Foodbloggers en goeroe's brengen mensen van de wijs wat betreft gezond eten. Dat blijkt uit een enquête onder diëtisten, zegt Mary Stottelaar van Nieuws voor Diëtisten.
Nieuws voor diëtisten hield een enquête onder 827 diëtisten en gewichtsconsulenten. Vijfenzestig procent van hen zegt vaak beweringen van dieetgoeroes en foodbloggers onder hun cliënten te moeten ontkrachten.
Daarnaast zegt drieëntachtig procent van de geënqueteerden dat hun cliënten steeds onzekerder worden over wat gezond eten is. Eenentachtig procent meldt dat de anti-melk en anti-brood hypes soms tot tekorten leiden bij cliënten die ze behandelen.
Liever FODMAP dan glutenvrij
Veel mensen gaan op eigen houtje een glutenvrij-dieet volgen als ze darmklachten hebben. Diëtisten merken in de praktijk dat een zogenoemd FODMAP-dieet veel effectiever is bij darmproblemen dan een glutenvrij dieet dat in de media de aandacht trekt.
Diabetes type 2
Eenentachtig procent van de diëtisten denkt dat diabetes type 2 omkeerbaar is met goed dieetadvies. Hoewel het pas recent omarmd wordt door een bredere groep academische experts, vindt ongeveer de helft van de diëtisten een koolhydraatbeperkt dieet de beste keuze om deze aandoening aan te pakken.
De gehele enquête is hier te downloaden.
Fotocredits: Meet the Media Guru
Dit artikel afdrukken
Daarnaast zegt drieëntachtig procent van de geënqueteerden dat hun cliënten steeds onzekerder worden over wat gezond eten is. Eenentachtig procent meldt dat de anti-melk en anti-brood hypes soms tot tekorten leiden bij cliënten die ze behandelen.
Liever FODMAP dan glutenvrij
Veel mensen gaan op eigen houtje een glutenvrij-dieet volgen als ze darmklachten hebben. Diëtisten merken in de praktijk dat een zogenoemd FODMAP-dieet veel effectiever is bij darmproblemen dan een glutenvrij dieet dat in de media de aandacht trekt.
Diabetes type 2
Eenentachtig procent van de diëtisten denkt dat diabetes type 2 omkeerbaar is met goed dieetadvies. Hoewel het pas recent omarmd wordt door een bredere groep academische experts, vindt ongeveer de helft van de diëtisten een koolhydraatbeperkt dieet de beste keuze om deze aandoening aan te pakken.
De gehele enquête is hier te downloaden.
Fotocredits: Meet the Media Guru
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Diëtist druk met ontkrachten adviezen bloggers en goeroe’s". Naar mijn ervaring zou dat ook voort kunnen komen uit onwetendheid of oogkleppen van de diëtist. Tenminste, tijdens een consult kreeg ik te horen dat melkproducten nodig zijn om voldoende calcium binnen te krijgen (en daar consumeerde ik te weinig van). Toen ik met een onschuldig gezicht zei: "Ik las dat 75% van de wereld lactose intolerant is, dus het is vast ook mogelijk om voldoende calcium binnen te krijgen zonder melkproducten", kreeg ik nukkig als antwoord: "Als zij al genoeg calcium binnenkrijgen, dan is dat op een manier die daar mogelijk is en hier niet". Dito met brood, ik riskeerde allemaal tekorten als ik niet vaker brood ging eten. Terwijl ik heel gevarieerd eet en geen tekorten* tegenkwam tijdens het invullen van Mijn Eetmeter, dus hoe ze zo vlot uit mijn (handgeschreven) eetdagboek kon zien dat ik tekorten zou riskeren lijkt meer op vooringenomenheid dan op kennis van de werkelijkheid.
En zo waren er nog wel meer punten, die ik onnozel voorlegde en allemaal 'ontkracht' werden. Onderhuids stoorde mij de onwetendheid en de inflexibele houding van deze diëtiste, die, naar ik van iemand hoorde die er ook geweest was, nog van de oude stempel was: veel brood en melk, weinig verzadigd vet ("jij eet veel te veel eieren als je elke dag een ei eet wat ik in je verslag lees!"). Makkelijk voor te stellen dat zij veel bezig is bent met ontkrachten, als er maar één (of een beperkte) waarheid bestaat. Hopelijk brengen de nieuwe aanbevelingen van het Voedingscentrum meer flexibiliteit bij deze (en andere inflexibele) diëtiste(n).
* Bij calcium haalde ik 60% van de 'eis'. Volgens dit artikel over calcium van Harvard verder weinig om me zorgen over te maken, want de aanbevolen hoeveelheid van 1000mg is niet wetenschappelijk hard te maken; in Groot-Brittannië concludeert men uit exact dezelfde literatuur een aanbeveling van 700mg.
"Let op vet"' was eens het credo. Nu is suiker in de ban. De diëtist is vaak aan het papegaaien wat maar in de mode is. Was er laatst een diëtist, die verbonden was aan en ziekenhuis, die niet eens wist want E621 of te wel natriumglutamaat was.
Geen wonder dat de mensen zelf op zoek gaan.
Maar .... de dietisten FODMAPpen zelfs al. Wat klagen jullie?
Broodnijd noem je dit toch? En dat is inderdaad niet glutenvrij ;-)
Jammer dat jullie n=1 ervaringen meteen geëxtrapoleerd worden naar een totale beroepsgroep. Natuurlijk zijn er diëtisten van de 'oude stempel' maar er zijn ook heel erg veel diëtisten die helemaal van deze tijd zijn. Kijk maar naar andere uitkomsten van dit onderzoek: steeds meer koolhydraatbeperkte diëten bij behandeling van diabetes type 2, verzadigd vet niet meer zien als risico-verhoger van hart- en vaatziekten..... En is het niet logisch dat diëtisten niet meteen met alle winden meewaaien maar zich in hun advies baseren op evidence based richtlijnen?