Gisteravond schreef Karin de Mik in de NRC over de Friese Roodbonte koe. Ze maakt niet duidelijk wat het nou is: een melkkoe, een vleeskoe of een dubbeldoelkoe (melk en vlees).
Het is een melkkoe die niet de vel-over-been moderne melkkoe, de alomtegenwoordige zwartwit gevlekte Amerikaanse Holsteiner, is. Daarom kun je haar ook prima opeten. Ze levert wat minder melk maar geeft als bonus ook nog uitstekend vlees. De kunst om die twee waardebronnen te combineren zijn we vergeten. Daarom zijn er nog maar - nee: weer - 300. Een jaar of wat geleden waren er nl. nog maar nauwelijks 20.
Iemand van de stichting zeldzame huisdierrassen pleit ervoor om ze in restaurants op de kaart te zetten. Alleen eten helpt ze om ze te laten leven. Als ze niet meer gegeten worden, kan geen boer er meer wat mee. Tenzij we de beesten zouden sponsoren voor een bedrag van een mille of 25 per stuk; dat loopt al snel fors in de papieren. Eten maakt de dieren rendabel om te houden en zorgt dus voor het voortbestaan van de soort.
In het diepste geniep hoop ik dat ze het redden, door ze te eten en de ambachtelijke slager eindelijk van z'n domme bulkbiefstuk af te helpen. Het wordt entrecôte van Fries Roodbont. Longhaas van Lakenvelder. Riblap en Yoghurt van MRIJ. Corned Beaf en volle rauwe melk van Brandrood. En natuurlijk kan die goeie slager meteen ook ijs van Braunvieh, kaas van Jersey koeien en bressaola van Angus rund meenemen. Die zijn wat minder zeldzaam, maar er moet wel loop in zijn winkel blijven.
Kaas en vlees mogen natuurlijk niet in dezelfde winkel verkocht worden vanwege het besmettingsgevaar. Maar er is goed nieuws: de raszuivelwinkel kan zich naast de rasslager vestigen. Dan blijft het één loopje voor de eigentijdse rasconsument.
Je hebt ongeveer 3500 dieren nodig voor een gezonde genetische basis per runderrras. Reken even uit wat de niet-meer-eten strategie van de PvdD per ras aan landbouwsubsidie moet gaan kosten: 3500 x € 25.000. Bijna negen miljoen. Je wilt niet weten hoeveel kwijnende rundersoorten Europa telt.
Alsjeblieft, drink ze niet alleen, maar eet ze ook! Word rasconsument, help de slager en de dieren anders krijgen we er nooit meer en gaan ze dood.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ben benieuwd wat Marianne Thieme van de oproep vindt: 'Red een koeienras door 'm te gaan eten'. Dat staat waarschijnlijk toch wel haaks op haar ideeën tot nu toe.
Exact. Het is de lakmoestest voor de stadse houding tav dieren.
Mijn voorspelling/sugegstie was al dat Thiemes alternatieve BBQ bij de afsluiting van het parlementaire jaar dit jaar wel deels vlees zal serveren, maar dan superdiervriendelijk.
Die koeien kunnen wmb het best worden ingezet in natuurgebieden, waar nu die allochtone Schotse hooglanders en Heckrunderen staan. Dat kost niet meer subsidie, want er staan al koeien, alleen het verkeerde ras. Was het niet her en der beleid voor "eigen koeien eerst"?
Wouter, dan krijg je problemen met de natuur.
Niet elk dier is voor menselijke consumptie bedoeld. Er zijn veel soorten die bij moeten dragen aan de biodiversiteit.
Wouter, of de natuurgrazers de afgelopen (nogal) natte periode buiten zo gelukkig waren valt te bezien. Ik zou als koe tenminste best graag onder een afdak in het stro hebben gelegen.
Over de winterhardheid van brandroden, de bovengenoemde Friezen en meer van die oude rassen verschillen de meningen overigens nogal. Diehards beweren dat ze tot in het holst van de (natte) winter buiten kunnen. Anderen, even begaan en bekend met de rassen, geven toch de voorkeur aan beschutting voor de dieren.
Pjotr, idd dit landje kent naast dierenvrienden ook bijzondere plantjesvrienden. Waar die twee elkaar ontmoeten rond een te intensieve natuurbegrazing gaat het mis. Zot woord trouwens, intensieve natuurbegrazing. Het klinkt als iets dat uit natuurliefde weer eens heel menselijk uit de hand is gelopen.