Het blijkt erg lastig in te schatten hoeveel suiker er nu eigenlijk in vruchtensap en smoothies zit. Onderzoek door Britse wetenschappers, gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology, laat zien dat volwassen Britten het suikergehalte van vruchtensap 48% lager inschatten dan het in werkelijkheid is. Het grootste verschil trad op bij granaatappelsap, dat door veel mensen als zeer gezond wordt gezien. De deelnemers schatten het suikergehalte van granaatappelsap, misschien wel dankzij die gezonde perceptie, op 2 gram per 100 ml. Het sap bevat echter 13 gram suiker per 100 ml, vergelijkbaar met andere sappen - en met gewone suikerhoudende frisdranken.

Andere opvallende bevinding: de proefpersonen schatten het suikergehalte van energiedranken veel te hoog in. Gemiddeld zit er in energiedrankjes 11 gram per 100 ml. De schattingen kwamen uit op 18 gram. Dat meldt FoodNavigator.
Dit artikel afdrukken