Als je ziek bent, heb je vaak geen zin in eten. Toch is het belangrijk om genoeg te eten en te drinken, want je lichaam is juist hard aan het werk. Het bestrijdt de infectie, voert afvalstof af en zet je thermostaat een paar graden hoger in de vorm van koorts. Daarom heeft het juist meer calorieën én andere voedingsstoffen nodig dan normaal.

De Amerikaanse Cindy Shih zet op de gezondheidssite Greatist overzichtelijk op een rij wat we volgens oma en betovergrootmoeders al moesten eten en drinken bij griep - en wat juist niet.

Bij verkoudheid
- Soep op basis van bouillon, met name kippensoep. Dat lijkt geen sprookje, want het aminozuur cysteïne in de kip helpt slijm in de longen te verdunnen. Daar komt bij dat de warme bouillon je neus- en keelholte vochtig houdt, helpt tegen uitdroging en bestrijdt keelinfectie.
- Thee, bij voorkeur versgezette groene thee (rijk aan antioxidanten), of gewoon heet water met citroen. Dat zou ook helpen bij een verstopte neus.
- Citrusvruchten. Die zou je niet vanwege de vitamine C moeten nemen, maar om de flavonoïden die het immuunsysteem versterken en herstel bevorderen.
- IJslollies. Bij vastzittend slijm en verstoppingen is het extra belangrijk veel te blijven drinken. Een mogelijk welkome afwisseling zijn ijsjes, die ook nog eens de keel verzachten. Maak ze zelf van vers vruchtensap of fruit uit de blender.
- 'Hete' voedingsmiddelen. Sambal doet je de tranen in de ogen schieten en je neus lopen, maar dat zijn precies de eigenschappen die van pas komen bij verkoudheid. Maak je verstopte neus dus open met spaanse pepers, wasabi, mierikswortel en dergelijke.

Bij (buik)griep
Heb je het eenmaal flink te pakken, dan is vaak ook je maag-darmstelsel van streek. Maak het je maag dan niet moeilijker dan hij het al heeft en blijf ook in dit geval genoeg drinken. Eet bijvoorbeeld:
- Crackers en geroosterd brood. Daar raakt de maag niet van van streek en ze kunnen helpen de vertering te stabiliseren door hun hoge zetmeelgehalte (vooral na overgeven)
- Bananen zijn rijk aan kalium, en dat is een welkome aanvulling als je flink gezweet of overgegeven hebt, of diarree hebt. Verder zijn ze lichtverteerbaar en zouden ze helpen de lichaamstemperatuur omlaag te brengen en de electrolytenbalans op peil te brengen.
- Gember staat bekend om zijn gunstige effect bij misselijkheid en maag-darmproblemen. Gemberthee of gemberlimonade (zonder koolzuur) helpt tegen vochtbalans en doet meteen wat aan het ongemak in je maag.

Wat te vermijden aan eten en drinken?
Alles waar je lichaam het moeilijk mee heeft. Het is immers al volop in de weer met het bestrijden van de griep. Sommige voedingsmiddelen kunnen je je nog zieker doen voelen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Pittig en zuur eten. Vooral als je maag toch al van streek is kunnen stevig gekruide of gepeperde voedingsmiddelen hard aankomen. Heb je buikpijn, sla dan de neusverlichtende werking van 'hete' voedingsmiddelen maar liever over.
- Suiker- en vetrijk eten. Suiker doet een aanslag op je immuunsysteem en kan ontstekingen veroorzaken. En vetrijk eten ligt letterlijk zwaar op de maag, omdat het minder goed verteerbaar is dan koolhydraten en eiwitten.
- Over zuivel lopen de meningen uiteen. Volgens sommigen werkt zuivel slijmopwekkend, waardoor je nog erger verstopt raakt. Maar volgens anderen is dat een placebo-effect. Neemt niet weg dat het kan voelen alsof je meer of dikker slijm produceert. Is dat het geval, sla je glaasje melk dan maar liever even over.

Misschien komen we deze 'winter' wel door zonder een echte griepepidemie. Slaat die toch toe, of loop je toch ergens een stevige verkoudheid op, dan kun je je lichaam helpen door er zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Het recept is simpel: vooral veel drinken en de processen in je lijf zo min mogelijk verstoren. Een wijs advies nog van de Belgische 'griepcommissaris' Marc van Ranst: blijf vooral een paar dagen thuis. Dan loop je niet alleen veel minder risico dat je je collega's en naasten besmet, de (gedwongen) rust versnelt het herstelproces. Net als de kippensoep.

Kom hier nog even vertellen of het echt werkt als het noodlot toeslaat en je besluit naar bovenstaande huismiddelwijsheden te grijpen.

In de 'Works Cited' onderaan het bronartikel zijn verwijzingen naar onderliggende wetenschappelijke artikelen opgenomen.

Fotocredits: 'Chicken noodle soup', uitsnede, Pretty Kate Machine
Dit artikel afdrukken