In het Noorden van ons land is het koud, heeft het gesneeuwd en ijzelt het. Onze oplettende molshopenfotograaf deed een nieuwe waarneming: sneeuw die op niet-bemeste grond landt, blijft liggen. Op bemeste grond smelten de kristallen.
Op de foto is hetzelfde Noord-Oost Groningse mollenveldje te zien als in ons eerdere, nog steeds niet helemaal opgeloste, raadsel waarin we de vraag stelden waarom mollen de voorkeur geven aan een nagenoeg volledig onbemeste weide (die we 'biologisch' noemden) en niet aan grasland dat in het verleden maximaal bemest werd toen het nog jaar-in-jaar-uit als maisakker werd gebruikt.
Onze fotograaf fotografeerde de twee weilandjes ditmaal vanaf de andere kant. Rechts is ditmaal het al heel vele jaren, behalve door wat schapen onbemeste weiland te zien. Links de in het verleden zwaar met drijfmest bemeste voormalige maisakker. Het verschil is sneeuwbedekking is duidelijk zichtbaar.
De fotograaf mat vanmorgen toen het nog donker was de oppervlaktetemperatuur van beide weilanden met een Fluke infraroodthermometer. Hij constateerde bij 6 metingen om de 5 meter stelselmatig dezelfde temperatuur:
- Bemest (links): -14,5 C
- Onbemest (rechts): -10,5 C
Een en ander bij een luchttemperatuur van -4,2 C.
Welke boer, bioloog, landbouwexpert of andere deskundige kan dit verschil in temperatuur op nagenoeg dezelfde plek verklaren?
Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
Onze fotograaf fotografeerde de twee weilandjes ditmaal vanaf de andere kant. Rechts is ditmaal het al heel vele jaren, behalve door wat schapen onbemeste weiland te zien. Links de in het verleden zwaar met drijfmest bemeste voormalige maisakker. Het verschil is sneeuwbedekking is duidelijk zichtbaar.
De fotograaf mat vanmorgen toen het nog donker was de oppervlaktetemperatuur van beide weilanden met een Fluke infraroodthermometer. Hij constateerde bij 6 metingen om de 5 meter stelselmatig dezelfde temperatuur:
- Bemest (links): -14,5 C
- Onbemest (rechts): -10,5 C
Een en ander bij een luchttemperatuur van -4,2 C.
Welke boer, bioloog, landbouwexpert of andere deskundige kan dit verschil in temperatuur op nagenoeg dezelfde plek verklaren?
Fotocredits: Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik voel een timelapse aankomen.
Excuus, ik heb het antwoord niet. Maar ik vind het wel mooi dat er aan de hand van een 'simpel' veldje vele foodlogdiscussies tastbaar worden.
On topic: Heeft het ene veld een ander drainagesysteem en heeft dat invloed?
Wat bedoel je met een 'time lapse' die voelbaar in aantocht is?
Waarschijnlijk gaan de verschillende (mest)stoffen in het ene landje exotherme reacties met elkaar aan (wel of niet gekatalyseerd door de sneeuw) waardoor de temperatuur net even iets hoger word. Smeltende sneeuw verhoogd ook de temperatuur.
omdat in mest tal van vrije en opgeloste stoffen zitten: om die reden smelt sneeuw ook met tafelzout, suiker of ureum, dus ook met Nitraten, fosfaten en kaliezouten (NPK).
Cryoscopie, heet dat.
Welke reacties zouden dat kunnen zijn, Barend?