Ailko schreef al eerder over de week van de smaak. Voor wie geen abonnement heeft op de Volkskrant, pak 'm vandaag nog even mee uit de kiosk want vandaag vind je als bijlage het bijbehorende biologisch culinair magazine SmaakMakend.
In het magazine o.a. een overzicht van de Helden van de Smaak waaronder Dick Soek, Jos Hermans, Jan Dirk van der Voort, Theo Vernooy, Herman Kemper, Jaap Vegter, Rolf Wassens en last but not least Wouter Klootwijk.
Uit deze finalisten zal op 23 september door een speciaal samengestelde jury de Held van de Smaak 2007 worden gekozen. Via deze website kan je ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs (poll linksonder aan de pagina).
Wie wordt volgens jou Held van de Smaak 2007?
De zaken zijn zeer ingewikkeld (de voeding sector is een enorme pan spaghetti, er is geen touw aan vast te knopen en ze maken het soms expres nog ingewikkelder, vermoed ik), en ik heb zoveel andere dingen (ivm voeding) te doen, kan dus niet al te veel tijd hieraan besteden, daarom wat korte punten.
1. Als je op fishbase.org kijkt, voor zover ik weet de meest uitgebreide inventarisatie van vissen, dan zie dat er allerlei pangas bestaan, ook een zoutwatervis levend in de Atlantische Oceaan (dus die visboer zei iets wat zou kunnen, uit Spanje, maar in de laatste shot las hij duidelijk voor ‘Vietnam’). Davidson noemt een Soldier Catfish die er op lijkt.
2. De waarde van het programma KvW zie ik vooral hierin: het laat zien dat de mensen die je het eerste aanspreekt in de supermarkt, of aan de telefoon, gewoon van niets weten, en maar wat zeggen (en dus niet geinteresseerd zijn). Het geeft aan dat voeding voor de direct betrokkenen niets anders is dan koopwaar, en daar zit een groot probleem (lees mijn boek). Maar ik vind dat ze dat nu wel meer dan genoeg hebben laten zien. Laten ze nu eens echte investigate journalism doen: dus waarom niet nagezocht wat er met dat vis afval (zoals bij Darwins Nightmare) van panga gebeurt, wordt dat plaatselijk verkocht zodat de plaatselijke vissers werkeloos worden. Of het visvoer uitzoeken (is het groeivoer? Wormen werden met de hand verwijderd, dus geen chemicalien gebruikt?); KVW besteed overheidsgeld, en gaat de kant op van die andere rotzooi op de teevee, waarin ijdele programmamakers alleen maar amusement willen bieden.. Ik heb niet een andere uitzending gezien. Ik erger me dood aan de rotzooi op teevee en hoop net als Thomese dat er eindelijk eens iets verandert, en nu gaat KVW ook de kant van de domme troep op.
3. De zaak van food miles is belangrijk, maar niet het enige wat bepaalt of iets klimaat neutraal, milieu vriendelijk, wordt geproduceerd (wat heb je aan gering aantal foodmiles, = lokale productie, als er heel veel pesticiden gebruikt worden?). Opnieuw het is ingewikkeld, want je moet alles weten: welk vervoer, welke brandstof wordt gebruikt, etc. Er is niet uit te komen.
4. Ik merk steeds weer, ik weet nauwelijks iets van de veodingssector, maar zoals het nu gaat, is het een grote ellende. Grofweg dienen een aantal dingen totaal te veranderen: intensieve veehouderij vooral de splitsing tussen leg- envleeskippen, varkenshouderij), kweekvis, zeevisserij.
5. Cateraars zijn zeer interessant want tot nu inkochten ze maar wat in, maar mensen willen nu ook in de cantine etc. duurzamer, diervriendelijker, verantwoorder eten. Mijn groep is ook bezig met een cateraar. Ik wil graag elders eens met je (Dick) daarover praten.