Nu worden wij vrijwillig opgeroepen om op hem te stemmen natuurlijk.En dat heb ik gedaan.
De produkten voeren het keurmerk "Gegarandeerd Groningen".
Even ter info. Vandaag in de bijlage van de Volkskrant alles over de week van de smaak. Kan nog net even voor 17.00 uur ;-)
En net voor het begin van de malle week van de smaak tekent de wereldberoemde Universiteit van Wageningen een overeenkomst met de slaatjesfabriek van Johma. Samen gaan ze nieuwe slaatjes verzinnen.
.. en slaan ze er samen een slaatje uit...
@Wouter, vind je de week van de smaak een malle vertoning? Kun je uitleggen waarom?