Ailko schreef al eerder over de week van de smaak. Voor wie geen abonnement heeft op de Volkskrant, pak 'm vandaag nog even mee uit de kiosk want vandaag vind je als bijlage het bijbehorende biologisch culinair magazine SmaakMakend.
In het magazine o.a. een overzicht van de Helden van de Smaak waaronder Dick Soek, Jos Hermans, Jan Dirk van der Voort, Theo Vernooy, Herman Kemper, Jaap Vegter, Rolf Wassens en last but not least Wouter Klootwijk.
Uit deze finalisten zal op 23 september door een speciaal samengestelde jury de Held van de Smaak 2007 worden gekozen. Via deze website kan je ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs (poll linksonder aan de pagina).
Wie wordt volgens jou Held van de Smaak 2007?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mijn stem is overigens naar Wouter Klootwijk gegaan maar of dat nog veel zal helpen in de poll. In totaal zouden er al 10.290 stemmen binnen zijn waarbij het overgrote deel van de stemmen is gegaan naar Jos Hermans (26%), Theo Vernooy (33%) en Herman Kemper (32%). Opmerkelijk maar ach, het zijn maar lijstjes.
Herman Kemper en Jan Dirk vd Voort verdienen de prijs het meest.
Kemper is erin geslaagd een ouderwets goeie kip op een moderne manier voort te brengen (ik vermijd expres het woord 'produceren' ). De praktische impact van dat soort DOEN is zo verrekkens belangrijk.
Niets ten nadele van geweldige promotores als Dick Soek of Jos Hermans. Ook niet van de ambachtelijkheid van Vernooij en Vechter.
Maar vooral niet van iemand als kaasmaker Jan Dirk vd Voort, ook een doener die al ver voor er Slow Food was begon met een helemaal NIEUWE kaas die niet sneller, maar juist nog veel langzamer zou rijpen dan de beste oude Nederlandse kazen tot dan toe. Alle lof dus juist ook voor hem.
Eigenlijk zouden Kemper en vd Voort de prijs moeten delen. Als ode aan het feit dat ze iets moderns doen voor smaak. Innoveren op een modern ambachtelijke manier, helemaal aan de bron van onze voedselvoorziening.
Tsja, zo benadeel ik Vernooij weer een beetje. 'T is niet makkelijk. Ik kies daarom voor Kemper: vanwege het levende dier.
Als journalist verdient Wouter die prijs wat mij betreft zeker. Maar ik ga voor iemand uit de categorie 'producenten'. Vooral omdat die groep het vandaag de dag beslist niet makkelijk heeft. Consumenten die verpest zijn door lage supermarktprijzen, een onwelwillende overheid, concurrenten die een loopje nemen met de waarheid: blijf daar maar eens fier bij overeind staan.
Als eerste moet ik toegeven dat ik geen kenner ben van de markt en veel van bovenstaande namen slecht vaag kende. Mijn interesse op foodlog gaat ook wat meer uit naar het journalistieke aspect en minder naar het cullinaire. De keuze voor Wouter Klootwijk is dan ook vooral gebaseerd op zijn journalistieke kwaliteiten. Ik ben een absoluut fan van Klootwijk aan Zee en bewonder zijn open en eerlijke journalistieke aanpak. Ben het overigens nog niet met hem eens dat scheiding tussen redactie en commercie noodzakelijk is voor goede journalistiek, maar dat is een andere discussie ;-)
Wie zijn nu de helden van de smaak geworden? Op de site is nog niets te lezen!?