Een oplettende lezeres, Marleen Z., maakte me opmerkzaam op Max Dohle's blog, die bekend-maar-weer-eens-bevestigd nieuws oppikte: merken smaken beter.
Voor mensen die hier om bewijzen vragen als je iets beweert: Rivkin Associates, merk- en marketingconsultants, laten het nog eens met cijfers zien.
Laat mensen blind 3 potten pindakaas proeven. Dan kiezen ze de lekkerste. Vervolgens plak je er een merk op en dan vinden ze het A-merk het lekkerst. Het verschil is daverend: de lekkerste is opeens ruim 2/3 van zijn kiezers kwijt.
Bekende merken zijn dus het lekkerst, ongeacht hoe ze smaken. Dat vinden de onderzoekers de conclusie van hun onderzoek. Ik vind dat er nog een vraag te beantwoorden is: hoe komt dat nou eigenlijk?
Het is dat wat niemand kan bewijzen. Merken zijn de dragers van onze eigentijdse cultuur, want niemand anders vertelt je zo intiem, intens en indringend vaak wat je moet eten en drinken en waarom. Je-weet-wel, mensen leren hoe het hoort van hun opvoeders, leiders, wijzen en andere stamhoofden. Ze kiezen niet, ze volgen de echte leider, al was het een rattenvanger met een merkfluit.
Rivkin gaat met dit onderzoek in de hand zijn opdrachtgevers vertellen dat smaak er geen bal toe doet. "Niet teveel aandacht aan besteden. Nee meneer Fluit, een goeie campagne, een lekker deuntje en een sterk beeld, dat doet 't."
Morgenochtend kruipen we gewoon weer uit het riool ;-)
Dit artikel afdrukken
Voor mensen die hier om bewijzen vragen als je iets beweert: Rivkin Associates, merk- en marketingconsultants, laten het nog eens met cijfers zien.
Laat mensen blind 3 potten pindakaas proeven. Dan kiezen ze de lekkerste. Vervolgens plak je er een merk op en dan vinden ze het A-merk het lekkerst. Het verschil is daverend: de lekkerste is opeens ruim 2/3 van zijn kiezers kwijt.
Bekende merken zijn dus het lekkerst, ongeacht hoe ze smaken. Dat vinden de onderzoekers de conclusie van hun onderzoek. Ik vind dat er nog een vraag te beantwoorden is: hoe komt dat nou eigenlijk?
Het is dat wat niemand kan bewijzen. Merken zijn de dragers van onze eigentijdse cultuur, want niemand anders vertelt je zo intiem, intens en indringend vaak wat je moet eten en drinken en waarom. Je-weet-wel, mensen leren hoe het hoort van hun opvoeders, leiders, wijzen en andere stamhoofden. Ze kiezen niet, ze volgen de echte leider, al was het een rattenvanger met een merkfluit.
Rivkin gaat met dit onderzoek in de hand zijn opdrachtgevers vertellen dat smaak er geen bal toe doet. "Niet teveel aandacht aan besteden. Nee meneer Fluit, een goeie campagne, een lekker deuntje en een sterk beeld, dat doet 't."
Morgenochtend kruipen we gewoon weer uit het riool ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Dick, de proef met pindakaas heb ik recentelijk gedaan met mijn leerlingen in het kader van het ontbijtproject met mijn leerlingen aan de Horeca-opleiding van de ROCVA. Het was hun eerste kennismaking met een professionele kijk op smaak.
We namen 10 ontbijtproducten, in vier merkvariaties.
Van de pindakaas had ik vier merken. Ze werden blind geproefd, net als hierboven. De eigen voorkeur werd uitgesproken en wat bleek: het grootste deel stelde hun voorkeur 'sneaky' bij nadat de namen bekent werden. Was een mooi voorbeeld hoe belangrijk je eigen smaak is.
Dankbaar van deze truc gebruik gemaakt dus, dat begrijp je.
Hoe onbelangrijk smaak is, bedoel je. Jij zou willen dat het belangrijker is bij koopbeslissingen, maar dat is het niet.
Zelfs al is, zeg, het huismerk, van Aldi lekkerder dan Calvé, dan nog vinden mensen Aldi het B-merk dat ze kopen vanwege de prijs.
Maak ze maar duidelijk dat ze ratten zijn en Calvé een fluitist. Dan kruipen ze vast wel uit het riool ;-)
Kortom: ze kopen de beleving van het product zoals dat in reclame wordt neergezet eerder dan de smaak van het product?
'Beleving' is een modewoord. Ze kopen wat goed heet te zijn. Woorden zijn de werkelijkheid, de laatste doet er niet toe. A-merken zijn kwaliteitslabels. Marketingmanagers die er goed gebruik van weten maken zijn, zou je kunnen zeggen, 'de nep voorbij'. Ze creëren fantasie obv iets dat al fantasie was, een talig teken.
Ailko: hoe reageren jouw leerlingen op zo'n ervaring - 'beleving', zo je wilt?
Beleving is een belangrijk onderdeel in het huidige onderwijs ('competentie gericht'). Ze vinden dat werkelijk fantastisch. Als ze maar kunnen ervaren, meemaken, of doen dan staan ze allemaal met hun neus vooraan. Van dit gegeven maken we dankbaar gebruik door de leerlingen te laten leren, fouten te laten maken en dan bij te stellen. Vandaar ook zo'n proeverij.
Ander voorbeeld. We zitten nu in het project Trends. Half December gaan de leerlingen naar Maastricht waar ze zelf overnachten in vijf sterren hotels die uitermate trendy zijn (weinigen blijken nog maar geslapen hebben in een vijf sterren hotel. Als je ermee geconfronteerd wordt vanuit ervaring cq beleving, kijk je er immers anders over). In dit project hebben ze interviews met allerlei trendgeorienteerde ondernemers. Die bereiden ze voor op hun projectmiddagen, begeleid door hun coach/docent.