Maar al die onderzoeken kunnen nu de prullenbak in. Het antwoord zou ronduit 'nee' zijn. In The Lancet verschijnt vandaag een overzichtsstudie die de gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers uit 19 landen vergelijkt. Ook het Erasmus MC deed mee aan de metastudie, die 83 onderzoeken uit de periode tussen 1964 en 2010 onder de loep nam.
Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doenDe studie richtte zich specifiek op de relatie tussen alcohol en de risico's op hart- en vaatziekten. Onderzoeken die wel een positief effect constateren, kampen nogal eens met methodologische mankementen, constateert co-auteur Trudy Voortman zelfverzekerd. "De groep niet-drinkers bestond bijvoorbeeld vrijwel altijd uit veel voormalige drinkers die vanuit gezondheidsoogpunt gestopt waren met drinken. Geen wonder dat zij er gezondheidstechnisch slechter aan toe waren dan gematigde gezonde drinkers."
Elk glas alcohol verhoogt de kans op een beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk en een aneurysma van de aorta. De onderzoekers rekenen voor dat een 40-jarige man gemiddeld anderhalf jaar ouder zal worden als hij alle drank laat staan. Voor vrouwen betekent helemaal niet drinken gemiddeld 1,3 jaar langer leven.
In de Volkskrant zegt voedingshoogleraar Jaap Seidell (VU) blij te zijn met de nieuwe studie, die de (door de industrie gesponsorde) studies met de positieve gezondheidseffecten definitief ontkracht. "Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doen."
Wijnboer Ilja Gort, wetenschapper Kasper Hettinga en wetenschapsjournalist Simon Rozendaal denken er het hunne van:
Merde! Ophef over wijndrinken, net nu Appie onze fonkelnieuwe La Tulipe Sparking in de bonus heeft. Gelukkig morgen de laatste dag. pic.twitter.com/ShbHaXM9Qm
— Ilja Gort (@iljagort) April 13, 2018
als je in de paper zelf kijkt naar effectgrootte, en dat mortaliteit tot 100g/dag niet verhoogd lijkt (wat meer is dan de glas per dag van de Gezondheidsraad) weet ik niet of een verandering van advies nodig is...
— Kasper Hettinga (@k_hettinga) April 13, 2018
Dit zijn de cruciale grafieken uit de studie die volgens de @volkskrant, het @nosnieuws en @Nieuwsuur zouden aangeven dat elk glaasje #alcohol ongezond is. Volgens mij vertellen ze toch iets anders. #kritisch pic.twitter.com/qhPgX9xRbv
— Simon Rozendaal (@Simon_Rozendaal) April 14, 2018
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor vaste klanten van Foodlog mag het geen nieuws zijn dat alcohol in elke dosis slecht is. De discussie is hier geregeld gevoerd. René Kahn schreef er in 2016 het boek Op je gezondheid? over. In december 2014 schreef Frank van Berkum er op Foodlog een stuk vol vraagtekens over. Ik reageerde daar als eerste op, ik werkte toen aan een boek over de voors en tegens van alcohol. Ik ben daarmee gestopt, omdat ik in het nieuwste onderzoek geen enkele 'voor' kon vinden. Niets nieuws dus, dit bericht. Met drinken ben ik overigens niet gestopt.
Ik heb het artikel heel vluchtig doorgelezen (dus ongetwijfeld iets gemist) maar ik kan de inhoud niet helemaal rijmen met de persberichten. In de supplementary information (p. 31) bij dit artikel staan ook de data van de controle groepen (nooit-drinkers en ex-drinkers) en daaruit blijkt dat nooit-drinkers en ex-drinkers in vergelijking met matige innemers een verhoogd risico hebben op zowel all-case mortality als op cardiovasculaire events. Hun risico is vergelijkbaar met, of zelfs hoger dan, dat van de zwaarste categorie drinkers (550 gram alcohol per week, ruim 1 fles wijn per dag). Opvallend is verder dat de drinkebroers en -zusters die wekelijks 100 gram alcohol nuttigen een lager risico op cardiovasculaire events hebben dan mensen die genoeg hebben aan een wekelijkse dosis van tussen de 0 en 50 gram alcohol. Hun all-case mortality is hetzelfde, dat dan weer wel.
Het zal allemaal wel. Ik lap het dus aan m'n laars. In navolging van m'n motto: "alles met mate, en tenminste één keer, behalve incest en volksdansen" ga ik dus gewoon door met m'n gemiddelde van even over de twee glazen. Per WEEK. Het moet wel lollig blijven.
Ik vraag mij af hoeveel drinkers uit de test stressdrinkers waren, die er vaak ook nog bij snacken, en hoeveel het als onderdeel van een goede maaltijd nuttigden zoals in zuidelijke landen gewoonte is.
Harry #3, Ik lap het ook aan m'n laars. Ben veel in het buitenland waar ik dan 's middags vaak tot 2 uur lang in gezelschap zit te tafelen met een fles water én een glas wijn. Met anderen die ik 1 of 2 flesjes Cola bij de maaltijd zie drinken en nog een grote ijscoupe als dessert, ik zou ik niet willen ruilen. Het is voor mij onderdeel van de maaltijd zoals peper en zout. Bovendien eet je minder snel als je tussendoor af en toe aan je glas wijn nipt of aan de conversatie deelneemt. Slechts water om de tijd tussen de gangen door te komen gaat snel vervelen. Anders dan Jan Peter van Doorn constateert dat 'genieten met mate' veel moeilijker is dan maar helemaal stoppen met drinken, vind ik genieten met mate juist veel gemakkelijker dan stoppen of veel drinken.
(en de Franse dokter antwoordde: 'natuurlijk mag een glas wijn, maar géén alcohol'.)
"definitief ontkracht". Grote woorden, zouden ze stand houden?
Overigens, m.b.t. "Drinken is heus gezellig", heeft 'gezellig' geen gezondheidsvoordelen? Ik kan me goed voorstellen dat het omgekeerde, ongezelligheid, best wat stress met zich brengt die niet zo best is voor de mens. Niet dat ik wil beweren dat alcohol nodig is om het gezellig te hebben, want als dat het geval is is er ook iets mis.