Voor het klimaat zou vis eten beter zijn dan vlees. Maar die gedachte klopt niet. De uitstoot van de visserij is wereldwijd de afgelopen 20 jaar met 30% toegenomen, terwijl we nauwelijks meer vis zijn gaan eten. We blijken een voorkeur te hebben voor de verkeerde soorten zeevoedsel.
Dat constateren wetenschappers van de University of British Columbia in Nature. Zij berekenden, simpel gezegd, de klimaatvoetafdruk van de 'wilde' visvangst (dus van alles wat geen kweekvis is). Circa 4% van de CO2-uitstoot van de voedselproductie komt voor rekening van de visserij, schrijft Knack. Ongeveer de helft van alle vissersvloten stoot minder dan 20 kilogram CO2 uit per kilogram geproduceerde eiwitten. Fors minder dan de uitstoot die rundvlees met zich meebrengt. Rundvlees veroorzaakt een klimaatafdruk die tussen de 45 en 640 kilogram CO2; varkensvlees is verantwoordelijk voor 20 tot 55 kilogram.
De onderzoekers brachten de uitstoot van vissersvloten tussen 1990 en 2011 in kaart op basis van hun brandstofverbruik. De CO2-uitstoot bleek in die periode met 28% toe te nemen, terwijl de hoeveelheid aangelande vis vrijwel gelijk bleef. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met een verschuiving in consumentenvoorkeuren. We hebben een voorkeur ontwikkeld voor 'luxe' zeevruchten als kreeft, krab en garnaal. "We zijn rijker, mensen hebben meer geld over voor deze dieren en ze komen nog altijd redelijk overvloedig voor", zegt voedselsystemen-onderzoeker en co-auteur Peter Tyedmers in The Independent. De vangsten van de gewilde schaaldieren lagen in 2011 dan ook 60% boven het niveau van 1990.
En dat heeft gevolgen, want waar de gemiddelde CO2-footprint van vis gelijk is aan die van kip, komt die van kreeft en garnaal in de buurt van die van lam en rund. Volgens de onderzoekers zijn schaaldieren als garnaal en kreeft het minst klimaatvriendelijk, omdat de schepen die er op vissen grotere afstanden moeten afleggen en minder grote hoeveelheden vangen. Vanuit klimaatoogpunt zijn kleine vissoorten zoals ansjovis, sardines en haring het meest efficiënt, omdat ze in grote scholen zwemmen en zich als school laten vangen.
Het mag opvallend heten dat de visserij op schaaldieren, die ongeveer 6% uitmaakt van de totale visvangst, verantwoordelijk blijkt voor 22% van alle uitstoot. Vissersvloten die op kleine vissoorten vissen (de hierboven al genoemde haring, ansjovis en sardines) dragen maar 2% van de uitstoot bij, maar brengen een vijfde van alle visvangst aan land.
Vis eten omdat dat beter is voor het klimaat? Ja, dat kan dus. Maar hou het dan wel bij haring en sardien.
Dit artikel afdrukken
Vis eten omdat dat beter is voor het klimaat? Ja, dat kan dus. Maar hou het dan wel bij haring en sardien28% meer uitstoot voor evenveel vis maar 60% meer kreeft en garnaal
De onderzoekers brachten de uitstoot van vissersvloten tussen 1990 en 2011 in kaart op basis van hun brandstofverbruik. De CO2-uitstoot bleek in die periode met 28% toe te nemen, terwijl de hoeveelheid aangelande vis vrijwel gelijk bleef. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met een verschuiving in consumentenvoorkeuren. We hebben een voorkeur ontwikkeld voor 'luxe' zeevruchten als kreeft, krab en garnaal. "We zijn rijker, mensen hebben meer geld over voor deze dieren en ze komen nog altijd redelijk overvloedig voor", zegt voedselsystemen-onderzoeker en co-auteur Peter Tyedmers in The Independent. De vangsten van de gewilde schaaldieren lagen in 2011 dan ook 60% boven het niveau van 1990.
En dat heeft gevolgen, want waar de gemiddelde CO2-footprint van vis gelijk is aan die van kip, komt die van kreeft en garnaal in de buurt van die van lam en rund. Volgens de onderzoekers zijn schaaldieren als garnaal en kreeft het minst klimaatvriendelijk, omdat de schepen die er op vissen grotere afstanden moeten afleggen en minder grote hoeveelheden vangen. Vanuit klimaatoogpunt zijn kleine vissoorten zoals ansjovis, sardines en haring het meest efficiënt, omdat ze in grote scholen zwemmen en zich als school laten vangen.
Het mag opvallend heten dat de visserij op schaaldieren, die ongeveer 6% uitmaakt van de totale visvangst, verantwoordelijk blijkt voor 22% van alle uitstoot. Vissersvloten die op kleine vissoorten vissen (de hierboven al genoemde haring, ansjovis en sardines) dragen maar 2% van de uitstoot bij, maar brengen een vijfde van alle visvangst aan land.
Vis eten omdat dat beter is voor het klimaat? Ja, dat kan dus. Maar hou het dan wel bij haring en sardien.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het gaat om gemiddelden en wereldwijd. Volgens het bericht moeten garnalenvissers grote afstanden varen. Dat geldt niet voor Nederlandse en Belgische garnalenvissers. Maar pikant: de vissers leggen geen grote afstanden af, de garnalen die ze vangen te meer. Heen en weer Marokko.
Leer zelf garnalen pellen, is goed voor het milieu. Of koop ze vers uit een pelmachine, IJmuiden of Lauwersoog.
Hoe ernstig zijn de 4 liter benzine die ik verstook aan een retourtje Callantsoog om bij eb in waadpak met duwnet een kilo of drie - vier garnalen te vangen?
Dit kan goeddeels worden weggestreept tegen een bonk aan gezonde lichaamsbeweging en de therapeutische werking van het zelf koken afblussen en pellen achter een krantje. Tenslotte heeft alles zijn prijs.
Een kilo of 3-4 Theo Jonkhart? Dan kun je in je waadpak bij Callantsoog een aardige cent bijverdienen.
Topdagen Wouter Klootwijk. Hou je een kilo gepeld aan over en dat is hier gauw op. Om daar nou mee te gaan leuren moet je wel een centenpikker zijn. Kom ook wel met een kilo of minder thuis. Balen dan. De natuur laat zich niet dwingen.
Wat ik mis in deze berekening is juist hoe die aantallen zich verhouden tot kweekvis- en garnaal.
In het Knack en bovenstaand artikel staat wel dat ze kweek niet hebben meegerekend. Maar hoe groot is het deel kweek op de totale visconsumptie,? Daar zijn vast wel cijfers van.
Wordt een leuke appel en peren discussie: is kweek (visvoer, verontreiniging, monocultuur) duurzamer dan wild (uitstoot, overbevissing).
We kunnen het hier wel romantisch over de zelf gevangen crangon crangon hebben, maar de meeste mensen op de wereld eten die niet.
Dus weet iemand die verdeling kweek en wilde vis?