Nederlanders drinken van alle Europeanen de meeste suikerhoudende dranken.
Dit blijkt uit het onderzoek door de European Healthy Lifestyle Alliance, een organisatie die de Europese Unie voorziet van wetenschappelijke informatie over gezondheid. Jaarlijks drinkt de gemiddelde Nederlander 93 liter aan frisdrank, fruitsappen, energie- en sportdranken. België volgt met 91,4 liter per persoon en Duitsland staat op de derde plek met 83,8 liter per persoon.
Omgerekend drinkt een Nederlander ongeveer een beker suikerhoudende drank per dag. Dit verhoogt het risico op diabetes type 2 met 26%. Ook vergroot het de kans op overgewicht en tandbederf. Deze afnemende gezondheid leidt tot meer zorgkosten.
Mexico wereldkampioen
Wereldwijd gezien drinken de Mexicanen de meeste suikerhoudende dranken. Een gemiddelde Mexicaan consumeert per jaar 146,5 liter aan suikerhoudende drank, gevolgd door Chilenen (143,8 liter) en Amerikanen (125,9 liter). Op de wereldranglijst staat Nederland op de 7e plaats. De laatste jaren zijn vooral de energiedrankjes sterk in opkomst.
Vorig jaar maakte onderzoeksbureau Euromonitor bekend dat Nederlanders over het algemeen een grote voorliefde hebben voor suiker en gemiddeld 102,5 gram suiker (ruim 23 suikerklontjes) per dag consumeren. Dat is meer dan het dubbele van de 50 gram die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als dagelijks maximum adviseert. Als het over de totale suikerinname gaat, staat Nederland wereldwijd op de derde plaats, na de Verenigde Staten en Duitsland.
Dit artikel afdrukken
Omgerekend drinkt een Nederlander ongeveer een beker suikerhoudende drank per dag. Dit verhoogt het risico op diabetes type 2 met 26%. Ook vergroot het de kans op overgewicht en tandbederf. Deze afnemende gezondheid leidt tot meer zorgkosten.
Mexico wereldkampioen
Wereldwijd gezien drinken de Mexicanen de meeste suikerhoudende dranken. Een gemiddelde Mexicaan consumeert per jaar 146,5 liter aan suikerhoudende drank, gevolgd door Chilenen (143,8 liter) en Amerikanen (125,9 liter). Op de wereldranglijst staat Nederland op de 7e plaats. De laatste jaren zijn vooral de energiedrankjes sterk in opkomst.
Vorig jaar maakte onderzoeksbureau Euromonitor bekend dat Nederlanders over het algemeen een grote voorliefde hebben voor suiker en gemiddeld 102,5 gram suiker (ruim 23 suikerklontjes) per dag consumeren. Dat is meer dan het dubbele van de 50 gram die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als dagelijks maximum adviseert. Als het over de totale suikerinname gaat, staat Nederland wereldwijd op de derde plaats, na de Verenigde Staten en Duitsland.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat we met de totale suikerinname nog hoger scoren op de wereldranglijst dan met fris betekent dat we naast fris ook nog relatief een hoop meer andere zoete zaken in ons proppen. Koek, snoep, snacks, voeding met 'verborgen suikers'...
Overigens is het op een stapel gooien van fris met (alle) fruitsappen enigszins/ behoorlijk misleidend. Van sommige fruitsappen is zelfs bekend dat ze diabetes tegengaan.
frank buurman waar baseer je op dat fruitsap diabetes zou voorkomen? Sap geeft een grotere bloedglucosepiek dan fruit. Tevens verzadigt het minder dan fruit waardoor de kans op dooreten ook groter is. Dat kan resulteren in overgewicht, dat het risico op welvaartsziekten waaronder diabetes verhoogt.
Ik denk juist dat voor veel mensen de suiker in sap en gesuikerde ontbijtgranen (waaronder cruesli en granola) als verborgen suiker kan worden gezien.
Suiker wordt steeds ingewikkelder voor mensen, waardoor mensen hun gezonde verstand niet meer gebruiken. Dat is jammer! Daarom geven we 22 juni in Wageningen een lezing over suiker.
Wonderbaarlijke fluctuaties binnen de gezoete drankjes.
NL was in 2014 in de Euromonitor wereldtop 20 nog niet te zien. Dit is de lijst van louter soft drinks – priklimonade – frisdrank.
Energie drankjes, sapjes en gezoete kunstthee zitten hier niet bij.
In 2015 kelderde zoetekauwkampioen Argentinië met 34 L omlaag naar 5. NL schoot vanuit niets naar plek 7 met 93 L.
18 L meer dan plaats 20 Bulgarije in 2014.
Deze EHLA-hitpuree neemt ALLE zoete drank mee in de telling. De ene hitparade is de andere nog steeds niet. Wat de totale suikerinname betreft is het verschil met de Duitsland slechts 0,4 gram. Maar wat is totale suikerinname in deze?
Liesbeth: fruitsappen bevatten flavonolen e.d. die van positieve invloed zijn op processen die samenhangen met het ontstaan van DB2. Zoals het tegengaan van de ontstekingsgraad van het lichaam. Een gedeeltelijk overzicht van deze natuurlijke stofjes is hier te vinden.
Zo is de ontstekingsremmende werking van bepaalde bessen(sap) vergelijkbaar met die van NSAID's. Hiermee samenhangend de invloed bij infecties.
Grapefruitsap helpt bij de bestrijding van overgewicht. Aroniabessensap direct bij het verbeteren van de bloedglucose.
Zelfs appelsap blijkt een directe promotor van de pancreas te zijn! Maar dan wel troebele, onbewerkte. Of smoothies.
'Suiker' zegt niet álles, en niet alles is negatief... Al moet je zeker geen liter sap per dag drinken (overigens zijn de verschillen in suikergehalte tussen vruchten aanzienlijk... en zou je daarom 7 maal zoveel pruimensap mogen drinken als perensap ;). Dat de verse vruchten beter zijn, daar ben ik het natuurlijk mee eens (die verse vruchten tellen ook mee in de 'suikerbelasting'). Maar ook thee met suiker (honing) hoeft echt zo slecht niet te zijn (en vormt onderdeel van het MD, net zoals vaak 1 glas verse sinaasappelsap per dag)
Het totaalplaatje telt (met als belangrijke factoren de darmflora en enzymen uit onverhitte AGF, die nuttige stoffen helpen opnemen - dus bijv. rauwkost - en volle yoghurt met natuurlijk gedroogde vruchten met hun suikers... en zaden/noten als je geen desembrood blieft, geen Kellog's e.d. ;) - bij het ontbijt met sinaasappelsap of thee met honing... ik geef mijn kinderen nooit suiker in de thee).
Het totaalplaatje van de sappenconsumptie hier - met geklaarde 'appelsap' voorop - apart en in allerlei mixen - en de verpakking in PET e.d. flessen, die mogelijk ook DB2 in de hand werken - stemt mij niet echt vrolijk.
Toch blijft fris een ander verhaal dan sinaassap uit een pakje (de onderzoeksresultaten naar het DB2 veroorzakende effect van sinaassap zijn ook tegenstrijdig, de een vindt wel effect, de ander niet).
Het verhaal wordt natuurlijk anders als je al DB2 hebt.
De grote oorzaak van de hoge suikerconsumptie hier ligt in ieder geval niet in vruchtensappen - uitzonderingen daargelaten. En het is incorrect om deze op één stapel te gooien met alles. Net zoals er meer incorrect is in dit onderzoek, door te weinig onderscheid te maken en voorbehoud te nemen t.a.v. bepaalde effecten en een totaalplaatje van consumptie - al zijn de conclusies die getrokken worden nu (te hoge suiker consumptie... schrappen de - alle - sappen) niet in het onderzoek vermeld... en was het onderzoek ook niet daarvoor bedoeld?
Eigenlijk is het al bekend: de consumptie in Nederland is voor een groot deel gefabriceerde shit. Maar er is verandering gaande... helaas nog te weinig zichtbaar. Dat heeft alles te maken met de educatie op scholen - die ontbreekt. De politieke wil ontbreekt blijkbaar. Bij zo een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Moeten de voedingskundigen als Liesbeth maar vrijwillig les gaan geven? Als daar al ruimte voor gemaakt wordt op school...
Verhelderend Frank, bedankt. Zo zien we maar weer dat kennishiaten ook bij de besten voor kunnen komen. De schrikbarende laatste cijfers rond ons suikergedrag zijn in feite nog veel erger. Individueel gezien kan er denk ik met gemak 10- tot 20% bij worden opgeteld. De niet suikerverslaafden, degenen die alleen zoetjes kauwen, de tigduizenden zuigelingen en diabetici zijn wel meegeteld in het GEMIDDELDE. Gemiddelden blijken keer op keer een probleem; ze ondergraven alle realiteit.
Wat is trouwens suikerhoudend? Kristalsuiker? HFCS? Beiden? Weet jij dat Liesbeth?