Een appel draagt meer dan 100 miljoen bacteriën met zich mee. Onderzoekers van de technische universiteit van Graz in Oostenrijk onderzochten de verschillende soorten. Een biologische appel heeft een andere verhouding tussen 'goede' en 'slechte' bacteriën dan een gangbare appel.
Een groot deel van die bacteriën speelt een belangrijke rol om het microbioom in balans te houden. “Met dit onderzoek bevestigen de onderzoekers de uitspraak ‘an apple a day keeps the doctor away’”, schrijft The Guardian
De onderzoekers vergeleken ook gangbare en biologische appels met elkaar. De biologische appel bleek een meer gevarieerde en uitgebalanceerde bacteriegemeenschap te huisvesten. Doordat dat de bacteriegemeenschap op biologische appels anders is qua samenstelling, zouden zij ook meer ‘goede' bacteriën bevatten.
Op monsters van gangbare appels werd de bacterie Escherichia-Shigella aangetroffen. Deze bacterie is een bron van bekende ziektemakers; op biologische appels ontbrak de boosdoener. Voor de probiotische bacterie Lactobacilli, een weldoener, bleek het omgekeerde het geval. Een gebalanceerde variatie in de bacteriën in je microbioom lijkt de sleutel zijn tot een gezonde darm.
De onderzoekers geven aan dat nog onderzocht moet worden in hoeverre de bacteriële diversiteit op verse producten van invloed is op het microbioom en de volksgezondheid. Als blijkt dat vers significant bijdraagt, kan worden overwogen om informatie over de bacteriële samenstelling van producten op voedingslabels te plaatsen, zegt Prof. Gabriele Berg die het onderzoek naar de appelbacteriën leidde op Foodnavigator.
Dit artikel afdrukken
De onderzoekers vergeleken ook gangbare en biologische appels met elkaar. De biologische appel bleek een meer gevarieerde en uitgebalanceerde bacteriegemeenschap te huisvesten. Doordat dat de bacteriegemeenschap op biologische appels anders is qua samenstelling, zouden zij ook meer ‘goede' bacteriën bevatten.
Op monsters van gangbare appels werd de bacterie Escherichia-Shigella aangetroffen. Deze bacterie is een bron van bekende ziektemakers; op biologische appels ontbrak de boosdoener. Voor de probiotische bacterie Lactobacilli, een weldoener, bleek het omgekeerde het geval. Een gebalanceerde variatie in de bacteriën in je microbioom lijkt de sleutel zijn tot een gezonde darm.
De onderzoekers geven aan dat nog onderzocht moet worden in hoeverre de bacteriële diversiteit op verse producten van invloed is op het microbioom en de volksgezondheid. Als blijkt dat vers significant bijdraagt, kan worden overwogen om informatie over de bacteriële samenstelling van producten op voedingslabels te plaatsen, zegt Prof. Gabriele Berg die het onderzoek naar de appelbacteriën leidde op Foodnavigator.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
‘An apple a day keeps the doctor away’. Al eeuwenlang zo klaar als een klontje. Alleen geldt dit credo niet voor de emeritus hoogleraar in de voedingsleer Martijn Katan.
Deze geen feiten en fabels van elkaar kunnen onderscheidende gezondheidssaboteur zei zonder enige schroom of schaamte dat ‘wie kritisch zijn fruit kiest, laat de appel liggen. Bessen, bananen en sinaasappels zijn rijker aan voedingsstoffen. Een appel bevat relatief weinig vitamine C en een beetje kalium. Verder niks. An apple a day keeps the doctor away, is dus niet waar.’
Aldus deze hooggeleerde.
Overigens goed te lezen dat het micobioom wel vaart bij een appeltje per dag. Maar laten we de schil en het gunstig effect van appels op het voorkomen van darmkanker zelfs bij mensen die relatief weinig groenten en fruit eten.
Een appel bevat dan misschien weinig vitamine C en een beetje kalium, maar het voordeel van een appel is dat die voor de rest ook geen ongezonde(re) ingrediënten bevat.
Een vreemde redenering Sytske. Het voordeel van een appel is dat die juist veel gezonde stoffen bevatten zoals fenolen, flavonoiden, gallisch zuur, chlorigeenzuur, anthocyaninen, quercitine, catechine, floretine, allemaal gunstig om uit de wachtkamer te blijven. Zit vooral in de schil. Schillen is dus niet zo slim.
Theo,
Katan is een “stofjes”denker. In zijn ogen bestaan voedingsmiddelen uit een klein aantal relevante nutrienten: Macronutrienten, een paar vitamientjes en een paar mineraaltjes.
Sommige van die stofjes zijn volgens hem gezond, anderen niet. Dat een appel misschien wel duizenden nutrienten bevat waarvan we de gezondheidseffecten niet weten, is voor Katan niet interessant. Dat die nutrienten mogelijk ontelbare interacties met elkaar aangaan, evenmin.
Het moet heerlijk zijn om zo eenvoudig te denken. Je kunt zo immers heel gemakkelijk bepaalde voedingsmiddelen in een categorie indelen:
-bevat veel vitamine C? Gezond!
-bevat veel vet? Ongezond!
Kinderlijk eenvoudig toch? Het wordt wat lastiger als een voedingsmiddel zowel gezonde als ongezonde nutrienten bevat. Maar daar vindt een creatief intellect zo een oplossing voor. Bepaalde nutrienten zijn namelijk zooo ongezond, dat het niet uitmaakt wat er verder in de voeding zit. De zgn. voedingsdemonen van de stofjesdenker.
#3 Theo,
Dat is de redenering van Martijn Katan. Iets soortgelijks zei hij over peren en druiven.