De Belgische douane heeft begin deze week een lot van 3.288 flessen Californische schuimwijn vernietigd. De flessen droegen het label 'champagne' en dat is een beschermde oorprongsbenaming die alleen voor schuimwijn uit de Franse streek met dezelfde naam gebruikt mag worden. Het lot kwam uit de VS en was bestemd voor Nigeria.
Behalve champagne, krijgen ook porto, chianti en Rijnwijn af te rekenen met namaak. De Europese Unie heeft de strijd tegen fraude met oorsprongsbenamingen in 2003 opgedreven. Zestig landen beschermen herkomstbenaming nog niet.
Bron: De Standaard
Dit artikel afdrukken
Behalve champagne, krijgen ook porto, chianti en Rijnwijn af te rekenen met namaak. De Europese Unie heeft de strijd tegen fraude met oorsprongsbenamingen in 2003 opgedreven. Zestig landen beschermen herkomstbenaming nog niet.
Bron: De Standaard
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"opgedreven."
Ik schrok even. Dacht dat er stond "opgegeven", net als de instanties in Nederland. Dit is tenslotte niet veel meer dan merkbeleid. After all, champagne is een groot parapluie-merk waar nu weer 'schuimwijn' in mag, die de champenois tot een jaar geleden met de nek aankeken.
Bij stijgende vraag, mag je dus met nep aanvullen en het echt noemen. De markt gaat voor. Zoals bekend ben ik voor een tamelijk simpele regel: iets moet zijn wat het suggereert te zijn (=wat je ervan verwacht) door het product zelf, zijn verpakking en context van presentatie.
Met dit soort beleid kun je je afvragen of het uitmaakt of de Russen en Chinezen die hun Pétrus en Dom Pérignon met ijsblokjes drinken worden genept.
Waarom? Omdat bijv. Moët in de Spaanse Penedès een Cava - zo'n 'schuimwijntje' - maakt die menig 4 tot 5 x zo duur schaars Franse 'origineel' (= nonsens, bubbels zijn rond de Pyreneeën uitgevonden en vervolmaakt door de Engelsen) ver achter zich laat.
Wat willen we dus: echt of rommel als 'echt'? Je kunt natuurlijk ook zeggen: domme Spanjaarden, laten ze hun Cava's op de kaart zetten.
Champagnehuizen hebben vanwege het champagne-tekort over in de wereld 'nep'-champagne wijngaarden opgezet. Ze maken daar echt meer dan uitstekende wijnen, waarvoor al hun kennis en technieken worden ingezet als zaten ze in Reims, Le Mesnil sur Oger of Épernay.
Waarom wil de wereld bedrogen worden, cq. waarom denken we dat? De conclusie lijkt immers dat het 'echte' gebied moet worden uitgebreid om de 'echte' prijs te krijgen. Dan de Champagne straks maar uitbreiden tot de Bourgogne en de Elzas? Zo doen de melkboeren van Campina (een heide in het zuiden van het land) en Friesland (een provincie in het Noorden, net als de Champagne) het immers ook, alleen zal het met champagne astronomisch rendabeler wezen.
Tot begin jaren negentig-voriger-eeuw verkochten de Vlaamse Wereldwinkels wijn uit Algerije. De Fransen gebruikten deze wijnen destijds als versnijdwijnen, bij minderen oogsten in Frankrijk, hoewel bij wet strikt verboden. Daar zaten soms serieuze namen tussen. Helaas heeft het oprukkende islamitisch fundamentalisme de Algerijnse wijnboeren zo bang gemaakt, dat ze ermee opgehouden zijn deze wijenen te produceren; Maar wat ik vooral wilde aangeven: de Fransen wogen indertijd (ik weet niet hoe dat vandaag zit) met twee maten en twee gewichten.
Uiteraard is voor mij champagne enkel champagne, wanneer afkomstig uit de Franse champagne-streek.
Tis net de krant ;-)
Spreekt daar de hoofdredacteur ?
Ben je mal, het was de geest van foodlog ... Als het saai wordt bovenaan, dan zoekt'ie vanzelf naar plaatjes. De techniek staat voor niets meer.