In 2005 las de jonge Britse student Steve Jones voor het eerst over quinoa. Hij raakte geïntrigeerd, kocht een zakje in een lokale biowinkel en vond het zo lekker dat hij besloot het zelf te gaan verbouwen op de boerderij van zijn ouders. Dat leverde de eerste jaren vooral teleurstellingen op. De in de winkel beschikbare quinoasoorten bleken niet bestand tegen het Britse klimaat, of leverden een zo lage kwaliteit quinoa op dat het niet te verkopen viel.

Quinoa uit Wageningen
In 2010 kwam er verandering in het gehobby, schrijft The Guardian. Jones kwam in contact met Wageningen UR, waar een groep wetenschappers al sinds 1990 werkte aan de verdeling van quinoa voor teelt in het gematigde Europese klimaat.

Vanaf toen ging het snel. Jones experimenteerde met de Wageningse varianten en groeide uit tot de eerste Britse boer met een exclusieve licentie voor de Wageningse quinoasoorten. Hij werkt op dit moment hard aan het werven van meer boeren om voor zijn bedrijf, the British Quinoa Company, quinoa te telen zodat straks Britse consumenten kunnen genieten van hun eigen, lokaal geteelde, niet van de handel op de wereldmarkt afhankelijke quinoa.

Ook in andere landen wordt inmiddels Wageningse quinoa geteeld: Nederland, Frankrijk, Duitsland en België. De Europese quinoaboeren, die vaak het exclusieve recht hebben op de Wageningse-variëteiten, maken net als Jones deel uit van het Europese netwerk dat regelmatig bijeen komt om onderzoeksgegevens, productieprocessen en culinaire toepassingen uit te wisselen. "Het lijkt wel een groot familiefeest", zegt Jones in The Guardian.

Superfood-status leidt tot problemen én kansen
De afgelopen jaren heeft de toegenomen consumptie van quinoa in het rijke westen gezorgd voor een scherpe prijsstijging en problemen in de oorspronkelijke productiegebieden in Zuid-Amerika, met name in Peru en Bolivia. Met hun Europese quinoa hopen de boeren daarom tegemoet te kunnen komen aan de toenemende Europese vraag - zonder dat dat ten koste gaat van de Zuid-Amerikaanse productie en leefwijzen - en bij te dragen aan het stabiliseren van de wereldprijzen.

Wageningen heeft nog meer quinoa-ijzers in het vuur: in september van dit jaar kreeg de onderzoeksgroep de Securing Water for Food Grand Challenge award toegekend voor het project 'Salt tolerant Quinoa for food in China, Vietnam and Chile'. Zoals de naam al aan geeft, gaat het hier om quinoasoorten die bestand zijn tegen verziltende landbouwgronden.

Fotocredits: quinoa, Wageningen UR
Dit artikel afdrukken