Vijf Zuid-Europese landen zijn goed voor 70% van alle producten met een Europese herkomst- en kwaliteitsbescherming. Van Nederlandse voedselproducten zijn er maar 14 beschermd.
In opdracht van de Europese Commissie zette Euractiv op een rijtje hoe het staat met de verschillende oorsprongsbeschermingen in Europa.
De EU onderscheidt 3 kwaliteitschema's om consumenten te beschermen tegen voedselvervalsing, regionale specialiteiten te waarborgen en het gebruik van traditionele bereidingswijzen te promoten. Onder de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) vallen 626 Europese voedingsmiddelen. De Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) telt inmiddels 720 geregistreerde voedingsproducten. De Gegarandeerde Traditionele Specialiteit GTST) telt 56 registraties.
70% in Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Griekenland
Zuid-Europese landen blijken het meeste werk gemaakt te hebben van het vastleggen van hun kwaliteitsproducten onder de Europese labels. Italië (293 producten), Frankrijk (242), Spanje (194), Portugal (138) en Griekenland (104) zijn samen goed voor 70% van alle registraties. Estland en Malta hebben niet één product Europees vastgelegd.
Nederland heeft in totaal 14 Europees beschermde producten. Kazen, twee aardappelsoorten, Brabantse wal-asperges en de Westlandse druif zijn Europees erkend en leveren Nederland 6 BOB's, 5 BGA's en 3 GTS's op. Onder de traditionele specialiteiten vallen boerenkaas, maatjesharing en basterdsuiker.
Nog geen miljoen voor beschermde groenten en fruit
Het meest bekend en gekocht zijn wijnen en (sterke) drank met een oorsprongsbescherming. Die beschermingen zorgen dan ook voor de meeste omzet. In 2014, meldt Euractiv, gaven Europese consumenten in totaal €48 miljard uit aan de geregistreerde kwaliteitsproducten. Van al die euro's ging ruim €25,4 miljard (53%) op aan wijn, €6,4 miljard (13,3%) aan sterke drank en €2,2 miljard (4,6%) aan bier. Aan kazen met een oorsprongsbescherming ging voor €6,1 miljard (12,7%) over de toonbank. Vlees en vleeswaren brachten €3,6 miljard (7,6%) op. Beschermde fruitsoorten, groenten en graanproducten leverden slechts €816 miljoen (1,7%) op.
Dit artikel afdrukken
De EU onderscheidt 3 kwaliteitschema's om consumenten te beschermen tegen voedselvervalsing, regionale specialiteiten te waarborgen en het gebruik van traditionele bereidingswijzen te promoten. Onder de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) vallen 626 Europese voedingsmiddelen. De Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) telt inmiddels 720 geregistreerde voedingsproducten. De Gegarandeerde Traditionele Specialiteit GTST) telt 56 registraties.
70% in Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Griekenland
Zuid-Europese landen blijken het meeste werk gemaakt te hebben van het vastleggen van hun kwaliteitsproducten onder de Europese labels. Italië (293 producten), Frankrijk (242), Spanje (194), Portugal (138) en Griekenland (104) zijn samen goed voor 70% van alle registraties. Estland en Malta hebben niet één product Europees vastgelegd.
Nederland heeft in totaal 14 Europees beschermde producten. Kazen, twee aardappelsoorten, Brabantse wal-asperges en de Westlandse druif zijn Europees erkend en leveren Nederland 6 BOB's, 5 BGA's en 3 GTS's op. Onder de traditionele specialiteiten vallen boerenkaas, maatjesharing en basterdsuiker.
Nog geen miljoen voor beschermde groenten en fruit
Het meest bekend en gekocht zijn wijnen en (sterke) drank met een oorsprongsbescherming. Die beschermingen zorgen dan ook voor de meeste omzet. In 2014, meldt Euractiv, gaven Europese consumenten in totaal €48 miljard uit aan de geregistreerde kwaliteitsproducten. Van al die euro's ging ruim €25,4 miljard (53%) op aan wijn, €6,4 miljard (13,3%) aan sterke drank en €2,2 miljard (4,6%) aan bier. Aan kazen met een oorsprongsbescherming ging voor €6,1 miljard (12,7%) over de toonbank. Vlees en vleeswaren brachten €3,6 miljard (7,6%) op. Beschermde fruitsoorten, groenten en graanproducten leverden slechts €816 miljoen (1,7%) op.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En het is allemaal nep. Herkomstbenaming zegt niets over kwaliteit en sterker, het beschermde product kan oorspronkelijk van elders komen.
Parmezaanse kaas kan iedereen maken, je moet er maar zin in hebben. Parmaham ook. Alleen een stempeltje zegt dat het echte is, maar o o o wat zijn er nog zo lekkere en beter. Gouda kan iedereen maken, feta ook. Champagne? Laat ons niet lachen.
Raar dat de beste Gouda in Noord Holland wordt gemaakt en een herkomstbescherming kreeg. Zijn ze blij mee in Noord Holland, maar Gouda ligt toch echt zuid.
Het is kul waar we over vijftien jaar niets meer over horen. Omdat kwaliteit een vlucht neemt.