Last van de griep of een vervelende verkoudheid? Deze 15 producten zouden goed zijn voor je immuunsysteem en je helpen om er van af te komen.
Het is weer winter en de griep steekt zijn kop weer om de deur. Foodlog schreef al eens over wat je wel en niet moet eten bij griep en verkoudheid. Ook Best Health denkt te weten wat je moet eten en zette de 15 etenswaren op een rijtje die je immuunsysteem een boost zouden geven en je helpen om over de griep heen te komen.
Wortels
Wortels zijn rijk aan bètacaroteen en vitamine A. Deze stoffen zouden een verzwakt immuunsysteem weer in de benen helpen. Je kunt ze rauw eten als snack, maar ook gestoomd, geroosterd, door salades, soepen of sauzen.
Kefir
Kefir is een dikke, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank die smaakt als een drinkyoghurt. Het staat bekend als superfood boordevol probiotica. In een studie gepubliceerd in the British Journal of Nutrition zijn aanwijzingen gevonden dat probiotica de symptomen van verkoudheid tegen gaan. Daarnaast zijn probiotica volgens voedingskundige Natasha Audette van het D’Avignon Digestive Health Centre in Toronto belangrijk voor een goede vertering. “Zonder goede vertering zijn onze lichamen niet in staat om de voedingsstoffen die we via onze voeding binnen krijgen af te breken en zo onze immuunsystemen te versterken”, aldus Audette.
Eieren
Eieren bevatten selenium, vitamine A en vitamine B12 die allemaal de werking van het immuunsysteem bevorderen. Daarnaast zijn eieren rijk aan eiwitten en aminozuren, de bouwstenen voor alle cellen.
Tarwekiemen
Tarwekiemen bevatten veel voedingsstoffen, waaronder vitamine E, selenium en magnesium, die het immuunsysteem versterken. Voor vegetariërs is het ook een goede bron van zink. Je kunt ze door een smoothie mixen of bijvoorbeeld toevoegen aan muffinbeslag.
Kiwi
Kiwi’s zijn rijk aan caroteen, polyfenolen, en vitamine C. Vitamine C zou het lichaam helpen zich op celniveau te beschermen tijdens een ontsteking. Onderzoek zou laten zien dat wat extra vitamine C tijdens de griep de duur hiervan een beetje zou kunnen verkorten. Als je geen fan bent van kiwi’s, zijn paprika’s, aardbeien en natuurlijk citrusvruchten ook goede bronnen van vitamine C.
Kippensoep
Een onderzoek gepubliceerd in the American Journal of Therapeutics wijst er op dat kippensoep het immuunsysteem helpt met het bestrijden van de eerste fases van de griep. Waar die kracht vandaan komt is onduidelijk; het zou de kip, de bouillon of een combinatie van de ingrediënten kunnen zijn. De soep zou ontstekingsremmend werken en helpen bij een verstopte neus doordat het je snot 'sneller laat bewegen'. Daarnaast zou de soep hydraterend werken en helpen de eiwitten uit de kip nieuwe cellen te bouwen.
Amandelen
Door het hoge vitamine E gehalte, een antioxidant, zouden amandelen cellen helpen tegen schade door veroudering. Een Italiaanse studie uit 2010 suggereert dat amandelschillen het immuunsysteem helpen bij het beschermen tegen virale infecties. Je kunt amandelen niet alleen als snack eten, maar ze bijvoorbeeld ook door je salade mengen.
Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn rijk aan zink, wat zou helpen tegen griep en verkoudheid. Zo is zink belangrijk voor het functioneren van T-cellen die in cruciale rol spelen in het immuunsysteem. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat een zinktekort je immuunsysteem kan verzwakken. Net als amandelen, kun je pompoenpitten door je salade mengen, of ze los eten als snack.
Boerenkool
Ook de bekende wintergroente zou je immuunsysteem boosten. Boerenkool is rijk aan antioxidanten, foliumzuur, vitamine A, C en K. Daarnaast is de kool, zo wordt beweerd, ook een goede bron voor ijzer. Best Health raadt aan om pesto te maken van boerenkool in plaats van basilicum. Mocht dit je niet aanspreken is de oer-Hollandse stamppot natuurlijk ook nog altijd een optie.
Knoflook
Knoflook zou infecties kunnen aanpakken. In een studie uit 2004 ontdekten wetenschappers dat allicine, een stofje uit knoflook, effectief lijkt tegen infectie door de MRSA-bacterie. Een dubbel-blind, placebo-gecontroleerd onderzoek lijkt te laten zien dat een dagelijks knoflooksupplement de kans op verkoudheid vermindert en de duur van verkoudheid verkort.
Gember
Naast het feit dat gember antioxidanten bevat, zou het ook nog eens echt de maag beschermen en de dikke darm reinigen. Gember schijnt ook te helpen tegen ontstekingen, vooral als je last hebt van een pijnlijke of gezwollen keel. Voor een verzachtend drankje kun je een stukje verse gember door een kop (kruiden)thee raspen.
Shiitake paddenstoelen
Uit onderzoek blijkt dat het eten van ruim 100 gram shiitake paddenstoelen het immuunsysteem kan versterken. In de studie kreeg een groep gezonde volwassenen 4 weken lang gedroogde shiitake paddenstoelen. Na deze periode functioneerden de gamma delta T-cellen, belangrijke cellen van het immuunsysteem, beter en was er een afname in ontstekingseiwitten te zien.
Zalm
Een portie zalm van 85 gram bevat bijna 40% van je dagelijkse eiwitbehoefte en meer dan de helft van je dagelijkse vitamine D behoefte. Meerdere studies laten een verband zien tussen een tekort aan vitamine D en een groter risico op infectie. Zalm bevat ook nog eens essentiële vetzuren die van belang heten te zijn voor een goede immuunwerking.
Koolsoorten
Niet alleen boerenkool is goed voor je immuunsysteem, ook gewone kool, broccoli en andere koolsoorten werken. Deze groenten hebben gemeen dat ze veel foliumzuur bevatten, een B-vitamine dat belangrijk is voor celgroei. Omdat foliumzuur oplosbaar is in water, en niet in vet, kan je lichaam dit niet opslaan en zou je er dus goed aan doen dat je het elke dag binnen krijgt. Foliumzuur haal je ook binnen uit bonen, peulvruchten en groene bladgroenten.
Kruidnagel
Kruidnagel zou parasieten kunnen bestrijden die de reactie van het immuunsysteem vertragen. Dit komt door de stof eugenol, die bewezen effectief is tegen bacteriën en virussen. Daarnaast zou het helpen bij de vertering en bevat het meer antioxidanten dan de meeste andere kruiden. Je kunt kruidnagelolie kopen, of kruidnagel toevoegen aan zowel zoete als hartige gerechten.
Griep of verkoudheid helemaal voorkomen is niet gegarandeerd, ook niet met deze 15 producten. Voel je de griep opkomen en gebruik je bovenstaande producten? Vertel ons of je er baat bij had. Natuurlijk mag je ons ook vertellen wat je denkt van de betrouwbaarheid van de bovenstaande tips.
Dit artikel afdrukken
Wortels
Wortels zijn rijk aan bètacaroteen en vitamine A. Deze stoffen zouden een verzwakt immuunsysteem weer in de benen helpen. Je kunt ze rauw eten als snack, maar ook gestoomd, geroosterd, door salades, soepen of sauzen.
Kefir
Kefir is een dikke, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank die smaakt als een drinkyoghurt. Het staat bekend als superfood boordevol probiotica. In een studie gepubliceerd in the British Journal of Nutrition zijn aanwijzingen gevonden dat probiotica de symptomen van verkoudheid tegen gaan. Daarnaast zijn probiotica volgens voedingskundige Natasha Audette van het D’Avignon Digestive Health Centre in Toronto belangrijk voor een goede vertering. “Zonder goede vertering zijn onze lichamen niet in staat om de voedingsstoffen die we via onze voeding binnen krijgen af te breken en zo onze immuunsystemen te versterken”, aldus Audette.
Eieren
Eieren bevatten selenium, vitamine A en vitamine B12 die allemaal de werking van het immuunsysteem bevorderen. Daarnaast zijn eieren rijk aan eiwitten en aminozuren, de bouwstenen voor alle cellen.
Tarwekiemen
Tarwekiemen bevatten veel voedingsstoffen, waaronder vitamine E, selenium en magnesium, die het immuunsysteem versterken. Voor vegetariërs is het ook een goede bron van zink. Je kunt ze door een smoothie mixen of bijvoorbeeld toevoegen aan muffinbeslag.
Kiwi
Kiwi’s zijn rijk aan caroteen, polyfenolen, en vitamine C. Vitamine C zou het lichaam helpen zich op celniveau te beschermen tijdens een ontsteking. Onderzoek zou laten zien dat wat extra vitamine C tijdens de griep de duur hiervan een beetje zou kunnen verkorten. Als je geen fan bent van kiwi’s, zijn paprika’s, aardbeien en natuurlijk citrusvruchten ook goede bronnen van vitamine C.
Kippensoep
Een onderzoek gepubliceerd in the American Journal of Therapeutics wijst er op dat kippensoep het immuunsysteem helpt met het bestrijden van de eerste fases van de griep. Waar die kracht vandaan komt is onduidelijk; het zou de kip, de bouillon of een combinatie van de ingrediënten kunnen zijn. De soep zou ontstekingsremmend werken en helpen bij een verstopte neus doordat het je snot 'sneller laat bewegen'. Daarnaast zou de soep hydraterend werken en helpen de eiwitten uit de kip nieuwe cellen te bouwen.
Amandelen
Door het hoge vitamine E gehalte, een antioxidant, zouden amandelen cellen helpen tegen schade door veroudering. Een Italiaanse studie uit 2010 suggereert dat amandelschillen het immuunsysteem helpen bij het beschermen tegen virale infecties. Je kunt amandelen niet alleen als snack eten, maar ze bijvoorbeeld ook door je salade mengen.
Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn rijk aan zink, wat zou helpen tegen griep en verkoudheid. Zo is zink belangrijk voor het functioneren van T-cellen die in cruciale rol spelen in het immuunsysteem. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat een zinktekort je immuunsysteem kan verzwakken. Net als amandelen, kun je pompoenpitten door je salade mengen, of ze los eten als snack.
Boerenkool
Ook de bekende wintergroente zou je immuunsysteem boosten. Boerenkool is rijk aan antioxidanten, foliumzuur, vitamine A, C en K. Daarnaast is de kool, zo wordt beweerd, ook een goede bron voor ijzer. Best Health raadt aan om pesto te maken van boerenkool in plaats van basilicum. Mocht dit je niet aanspreken is de oer-Hollandse stamppot natuurlijk ook nog altijd een optie.
Knoflook
Knoflook zou infecties kunnen aanpakken. In een studie uit 2004 ontdekten wetenschappers dat allicine, een stofje uit knoflook, effectief lijkt tegen infectie door de MRSA-bacterie. Een dubbel-blind, placebo-gecontroleerd onderzoek lijkt te laten zien dat een dagelijks knoflooksupplement de kans op verkoudheid vermindert en de duur van verkoudheid verkort.
Gember
Naast het feit dat gember antioxidanten bevat, zou het ook nog eens echt de maag beschermen en de dikke darm reinigen. Gember schijnt ook te helpen tegen ontstekingen, vooral als je last hebt van een pijnlijke of gezwollen keel. Voor een verzachtend drankje kun je een stukje verse gember door een kop (kruiden)thee raspen.
Shiitake paddenstoelen
Uit onderzoek blijkt dat het eten van ruim 100 gram shiitake paddenstoelen het immuunsysteem kan versterken. In de studie kreeg een groep gezonde volwassenen 4 weken lang gedroogde shiitake paddenstoelen. Na deze periode functioneerden de gamma delta T-cellen, belangrijke cellen van het immuunsysteem, beter en was er een afname in ontstekingseiwitten te zien.
Zalm
Een portie zalm van 85 gram bevat bijna 40% van je dagelijkse eiwitbehoefte en meer dan de helft van je dagelijkse vitamine D behoefte. Meerdere studies laten een verband zien tussen een tekort aan vitamine D en een groter risico op infectie. Zalm bevat ook nog eens essentiële vetzuren die van belang heten te zijn voor een goede immuunwerking.
Koolsoorten
Niet alleen boerenkool is goed voor je immuunsysteem, ook gewone kool, broccoli en andere koolsoorten werken. Deze groenten hebben gemeen dat ze veel foliumzuur bevatten, een B-vitamine dat belangrijk is voor celgroei. Omdat foliumzuur oplosbaar is in water, en niet in vet, kan je lichaam dit niet opslaan en zou je er dus goed aan doen dat je het elke dag binnen krijgt. Foliumzuur haal je ook binnen uit bonen, peulvruchten en groene bladgroenten.
Kruidnagel
Kruidnagel zou parasieten kunnen bestrijden die de reactie van het immuunsysteem vertragen. Dit komt door de stof eugenol, die bewezen effectief is tegen bacteriën en virussen. Daarnaast zou het helpen bij de vertering en bevat het meer antioxidanten dan de meeste andere kruiden. Je kunt kruidnagelolie kopen, of kruidnagel toevoegen aan zowel zoete als hartige gerechten.
Griep of verkoudheid helemaal voorkomen is niet gegarandeerd, ook niet met deze 15 producten. Voel je de griep opkomen en gebruik je bovenstaande producten? Vertel ons of je er baat bij had. Natuurlijk mag je ons ook vertellen wat je denkt van de betrouwbaarheid van de bovenstaande tips.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik zweer bij kippensoep (zelfgemaakte bouillon ligt altijd in blokjes in mijn diepvries; ook lekker als smaakmaker).
Vroeger kreeg ik het als kind als ik 'zwak, ziek of misselijk' was (wel vaak niet zelf gemaakt).
Dus er hangt voor mij ook een sfeer omheen van 'thuis zijn/voor gezorgd worden'.
Ben ik 'down & out' of beginnend grieperig: kippensoep vaak voor een beginnend herstel!
Kortom: alles maakt je immuner?
Behoorlijk incompleet. Griep en (deels) verkoudheid worden veroorzaakt door virussen. Virussen worden betreden door een goede weerstand, en daar helpen bovenstaande producten zeker goed bij - net zoals een gezond natuurlijk dieet met veel kruiden - zoals oregano. Niet alles maakt je (even goed) immuner Nick!
Maar uiterst belangrijke virus bestrijders zijn als eerste Mariadistel, eventueel in combinatie met Proppolis (enorm krachtig werkend en veel werkzamer dan farmaceutische middelen als Tamiflu - die voor veel geld verkocht wordt - en dure griepvaccinaties) naast smerig smakende kamperfoeliethee - en in iets mindere mate Hibiscus.
Door een paar maanden Mariadistel te slikken waren HPV en fase3 pre-baarmoederhalskankercellen bij mijn - niet gevaccineerde - dochter compleet verdwenen (in combinatie met een bewust natuurlijk dieet... maar dat had ze tevoren ook al).
ps
jammer dat FL niet meer kan bestaan zonder donaties, en dat er betaalde content komt. dat laatste doet afbreuk aan goede voorlichting. mijn website kan ik gelukkig zonder donaties handhaven ( al kost het me iets). wat is er veranderd Dick? ik heb geen geld voor donaties en betaalde content.. al draag ik graag onbetaald bij aan de content hier!
EEn paar maand mariadistel slikken, Frank??? Dat is masochisme. Welke kant van de plant eerst?
Mariadistelsupplement Nick... bereidingen van distels in je mond stoppen heb ik nooit geprobeerd (behalve dan artisjok - die ook in het bovenstaande rijtje had kunnen staan).... het supplement zelf concentreren uit de distel(bloem) ook niet (ook al kan dat allemaal wel)... maar het is veeeeel goedkoper dan al die enorm dure farmaceutische middelen die minder goed werkzaam zijn en die de kosten van de gezondheidszorg zo enorm doen stijgen... en als je het echt zonder supplement wil doen zijn bepaalde krachtige thee's ook goed... en heel veel bepaald kruidengebruik. Waarbij bovenstaande zaken ook meetellen. Bewuste selectie is noodzakelijk voor een goede aanpak van virussen. Bij ernstige aantastingen (zoals bij mijn dochter) vertrouw ik meer op de aangetoond superieure werking van geconcentreerd (gestandaardiseerd) kant-en-klaar supplement.... als makkelijk toepasbaar medicijn zonder bijwerkingen.