Door een aangename samenloop van omstandigheden at ik gisteravond bij een kok die, nog meer plezierig toeval, oog- en mondgetuige bleek te zijn geweest van de kippenproeverij die aantoonde dat je diergeluk niet kunt proeven. De hernieuwde discussie daarover hier, resulteerde in de moeilijke eer om die anno 2009 over te doen. Foodlog.nl is druk doende met het opstellen van een methodologisch verantwoorde testproeverij waarbij publiek kan toekijken en er desgewenst aan kan deelnemen.
Het kon natuurlijk niet uitblijven, toen het onderwerp per ongeluk op tafel kwam. We spraken even over dat onderwerp dat kennelijk nog altijd nadreunt. 'Natuurlijk kun je diervriendelijkheid wel proeven', zei de bepaald niet onervaren en al helemaal niet onverdienstelijke kok. 'Maar die proeverij dan?', vroeg ik.
'Tsja', zei hij, 'die liet zien dat industriële vleesproductie heel goed kan zijn en niet optimale bereidingen en proefomstandigheden al het goede kapot kunnen maken.' Dat is er eentje om goed in onze oren te knopen.
Vervolgens kwam er een ander zinnetje. 'Diervriendelijkheid is een dier de gelegenheid te geven zo te leven en z'n eten te kiezen als het dat zelf ook zou doen als we het niet van alle kanten zouden dwingen om maar 1 ding te kunnen.'
Daar kan menige biologische houderijvorm een puntje aan zuigen.
De kok - het gaat om Jon Sistermans van restaurant Wilhelminapark (we aten en dronken er buitengewoon lekker, met een verwende Franse gast die nogal onder de indruk was) - had overigens een geweldige champagne, geselecteerd op de smaak en vanwege het druivenwelzijn. Biologisch-dynamisch met 'die typische gistige broodsmaak met een mineraaltje', die ik echt alleen maar ken van biologisch-dynamische druiven. Biologische komen zelfs nooit in de buurt.
Dit was wijn van gelukkige druiven, die leven met heel gelukkige beestjes diep in de bodem en boven in de wijngaard. Ik proef het meteen, maar ben dan ook getraind om het te proeven. Wat te doen met al die hordes mensen die dat niet zijn en alleen maar gezellig uit gaan eten?
Net als liefde, bestaat kwaliteit slechts in de ogen van wie lief heeft. Het gaat er dus om wat meer mensen liefde bij te brengen. Dan kun je het wél proeven. Echt waar.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Net als liefde, bestaat kwaliteit slechts in de ogen van wie lief heeft. Het gaat er dus om wat meer mensen liefde bij te brengen.
Flower-power heet dat toch? Indertijd slaagde men er niet in om de echte grote massa's te bereiken en braken er ruzies uit over de bijbehorende marihuana. Celestial Seasonings is een product dat uit de hippie-beweging stamt. Liefde leidt niet zomaar tot superieure smaak.
He, je kunt ook geen enkel woord meer gebruiken of het is al gestolen. Ik geloof dat Umberto Eco dat ook al duidelijk had gemaakt. Nee, echt, en dan maar woordenloos, dit soort liefde gaat zoder dope. Probeer het maar 'ns.
Maar waarom zou de man in de straat jouw boodschap van liefde omarmen. Je moet ze iets beloven. Jezus beloofde het eeuwige leven wanneer je veel liefhebt. De hippiebelofte was dat je al liefhebbend mee kon dromen over een oorlogsloze samenleving, je af kon zetten tegen de oudergeneratie en heel veel hash en LSD kon consumeren en vrije seks mocht hebben. Wat is de Veerman-belofte? Dat je door lief te hebben terroir kunt proeven in Bio-dynamische patat of pils? Ik denk dat je daar maar een handvol volgelingen mee krijgt.
Is trots niet een betere emotie om op te koersen? Trots op de Nederlandse landbouw.
"Veerman's belofte" (oef): lekkerte, genot, door oefening die kunst baart.
Genot is een goeie. Maar er wordt al volop genoten. Waarom zouden mensen zich tot "de kerk van het ware genieten" moeten gaan bekeren? Stel je huurt een kraampje op de braderie van Utrecht. Wat zeg je dan tegen de mensen? Wat laat je ze proeven? Welke onderscheidende symbolen gebruik je? Wat geef je ze mee?