7
Fotocredits: Cultivation Room, Upside Foods, presskit

Flash VoedselketenKweekvlees produceert vooral plastic bij Upside Foods

Het Amerikaanse Upside Foods zegt kweekkipfilets in vaten te produceren. Als journalisten op bezoek komen, krijgen ze prachtige, grote, stalen bioreactoren te zien. Helaas raakt het kweekvlees dat in die tanks groeit, vaak vervuild. Als zo'n vervuiling of besmetting in de tank doordringt, moet de volledige batch de prullenbak in. Dat vertelde een voormalig medewerker het populaire technologieblad Wired. Ook zouden de bioreactoren helemaal niet in staat zijn om de weefsellagen te vormen die voor een kipfilet nodig zijn.

Om het risico op weggooien van de totale productie te beperken stapte het bedrijf over op een arbeidsintensieve, dure manier van kipfilet kweken. Daar komt heel veel plastic afval bij te pas. Vermoedelijk ook nog eens nieuw gemaakt plastic omdat gerecycled plastic onvoldoende geschikt is door mogelijk nog aanwezig vervuiling uit eerdere levens. De medewerkers van Upside gebruikten kleine wegwerpflesjes van plastic om laagjes van ongeveer 2 gram te kweken. Die werden met een spateltje uit de flesjes gehaald en samengeplakt tot filet, vertelt een bron. Het proces is niet zo fotogeniek past niet bij het idee van opschalen en een flinke productie neerzetten. Volgens medewerkers gebeurt het dan ook in een productie-laboratorium dat bezoekers niet te zien krijgen.

Elk wegwerpflesje kan maar 2-3 gram vlees produceren en weegt zelf makkelijk 30 gram. Het productieproces gebruikt dus meer dan 10 keer zoveel plastic als dat er vlees wordt gemaakt, redeneert Wired. Tot zover de duurzaamheid van kweekvlees.

De Standaard - Kweekvlees, van hype tot probleem: ?Onze afvalberg groeide sneller dan het vlees?, 27 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #7
  • 30 sep '23
  • 22:23

Kweekvlees heeft ook geen mechanisme wat ziektekiemen bestrijdt. Je weet pas zeker dat een batch bacterie vrij is na testen. En dan moet je maar net testen op de goede kiem. Voor het zelfde geld zit dat hele reactorvat vol griepvirussen. Of erger. Zombieburger in aantocht.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #6
  • 29 sep '23
  • 15:13

Het kweken van cellen is dan ook een precies werkje, maar zeker niet onmogelijk. De farmaceutische industrie doet dit al vele decennia op grote schaal (tot wel 25.000L). Echter is dit zeer duur en in het voortraject is nog steeds plastic nodig (opstarten).

Ook het soort plastic maakt uit, zo is gerecycled plastic niet te gebruiken, stoffen kunnen hier uit losweken en de celkweek negatief beinvloeden. Dit is in het verleden al eens aangetoond. Het gaat hierbij wel om zulke lage concentraties dat daar achter komen moeilijk is.

Astrid Spijkers
  • #5
  • 29 sep '23
  • 9:09

Ben ik ook 100% voor Gerd-Jan, zoveel mogelijk vers en onbewerkt in de keuken om zelf te bereiden en gewoon vlees/vis(producten) erbij. Mijn poster om de boeren te steunen was verbleekt, anders had die nog aan mijn raam gehangen.

Gerd-Jan Vlastuin
Gerd-Jan Vlastuin Melkveehouderij, Pluimvee, commercie
  • #4
  • 29 sep '23
  • 8:51

Welkom terug bij een (gezonde) landbouw

Astrid Spijkers
  • #3
  • 28 sep '23
  • 14:41

Nou ja, wat is het verdere proces, ijskoud, heel heet? Zitten er weekmakers in dat plastic wat loskomt bij het productieproces? Allemaal vragen die verder, diepgaand en langdurig onderzoek nodig heeft om te zien of het wel gezond is voor ons. Ik zal sowieso geen kweekvlees eten, maar ja, wie weet hoeveel generaties na ons niet meer anders kan........

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.