Dankzij de houding in Silicon Valley zal kweekvlees sneller dan verwacht ("binnen 5 jaar") op de markt zijn, schrijft Pigbusiness. Het blad citeert professor Cor van der Weelde, bioloog en filosoof aan de universiteit van Wageningen. Zij sprak tijdens het Pluimvee Symposium Vlees in Eersel. Aanleiding is de lancering van de eerste kipfilet van kweekvlees door het Amerikaanse bedrijf Memphis Meat uit Silicon Valley.
Silicon Valley heeft momenteel meer geld beschikbaar voor voedselinnovaties dan onderzoekers kunnen uitgeven. Dat betekent dat ook investeerders ervan overtuigd zijn dat kweekvlees de toekomst heeft. Volgens van der Weelde wennen consumenten er snel aan. Ze stelde haar gehoor van vleespluimveehouders gerust dat er ook altijd een markt voor echt vlees zal blijven, net zoals er ook altijd boter is blijven bestaan naast margarine.
PigBusiness - 'Kweekvlees binnen vijf jaar op de markt' - Nieuws - Vlees - Pigbusiness.nl - Nieuws voor varkenshouders
Silicon Valley heeft momenteel meer geld beschikbaar voor voedselinnovaties dan onderzoekers kunnen uitgeven. Dat betekent dat ook investeerders ervan overtuigd zijn dat kweekvlees de toekomst heeft. Volgens van der Weelde wennen consumenten er snel aan. Ze stelde haar gehoor van vleespluimveehouders gerust dat er ook altijd een markt voor echt vlees zal blijven, net zoals er ook altijd boter is blijven bestaan naast margarine.
Op dit moment zijn bij de meeste kweekvleesprojecten dierlijke eiwitten/cellen nodig zoals bijvoorbeeld stamcellen, maar Memhpis Meat is er in geslaagd om dit zonder oorspronkelijk dierlijk eiwit te doen, althans volgens het persbericht
"...It is thrilling to introduce the first chicken and duck that didn’t require raising animals. This is a historic moment for the clean meat movement," Memphis Meats' cofounder and CEO, Uma Valeti, said in a press release..."
Hoe en waarvan de 'kweekkip' gemaakt wordt, is nog een groot geheim en of het zoveel gezonder is en boordevol ingrediënten zit zoals echt vlees, dat is nog (opzettelijk?) niet onderzocht of gepubliceerd.
Voorlopig eet ik nog mijn gestoofde uitgerangeerde leghoender of het trager groeiende Hubbardkippetje, lekker gesmoord in zijn eigen vet, want de bollebozen in Silicon Valley mogen dan wel kweekkip kunnen maken, kweekvet is en zal de grootste hobbel zijn om dit product enigszins op hetzelfde smaakniveau te brengen als echt vlees.
Overigens is de marketing van kweekvlees niet louter gericht op de vegetariër, maar veel meer op die mensen die nu gewoon vlees eten. Dat is tevens een veel groter markt potentiaal dan die paar procenten vegetariërs of veganisten.
Goed vlees, daar zitten zo veel verschillende voedingsstoffen in. Nou is het ene vlees het andere niet. Daar kun je ook lang over stoeien. Maar ik heb nog nooit een rapport gezien waarin staat dat kweekvlees (of vegavlees) qua voedingswaarde maar in de buurt kan komen van vlees. Er wordt wat geroepen over "eiwit", zonder dat nader te specificeren. Welke eiwitten hebben we het over, hoe "bio available" is dat, enz. .Vet en andere voedingsstoffen, hoe zit het daar mee?
Ik vraag me overigens af of kweekvlees kan concurreren met vegavlees.
Eigenlijk gaat dit soort surrogaat vlees niet over voedsel, maar over handel?
Dank Rijkelt! Je wijst - denk ik - op iets heel vervelends (naast het sjoemelen met dode dieren): er zijn nu nog veel antibiotica bij nodig.
Want dat zeg je toch eigenlijk?
Ik dacht dat er in het kweekmedium nu nog onmisbare dierlijke substanties zitten zoals bloed en kalfsserum. Dat moet dan nog synthetisch worden. Het volgende probleem is dat de hele kweek onder steriele omstandigheden moet plaatsvinden.
Rijkelt, kun je uitleggen waarom je dat vraagt?