Ieder voegde een eigen rekenmodel toe. De klimaatwetenschapper bekeek hoe de wereld er in 2100 uit zou zien volgens de klimaatscenario’s van het IPCC. Daarna rekende de landbouwexpert uit wat de droogte, de hitte en de extreme regen betekenen voor de gerstoogst. De econoom becijferde de invloed van de lagere oogsten op de handelsprijzen van gerst.
Wereldwijd gaat een zesde van de gerstoogst naar de bierproductie. Bier is weliswaar de meest gedronken alcoholische drank ter wereld, maar als er schaarste ontstaat zullen producenten hun gerst eerder inzetten voor veevoer dan voor een 'luxeproduct' als bier. Uit het onderzoek blijkt dat de verslechterende omstandigheden 3 tot 16% minder gerst zullen opleveren. Dat zal een onevenredig groot negatief effect hebben op de bierconsumptie, becijferden de wetenschappers. Ze komen uit op een wereldwijde daling van de bierconsumptie van 16%. Dat is net zoveel als in een jaar in Amerika gedronken wordt.
Ook de bierprijs gaat - regionaal - hevig schommelen. In Tsjechië en Polen, waar het bier nu nog goedkoop is, zal in een slecht jaar de bierprijs zo'n 7 keer over de kop gaan. In Ierland wordt een biertje twee keer zo duur.
De wetenschappers onderkennen zelf dat de prijs van een biertje wellicht niet het meest verontrustende aspect van klimaatverandering is. Maar de boodschap dat "klimaatgerelateerde weersextremen de beschikbaarheid en economische toegankelijkheid van bier in gevaar kunnen brengen" heeft waarschijnlijk meer impact dan al die abstracte klimaatrapporten over die levensbedreigende halve graad meer of minder.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Ga alvast maar hamsteren, bier wordt dubbel zo duur' en
'Aan het eind van deze eeuw is bier mogelijk schaars en duur door tegenvallende gerstoogsten'
Let daarbij wel op de houdbaarheidsdatum (31-12-2099)!
Wellicht worden er tegen die tijd andere grondstoffen gebruikt zoals tarwe, mais, spelt of boekweit.
Er wordt ook bier gemaakt van oud brood. Maar ja, wat doe je als dat ook al niet meer verspild wordt?
Who needs gerst. Witbier wordt van tarwe gemaakt en ook van rogge laat zich goed bier brouwen. En als alle granen schaars worden dan is het overal warm genoeg voor een lekker lokaal wijntje. Wat de drank betreft ziet de toekomst er stralend uit.
En hoe NU Noord Afrika eruit ziet, ziet dan Spanje, Italië en de Balkan eruit. En vervolgens regelt de aarde de situatie vanzelf: 6 van de 8 miljard dood door narigheid en veel is opgelost.
#3, voor druiven wordt het in veel gebieden ook te warm. Verder heb ik geen zekerheid hoe een ontregeld klimaat (denk maar rustig aan de sequentie: zware nachtvorst in april, gevolgd door maandenlange droogte en hitte, en bijvoorbeeld een koud nat najaar...zoiets), met nog veel hogere CO2-concentraties, gaat inwerken op teelten (er zijn wat spaarzame studies over) zoals de druif; bovendien kunnen ziektes en plagen door die algehele ontwrichting, de kop opsteken, met nog wat hulp van de globalisatie. Denk aan Xylella ea. Misschien wel een zonnige toekomst voor zonnepanelen, als we de EROI op orde hebben, en er genoeg grondstoffen voor zijn.