Wetenschappers vermoeden dat er een verband bestaat tussen seizoensgebonden depressies en een vleesloos dieet.
In het Engels heet een winterdepressie Seasonal Affective Disorder (SAD). Naar schatting zijn er 500.000 Nederlanders die met zo'n seizoensgebonden depressie te kampen hebben. Finse en Nederlandse onderzoekers vermoeden dat er mogelijk een relatie is met wat deze mensen eten. "Het percentage van de Finnen dat vegetarisch eet en last heeft van SAD is vier keer zo hoog als het 'normale' percentage mensen met SAD. Ook bij Nederlanders waren er duidelijke verschillen waarneembaar: het percentage vegetariërs was onder mensen met SAD bijna drie keer zo hoog als het percentage vegetariërs in een normale populatie," schrijft de NRC.
De onderzoekers namen de resultaten van een enquête onder ruim 5.800 Finnen onder de loep en ondervroegen 257 Nederlanders met SAD naar hun eetgedrag. Bij SAD horen namelijk ook verschijnselen als een toenemende eetlust, vooral voor zoet en vet eten, en een gebrek aan energie. De Groningse medeonderzoeker Ybe Meesters zegt: "Mensen met SAD hebben vaak extra veel behoefte aan calorierijk voedsel." Dat komt ter sprake als ze onder behandeling komen van de polikliniek Winterdepressie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. "Op die manier kwamen we erachter dat relatief veel van onze patiënten vegetarisch eten en zijn we het onderzoek gestart. Meer dan een pilotproject is het nog niet: we hebben een opvallend verband waargenomen, maar om de resultaten te kunnen interpreteren is vervolgonderzoek nodig.”
Dat opvallende verband ziet er vooralsnog zo uit: "Van de Finnen is 1,4 procent vegetariër en lijdt 3,6 procent aan SAD. Van de vegetariërs zegt 12,9 procent aan SAD te lijden, tegenover 3,4 procent van de vleeseters. Van de Nederlanders is 4,5 procent vegetariër of veganist en lijdt 3 procent aan SAD. Van de SAD-patiënten eet 12,5 procent vegetarisch, van de overige Nederlanders eet 4,5 procent vegetarisch," aldus de NRC.
Een verminderd energieniveau kan overigens ook samenhangen met een tekort aan vitamine B12 - een bekend probleem van niet-vleeseters -, of een gebrek aan ijzer. Meesters heeft nog een andere mogelijk verklaring voor het grote aantal vegetariërs dat zijn polikliniek bezoekt: "Mensen die bewust kiezen voor een dieet zonder vlees leven sowieso gezonder en hebben daardoor meer moeite met chemicaliën, zoals antidepressiva."
Dit artikel afdrukken
De onderzoekers namen de resultaten van een enquête onder ruim 5.800 Finnen onder de loep en ondervroegen 257 Nederlanders met SAD naar hun eetgedrag. Bij SAD horen namelijk ook verschijnselen als een toenemende eetlust, vooral voor zoet en vet eten, en een gebrek aan energie. De Groningse medeonderzoeker Ybe Meesters zegt: "Mensen met SAD hebben vaak extra veel behoefte aan calorierijk voedsel." Dat komt ter sprake als ze onder behandeling komen van de polikliniek Winterdepressie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. "Op die manier kwamen we erachter dat relatief veel van onze patiënten vegetarisch eten en zijn we het onderzoek gestart. Meer dan een pilotproject is het nog niet: we hebben een opvallend verband waargenomen, maar om de resultaten te kunnen interpreteren is vervolgonderzoek nodig.”
Dat opvallende verband ziet er vooralsnog zo uit: "Van de Finnen is 1,4 procent vegetariër en lijdt 3,6 procent aan SAD. Van de vegetariërs zegt 12,9 procent aan SAD te lijden, tegenover 3,4 procent van de vleeseters. Van de Nederlanders is 4,5 procent vegetariër of veganist en lijdt 3 procent aan SAD. Van de SAD-patiënten eet 12,5 procent vegetarisch, van de overige Nederlanders eet 4,5 procent vegetarisch," aldus de NRC.
Een verminderd energieniveau kan overigens ook samenhangen met een tekort aan vitamine B12 - een bekend probleem van niet-vleeseters -, of een gebrek aan ijzer. Meesters heeft nog een andere mogelijk verklaring voor het grote aantal vegetariërs dat zijn polikliniek bezoekt: "Mensen die bewust kiezen voor een dieet zonder vlees leven sowieso gezonder en hebben daardoor meer moeite met chemicaliën, zoals antidepressiva."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Meesters heeft nog een andere mogelijk verklaring voor het grote aantal vegetariërs dat zijn polikliniek bezoekt: "Mensen die bewust kiezen voor een dieet zonder vlees leven sowieso gezonder en hebben daardoor meer moeite met chemicaliën, zoals antidepressiva.""
Hoe kan ik dit lezen? Mensen die gezonder leven hebben meer kans op winterdepressie? Is het dan nog 'gezond'?
Of mensen die vlees eten zijn veel vaker aan de antidepressiva en hebben daarom veel minder kans op winterdepressie?
#1
Ik weet het niet, Otto.
Wat me wel opvalt/viel is dat vega's koukleumen zijn. Meer dan 30 jaar lid van de int. Natuurvrienden geweest; een bijzondere internationale linkse, van origine Oostenrijkse, arbeidersvereniging met huizen die vrijwel altijd aan de internationale GR-wandelroutes liggen.
Dan kom je idealistische vega's en blauweknoopers tegen. Tot begin lopende eeuw, was alcohol in de Nederlandse huizen ook taboe.
Vega's zijn meestal mager met weinig spek op het vlees (*).
Ze hebben het (die Natuurvriendenhuizen zijn over het algemeen slecht verwarmd) altijd koud en je pik ze er zo uit.
In hoeverre dat gezonder of ongezonder is, kan ik medisch niet inschatten.
We zijn er mee gestopt omdat de mentaliteit verandert. Veel huizen worden niet meer bezocht door Natuurvrienden (vooral een probleem in de Ardennen) maar door mensen die uit zijn op een zeer goedkope overnachting. En dat drukt helaas een stempel..
Er wordt namelijk verwacht dat je bij vertrek alles (ook toiletten) zelf schoonmaakt.
(*) Las een paar jaar terug een 'wetenschappelijk' onderzoek, waaruit bleek dat vleeseters met vet op het lijf een veel groter levenskans hebben in ijskoud water dan gezonde magere lieden. Koelen te snel af.. Dat gaf de burger weer wat moed.
En... van kou in de winter voelen ze zich mogelijk minder behaaglijk en worden eerder depressief.. ;-)
Misschien zijn vegetariërs gewoon wat gevoeliger. (En zitten er veel tussen die voor zekerheid ook de vis maar overslaan en aldus in de winter te weinig vitamine D binnen krijgen.)
#3 Arjan,
Vegetariërs eten vlees noch vis. Iemand die geen vlees maar wel vis eet is een pescotariër.
Eet heel weinig vlees & vis en heb geen last van depressies. Een visje eten werkt wel zeer troostrijk op lastige momenten. Wat is dat toch?