Van het voedsel dat de Britse boeren produceren, bereikt 3,6 miljoen ton nog niet eens de supermarkten. Voedsel ter waarde van £1 miljard (€1,112 miljard) verlaat de boerderij niet en wordt weggegooid of tot veevoer verwerkt.
Dat getal komt aan het licht in een nieuw rapport van de Britse afvalverminderingsorganisatie Wrap.
Het gaat om primaire producten (aardappelen, appels, boontjes, kolen) die door supermarkten worden afgekeurd omdat ze niet aan de kwaliteitscriteria voldoen, omdat er te veel van is of doordat er problemen optreden tijdens de opslag of verpakking.
Van die 3,6 miljoen ton overtollig eetbaar voedsel komt 2 miljoen ton terecht bij voedselbanken of wordt omgewerkt tot veevoer. Wat overblijft wordt gecomposteerd, ondergeploegd of voor energieopwekking gebruikt, schrijft The Guardian. Suikerbieten, aardappelen en wortels maken samen meer dan de helft van de voedselverspilling in de primaire sector uit.
De verspillingsberg in de land- en tuinbouw is 10 keer zo groot als de hoeveelheid voedsel die door supermarkten wordt weggegooid, aldus Wrap. Dat biedt aanknopingspunten voor verbetering. Wrap zette een netwerk op om boeren en kleine producenten aan nieuwe afzetmogelijkheden voor overtollig voedsel te helpen, zoals liefdadigheidsorganisaties. Ook neemt Wrap het voortouw om samen met boeren en supermarkten tot betere - of andere - kwaliteitsstandaarden te komen zodat de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling aangepakt wordt.
Boerenvoorman Jack Ward van de British Growers Association is tevreden met het inzicht in de omvang van de voedselverspilling bij boeren en hoe dat hun winst drukt. "Naarmate we strikter gaan toezien op de duurzaamheid van onze voedselproductiesystemen, krijgt het verminderen van voedselverspilling op ieder punt van de voedselvoorzieningsketen meer prioriteit."
Onderploegen
Op Foodlog legde de Nederlandse tuinder en akkerbouwer Jopie Duijnhouwer al eens uit dat overtollig en onverkoopbaar boerenproduct het beste direct op de akker kan worden ondergeploegd. Uiteraard is het wel zo dat producten met een lelijk plekje wel degelijk door consumenten gegeten kunnen worden. Het feit dat er zoveel verspild kan worden, wijst dan ook op ruime productievolumes. Beperking daarvan zou dan ook sterk kunnen bijdragen aan verlaging van de voedselverspilling en directe recycling door onderploegen.
150% onderschatting van verspilling in de VS
De economie van overproductie is een discussie waard, die we op Foodlog al eens uitgebreid gevoerd hebben. Of boeren ook altijd door hebben hoeveel eten ze weggooien, cq. te veel maken is maar de vraag. Amerikaanse onderzoekers berekenden de voedselverspilling op 123 boerderijen in Noord- en Centraal-Californië. Ze constateerden dat agrarische ondernemers maar liefst 157% meer verspillen dan zij zelf schatten. Het gemiddelde voedselverlies op de Californische boerderijen is 11.299 kg per hectare. Dat komt overeen met 33,7% van de verkochte opbrengst, inclusief de velden die niet worden geoogst.
Dit artikel afdrukken
Het gaat om primaire producten (aardappelen, appels, boontjes, kolen) die door supermarkten worden afgekeurd omdat ze niet aan de kwaliteitscriteria voldoen, omdat er te veel van is of doordat er problemen optreden tijdens de opslag of verpakking.
Van die 3,6 miljoen ton overtollig eetbaar voedsel komt 2 miljoen ton terecht bij voedselbanken of wordt omgewerkt tot veevoer. Wat overblijft wordt gecomposteerd, ondergeploegd of voor energieopwekking gebruikt, schrijft The Guardian. Suikerbieten, aardappelen en wortels maken samen meer dan de helft van de voedselverspilling in de primaire sector uit.
De verspillingsberg in de land- en tuinbouw is 10 keer zo groot als de hoeveelheid voedsel die door supermarkten wordt weggegooid, aldus Wrap. Dat biedt aanknopingspunten voor verbetering. Wrap zette een netwerk op om boeren en kleine producenten aan nieuwe afzetmogelijkheden voor overtollig voedsel te helpen, zoals liefdadigheidsorganisaties. Ook neemt Wrap het voortouw om samen met boeren en supermarkten tot betere - of andere - kwaliteitsstandaarden te komen zodat de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling aangepakt wordt.
Boerenvoorman Jack Ward van de British Growers Association is tevreden met het inzicht in de omvang van de voedselverspilling bij boeren en hoe dat hun winst drukt. "Naarmate we strikter gaan toezien op de duurzaamheid van onze voedselproductiesystemen, krijgt het verminderen van voedselverspilling op ieder punt van de voedselvoorzieningsketen meer prioriteit."
Onderploegen
Op Foodlog legde de Nederlandse tuinder en akkerbouwer Jopie Duijnhouwer al eens uit dat overtollig en onverkoopbaar boerenproduct het beste direct op de akker kan worden ondergeploegd. Uiteraard is het wel zo dat producten met een lelijk plekje wel degelijk door consumenten gegeten kunnen worden. Het feit dat er zoveel verspild kan worden, wijst dan ook op ruime productievolumes. Beperking daarvan zou dan ook sterk kunnen bijdragen aan verlaging van de voedselverspilling en directe recycling door onderploegen.
150% onderschatting van verspilling in de VS
De economie van overproductie is een discussie waard, die we op Foodlog al eens uitgebreid gevoerd hebben. Of boeren ook altijd door hebben hoeveel eten ze weggooien, cq. te veel maken is maar de vraag. Amerikaanse onderzoekers berekenden de voedselverspilling op 123 boerderijen in Noord- en Centraal-Californië. Ze constateerden dat agrarische ondernemers maar liefst 157% meer verspillen dan zij zelf schatten. Het gemiddelde voedselverlies op de Californische boerderijen is 11.299 kg per hectare. Dat komt overeen met 33,7% van de verkochte opbrengst, inclusief de velden die niet worden geoogst.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een boer heeft teveel variabelen die zorgen dat de uitkomst van de oogst niet vaststaat.
Dan kun je wel stellen dat de afval quote daar te groot is maar evengoed kun je stellen dat er te weinig gebrek is , wat zorgt dat alles wat geproduceerd wordt, ook wordt verkocht en opgegeten.
Ik ben overtuigd aanhanger van de kapitalistische drijfveer voor economie maar heb emotioneel altijd al problemen gehad met doordraaien op de veiling. Goed voedsel , komkommers wat in stapels op getast lag in Leidschendam werd door ons als jeugd gejat en opgegeten.
Gezien de wereldwijde voedsel problematiek vindt ik dat het ontoelaatbaar is dat eten wordt doorgedraaid en dat principieel alles gegarandeerd moet worden afgenomen en tot voedsel verwerkt. Misschien moet de consument in plaats van trek, weer eens honger hebben. Misschien moet de consument in plaats van de keus, geen keus hebben omdat die factoren van het consumentengedrag tot de verspilling leiden waar we tegenaan kijken. Misschien moet er voor voedselproducenten , wat boeren zijn een minimum prijs gaan gelden voor staple foods en misschien moeten consumenten maar eens niet met peentjes in de zomer en aardbeien in de winter getracteerd worden. Ik verbaas me erover dat de discussie vooral gaat over hoe cijfers geïnterpreteerd moeten worden of wat de economische betekenis is van verlies in de primaire sector, ten opzichte van de relatief kleine verliezen in de detail als het om VOEDSEL gaat.
Kortom Ophouden voedsel en de beschikbaarheid ervan aan de vrije markt over te laten. Net als energie is voedsel een verantwoordelijkheid van de overheid die moet zorgen dat elke Nederlander altijd genoeg eten heeft en nooit in de kou zit. Dus peentjes zweten Daar op het ministerie PS hoor net dat dit kabinet een truc bedacht heeft om zijn afgezworen gouden kalf in Groningen, die de begroting lijmde , te vervangen: men gaat nu "gratis" geld lenen om het gat te dichten en ermee onmogelijke oplossingen voor dat voedsel en energie probleem mee te financieren.
Me dunkt, dat een eind maken aan deze achterlijke verspilling van eigen, goed voedsel op het altaar van de onbeperkte keuze van deze over verwende consumentenmaatschappij meer oplevert, dan die non-oplossingen, waarvoor nu wij met een nieuwe last voor de toekomst worden opgezadeld.
Als overtollig voedsel bij de bron binnen de kringloop blijft is dat toch alleen verspilling van werk?
Gras maaien en de heg snoeien om de groencontainer te vullen lijkt mij hetzelfde.
Vandaag een uitstapje met de trein naar een stad met een Hudson's Bay vanwege de 70% korting en de aanwezigheid van een LaPlace voor de koffie. Dat laatste eerst. "Koffie met gebak 3 euro, zolang de voorraad strekt".
Bij de kassa werd een veel hoger bedrag aangeslagen waarop ik naar de aanbieding wees. "Dat geldt alleen voor de aardbeien gebakjes", maar die liggen er niet (meer). "Ik zal even achter kijken of er al nieuwe zijn, dan gooi ik deze wel weg". Weggooien !? "Ja, we mogen ze niet terugleggen, alleen weggooien". Doe dan toch deze duurdere maar want dat weggooien wil ik niet op m'n geweten hebben. "Zoals u wilt".
En dan vergeten we ook vaak nog onze logica en boerenverstand in te zetten.
Teveel nummers? neen, te weinig. En nog veel minder mensen die nummers gewoon kunnen duiden. We leven immers in een alternative facts alpha maatschappij. De tip dit ik als beta wil geven: overal waar er over procenten wordt gesproken, de boodschapper negeren. Procenten zonder duiding en context is de pest van alles.
We zien dat bij het voedsel-debat, het energie-debat, en het vlees-minder debat altijd weer dezelfde foute % data terugkomen. 30% verspilling? (who care's, waar, hoeveel kg, en valt er echt te besparen). 21% duurzame elektra (o ja, dat is 6% duurzame energie, mits we hout en biomassa meetellen .. kul dus). 25% wordt de markt van de vleesvervangers (en gaan we daarmee substantieel minder land inzetten? of minder dierenleed, of minder methaan uitstoot?)
Ik schud tegenwoordig mijn hoofd bij dit soort gegevens. Vooral als wetenschappers hun visie (en vaak hun dominees vinger) daarbij ook nog eens inzetten.
Mijn vragen zijn: wat gaan we doen, en hoe. En wie gaat het betalen.