Voor mensen met obesitas is het moeilijk de juiste zorg te krijgen, volgens een artikel in Vox over de situatie in de VS. Het advies om af te vallen voor een behandeling gestart kan worden, helpt niet. Er is andere hulp nodig, maar er zijn te weinig middelen. Hoe doen we het in Nederland?
Amerikaanse artsen zijn niet goed uitgerust om mensen met obesitas goed te behandelen. De standaard apparatuur om juiste diagnoses te stellen is niet geschikt voor mensen die meer dan 400 pond (180 kilo) wegen. Standaardwaardes voor andere diagnostische tests hebben een bovengrens aan het gewicht. Hierdoor krijgen mensen met obesitas lang niet altijd de juiste diagnose en daardoor niet de juiste zorg. Dat valt te lezen op Vox.
Vaak wordt te dikke mensen geadviseerd eerst af te vallen. Maar ze zochten nou juist hulp omdat die uitdaging te groot is. Om voor bariatrische chirurgie - een operatieve maagverkleining - in aanmerking te komen moeten mensen voldoen aan eisen die veelal niet haalbaar zijn. Om die reden worden mensen het bos ingestuurd met het advies om gezonder te eten en meer te bewegen. Aangezien morbide obesitas een proces is van vele jaren, met vaak meerdere pogingen om af te vallen, redden patiënten het niet met dat advies. Ze raken gefrustreerd en komen in een neerwaartse spiraal terecht.
Nieuwe behandelmethodes
De medische wereld zoekt naar manieren om mensen met morbide obesitas beter te kunnen behandelen. Zo is er de controversiële AspireAssist, waarmee mensen zelf hun maag 30% leger kunnen pompen na het eten.
Ook cognitieve gedragstherapie lijkt op de korte termijn te kunnen helpen, maar op de lange termijn is daar nog geen bewijs voor.
In Rotterdam is voor mensen met (morbide) obesitas het Centrum Gezond Gewicht gestart, waarin specialisten samenwerken om mensen individueel te begeleiden bij alle zaken die meespelen in het gewichtsprobleem, zoals bijvoorbeeld verborgen dikmakers.
Door dit soort ontwikkelingen en inspanningen moet het mogelijk zijn om ook mensen die (veel) te zwaar zijn te kunnen diagnosticeren en behandelen en meer te kunnen bieden dan ‘peptalk en (zinloos) advies’.
Vraag aan kennisdragers
Graag zou ik hier aan experts die zich academisch en praktisch met voedingsgerelateerde gezondheid willen vragen: help ons met jullie reacties hieronder een inventarisatie te maken van wat er in Nederland op dit moment gebeurt om het advies 'u moet gewoon minder eten' om te zetten in een aanpak die wel werkt.
Dit artikel afdrukken
Graag zou ik hier aan experts die zich academisch en praktisch met voedingsgerelateerde gezondheid willen vragen: help ons met jullie reacties hieronder een inventarisatie te maken van wat er in Nederland op dit moment gebeurt om het advies 'u moet gewoon minder eten' om te zetten in een aanpak die wel werktEerst afvallen
Vaak wordt te dikke mensen geadviseerd eerst af te vallen. Maar ze zochten nou juist hulp omdat die uitdaging te groot is. Om voor bariatrische chirurgie - een operatieve maagverkleining - in aanmerking te komen moeten mensen voldoen aan eisen die veelal niet haalbaar zijn. Om die reden worden mensen het bos ingestuurd met het advies om gezonder te eten en meer te bewegen. Aangezien morbide obesitas een proces is van vele jaren, met vaak meerdere pogingen om af te vallen, redden patiënten het niet met dat advies. Ze raken gefrustreerd en komen in een neerwaartse spiraal terecht.
Nieuwe behandelmethodes
De medische wereld zoekt naar manieren om mensen met morbide obesitas beter te kunnen behandelen. Zo is er de controversiële AspireAssist, waarmee mensen zelf hun maag 30% leger kunnen pompen na het eten.
Ook cognitieve gedragstherapie lijkt op de korte termijn te kunnen helpen, maar op de lange termijn is daar nog geen bewijs voor.
In Rotterdam is voor mensen met (morbide) obesitas het Centrum Gezond Gewicht gestart, waarin specialisten samenwerken om mensen individueel te begeleiden bij alle zaken die meespelen in het gewichtsprobleem, zoals bijvoorbeeld verborgen dikmakers.
Door dit soort ontwikkelingen en inspanningen moet het mogelijk zijn om ook mensen die (veel) te zwaar zijn te kunnen diagnosticeren en behandelen en meer te kunnen bieden dan ‘peptalk en (zinloos) advies’.
Vraag aan kennisdragers
Graag zou ik hier aan experts die zich academisch en praktisch met voedingsgerelateerde gezondheid willen vragen: help ons met jullie reacties hieronder een inventarisatie te maken van wat er in Nederland op dit moment gebeurt om het advies 'u moet gewoon minder eten' om te zetten in een aanpak die wel werkt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat maakt iemand een expert. Zelf let ik mijn hele leven al op voeding. Door de jaren heen merk je waar het wel of niet goed op reageert. We hebben zo geleerd dat alles met mate moet kunnen. De westerse samenleving heeft een manier van leven ontwikkeld die gericht is op marktwerking. Onder dit mom, voor de economie, mag er van alles op de markt gebracht worden. Gezond of niet gezond. Het grootste probleem ligt in de manier van leven. Ons dagelijks ritme, ons eigen cadans wordt al bijna vanaf de wieg tot het graf ingevuld door anderen. Hoe moet je op school gedragen? Wat wil je worden? Wat ga je doen? Pauzes die bepaald worden door anderen. Dan moet je eten. Dan mag je drinken. Moe zijn mag je pas in je eigen tijd. Sporten doe je maar na je werk. Acht uur werken of zelfs negen en nog een of twee uur onderweg voor je werk. Mijn inziens is het niet kunnen leven in je eigen ritme een van de grootste boosdoeners. Als je eens een slechte nacht hebt zou je de dag erop gewoon eens rustig aan moeten kunnen doen. Luisteren naar je lichaam. Dit is iets wat mijn moeder mij als kind al meegaf. Maar van wie krijg je die ruimte? Niet van je onderwijzer, baas of overheid. Er moet te veel in het leven. En daarnaast zijn er zoveel invloeden waar de mens geen weet van heeft. Luchtvervuiling, gifstoffen, vervuilde grond(water)., dierengroei manipulatie Er wordt ook heel veel gelogen als het om geld gaat wat wel of niet schoon is en wat wel of niet is toegestaan. Daarnaast nog al die chemische medicatie die mega veel veroorzaakt in een lichaam en de boel verstoord. Door de bomen het bos niet meer zien is wel een goed uitgangspunt. Mensen zouden weer terug naar de basis moeten. Zelf brood bakken. Tijd voor ontbijt, op gang komen. In de ochtend een paar uur werken. Voldoende middagpauze. Middag paar uur werken. Ik las ergens dat dit ook de bedoeling was van het werkproces ooit. In een week 10 uur werken om een goed leven als mens te hebben. Dit doel is compleet doorgeschoten. Het is nooit genoeg. De werkdruk en eisen op een werkvloer zijn hoog. Er wordt veel gepest, geroddeld enzovoorts door de competitieve sfeer die er veelal is. Op scholen dito. Mijn insteek is dus; mensen meer naar hun eigen flow laten leven. Aandacht voor je voeding, tijd om je latente talenten te ontdekken. Dingen die niet bij een mensen passen zouden ze ook niet moeten doen alleen maar in het kader van je moet geld verdienen. Aandacht voor het belang van een goede ademhaling is mijn inziens het belangrijkste in het lichaam. En het belang van zoveel mogelijk natuurlijk eten en drinken. Zaken die niet goed zijn voor je lichaam verstoren veel. Wat voor de een goed is hoeft niet goed te zijn voor de ander. Standaard dieten zullen daarom ook nooit echt een succes worden. Daarnaast is het lichaam altijd in beweging, aan verandering onderhevig. Net eigenlijk als de getijden eb en vloed en zoals de zon en de maan opkomt. Niets is constant in het leven. Ook het nuttigen van voedingsmiddelen en eventuele supplementen niet. De mens heeft weer tijd nodig om te leren luisteren naar hun lichaam en om te genieten van de dingen om zich heen en het leven. We zouden niet meer moeten, rennen, vliegen, haasten vallen, opstaan en weer doorgaan....
Jet, je hebt een hele dikke duim van mij, als het kon gaf ik je er 100. Je verwoordt precies wat mijn gedachten hierover zijn. Jouw stukje zou in de meest gelezen krant moeten staan.
Gezondheid begint bij wat je in je mond stopt, op je houd smeert en in je lijf spuit, want als je lijf al begint met tekorten aan vitamines, mineralen enz kan het nooit allerlei vrije radicalen bestrijden die vrijkomen door de rest van je leefwijze. Zoals jij het verwoordt zou de basis moeten zijn van een artsenopleiding wat zij ook naar de patiënt zouden moeten uitdragen. Medische behandeling van klachten zouden een extra optie ter ondersteuning moeten zijn. Geen hoge bloeddruk meteen met een pilletje behandelen, de (huis)arts zou eerst moeten gaan kijken wat de oorzaak is, vaak is dat op een natuurlijke wijze al te behandelen. Helaas zitten de artsen vast in wat Big Pharma als protocol voorschrijft, dus als er al verandering zou moeten komen, moeten we daar beginnen, bij wie bepaalt wat artsen als behandeling mogen/moeten voorschrijven
Als je als arts al tegen iemand die kanker heeft zegt "je moet zus of zo proberen" en de patiënt vraagt wat dat is en de arts zegt dan dat ze dat niet mogen vertellen en je het zelf maar moet gaan opzoeken, dat is toch te gek voor woorden? Zo'n arts moet dat 'off the record' kunnen vertellen, het is en blijft nog steeds de keus van de patiënt welke behandeling die wil.
@ Marjolein, ga eens praten met Connie Hoek of Hanno Pijl. Zij hebben in het programma " keer diabetes om" van de stichting Voeding Leeft laten zien dat zij met een gerichte voedingsaanpak de insuline gevoeligheid weer terug kunnen brengen. Dat is de enige echte weg om minder te eten en de ontwikkeling van metabool syndroom en diabetes te stoppen en het blijkt dus te doen. Verzekeraars hebben al belangstelling getoond. Ik verwacht dat daar in jullie eigen archief het nodige over te vinden is. Met je titel ben ik het overigens helemaal eens. Voor een goed advies moet je zijn bij iemand die echt verstand van voeding heeft en daarvoor kun je beter niet naar de dokter gaan.
Jet en Astrid dit is uit mijn hart gegrepen dus van mijn allebei een duim. Medische faculteiten zeggen nu dat we lijden aan ondervoeding, eindelijk worden ze wakker. Ondervoeding in de zin van een gebrek aan Nutriënten.
Als voedselproducent weten wij dat al sinds eind vorige eeuw en hebben dan ook de bakens verzet met als resultaat in 2012 al aantoonbaar 30% meer mineralen sporenelementen en vitaminen in ons voedsel.
Gezondheidzorg begint met gezonde (natuurlijke) voeding. Met gezonde voeding gezonder ouder worden.
Als voedsel producenten hebben we onze verantwoording te nemen, echter we zitten in een economisch systeem dat ons dwingt massa te produceren. Om uit die negatieve spiraal te geraken hebben we de ketenpartners, de consumenten, de overheden en jullie als voedsel deskundigen nodig. We moeten krachten bundelen, elkaars kwaliteiten vinden en er gezamenlijk voor gaan dan is er een redelijke kans van slagen.
Een totaal andere wijze van voedselproductie leert ons nu al reeds dat er winst is te behalen, Ecologische, Sociale en Economische winst. Ik zeg het wel eens zo "voedsel produceren met maatschappelijk toegevoegde waarde".
De wijze van voedsel productie zo inrichten dat er een vorm van organisatie gaat ontstaan waarin op de een of andere wijze partijen betrokken worden bij voedsel productie dat geeft ook gelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid, en door de ontstane transparantie weer vertrouwen in ons voedsel.
Pieter #3. Ik heb Hanno Pijl gesproken: zie dit stukje. Hij doet ontzettend goede en interessante dingen, dus ik volg hem op de voet!