Een menselijk lichaam bestaat voor 57% uit microben als bacteriën, virussen, schimmels en archaea ('oerbacteriën'); het microbioom. Dat zeggen wetenschappers van het Duitse Max Planck Institut. Tot voor kort dachten we dat bacteriën en andere microben een tiende van ons lichaam uitmaken en water de grootste component is, maar dat blijkt dus achterhaald.

Kijk je op genetisch niveau, dan zijn de menselijke genen nog verder in de de minderheid. Het menselijk genoom bestaat uit zo’n 20.000 genen, maar bij elkaar opgeteld bevat ons microbioom wel 20 miljoen microbiële genen. “Wat ons mens maakt is in mijn ogen de combinatie van ons eigen DNA plus het DNA van onze darmmicroben”, zegt Sarkis Mazmaian op de BBC.

Microben vertoeven op iedere plek in het lichaam, maar de grootste dichtheid bevindt zich in de darmen. Het leren begrijpen van de ‘verborgen helft’ van onszelf, zal volgens onderzoekers leiden tot innovatieve behandelingen van allerlei ziektes. Ze denken dat microben een nieuwe vorm van medicijnen kunnen worden. Bugs as drugs dus.
BBC - More than half your body is not human
  • Deel
Druk af