Zelfs de ergste keukenkluns slaagt er nog wel in een eitje te bakken. Maar een perfect gebakken ei is van een hogere orde. Gelukkig kunnen we allemaal de kunst afkijken.
Niet één beroemde chef, maar liefst drie culinaire beroemdheden claimen dat in onderstaande video het perfecte gebakken ei gedemonstreerd wordt.
De Amerikaanse topchef Anthony Bourdain, zijn Franse collega Eric Ripert en de Spaans-Amerikaanse José Andrés - degene die de eibakmethode perfectioneerde - prijzen het Olive Oil Fried Egg aan als 'de enige manier' om een ei te bakken.
Probeer het maar eens deze zondagochtend.
José Andrés verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Dan houdt hij de pan schuin, schuift het ei in de olie en schept met een lepel eerst het eiwit rond de dooier en vervolgens de hete olie over het ei. Het eindresultaat: een knisperend gebakken ei met een perfecte vloeibare dooier. Heerlijk op toast, of op een lepel tomatensalsa.
Fotocredits: still
Dit artikel afdrukken
De Amerikaanse topchef Anthony Bourdain, zijn Franse collega Eric Ripert en de Spaans-Amerikaanse José Andrés - degene die de eibakmethode perfectioneerde - prijzen het Olive Oil Fried Egg aan als 'de enige manier' om een ei te bakken.
Probeer het maar eens deze zondagochtend.
José Andrés verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Dan houdt hij de pan schuin, schuift het ei in de olie en schept met een lepel eerst het eiwit rond de dooier en vervolgens de hete olie over het ei. Het eindresultaat: een knisperend gebakken ei met een perfecte vloeibare dooier. Heerlijk op toast, of op een lepel tomatensalsa.
Fotocredits: still
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat zijn wel heel grote eetlepels gezien de hoeveelheid olie in het pannetje :)
Alsof het niets kost. Na het Klimaatakkoord van gisteren gaat dit soort koken ook voorbij.
Wat vreselijk zonde van die perfecte dooier om die over die tomatensaus te laten lopen. Geef mij maar een gewoon spiegelei. Zonder die sloten olijfolie. Olijfolie is niet m in te bakken, daar ruïneer je de goede eigenschappen van de olie. Een goede klont echte boter of reuzel, een goede koekenpan (die wordt gereserveerd voor eieren en pannenkoeken) en en beetje aandacht.
Gonneke, als je dit ei over groene asperges uit zou laten lopen, zou het geen zonde zijn. Over de tomatensaus heb ik geen oordeel, maar een perfect gekookt gepocheerd ei over groene asperges is bijna het lekkerste wat ik ooit heb geproefd. Ik denk dat het knappertje van het bakken daar nog net wat aan toevoegt.
Gonneke, je hebt gelijk je moet er geen gewoonte van maken om in olijfolie te bakken. In een goede kwaliteit olijfolie hoort een stof te zitten met de naam squaleen. Dit is een triterpeen en een lichaamseigen stof. Indien deze organische verbinding bij de hoge baktemperatuur dan bestaat de mogelijkheid dat deze verbinding met het weinige zuurstof dat dan nog aanwezig is chemisch te reageren tot een zeer kankerverwekkende verbinding: anthraceen.