Een kwart van alle Russische mannen overlijdt voor het bereiken van de 55-jarige leeftijd - en dit is rechtstreeks te wijten aan hun wodka-inname. Uit een onderzoek bij 150.000 mensen die gedurende 10 jaar gevolgd werden, blijkt dat vooral mannen die veel drinken (3 halve literflessen per week) en daarbij ook nog roken, een sterk verhoogd overlijdensrisico hebben.

De onderzoekers, die hun bevindingen in The Lancet publiceerden, stelden vast dat de Russische sterftecijfers de afgelopen 30 jaar 'wild gefluctueerd' hebben onder de verschillende alcoholregimes van de regeringen Gorbatsjov, Jeltsin en Poetin. "And the main thing driving these wild fluctuations.. was vodka", zegt onderzoeker Richard Peto van Oxford University op Reuters.

Ter vergelijking: de Britse sterfte bij 15-54 jarigen daalt gestaag sinds 1980, vooral omdat zo veel mensen stoppen met roken. Gorbatsjov stelde in 1985 alcoholrestricties in, waardoor het alcoholgebruik daalde met 25% - net als het sterftecijfer. Na de val van het communisime steeg de alcoholconsumptie weer tot grote hoogte - en ook de sterfte ging weer omhoog. In 2006 zijn opnieuw alcoholrestricties ingevoerd, waarop de wodka-consumptie met 30% afnam, en weer daalde het risico om voor je 55e te overlijden mee.

De onderzoekers noemen de relatie tussen wodka en vroegtijdige mannen-sterfte een 'gezondheidscrisis', die echter wel omkeerbaar is. Gewoon stoppen met wodka drinken.
Dit artikel afdrukken