Stoppen met drinken, al is het maar voor een maand, blijkt snel een positief effect te hebben op de lever, bloeddruk en insulineresistentie.
Dat ontdekten Britse onderzoekers in een studie onder 102 gezonde mensen.
De proefpersonen, die normaal gesproken drinken, stonden in het kader van ‘Dry January’ 1 maand droog. Dat was goed te merken. Hun lever ging het beter doen, hun bloeddruk daalde en hun insulineresistentie nam af.
Dry January
Groot-Brittannië voerde in januari campagne voor Dry January. De actie moest het publiek de voordelen laten ervaren van het niet drinken van alcohol. Die gaan van gewichtsverlies en beter slapen tot meer geld in de portemonnee.
De mensen die deelnamen aan het onderzoek gebruikten normaal gesproken gemiddeld 271 gram alcohol per week (mannen) of 235 gram alcohol per week (vrouwen). In Groot-Brittannië staat 271 gram alcohol gelijk aan zo’n 18 medium glazen wijn of 11 pints bier. Tussen het begin van Dry January en het eind vonden de onderzoekers significante verschillen in leverstijfheid, systolische bloeddruk, insulineresistentie en BMI. Deze verschillen bleven bestaan wanneer gecorrigeerd werd voor andere leefstijlfactoren als voedingspatroon, beweging, roken en stress.
In een eerdere vergelijkbare pilotstudy vond dezelfde onderzoeksgroep ook nog eens positieve resultaten op slaap en concentratie. De onderzoekers denken dat hun nieuwe onderzoek wijst op een verhoogd risico op leververvetting bij een grotere alcoholinname, dat onafhankelijk is van leefstijlfactoren.
De onderzoeksresultaten zijn alleen nog als abstract te lezen. De resultaten van de studie worden deze maand gepresenteerd op de 66e jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Study of Liver Disease.
Fotocredits: ‘Sip’, Dennis van Zuijlekom
Dit artikel afdrukken
De proefpersonen, die normaal gesproken drinken, stonden in het kader van ‘Dry January’ 1 maand droog. Dat was goed te merken. Hun lever ging het beter doen, hun bloeddruk daalde en hun insulineresistentie nam af.
Dry January
Groot-Brittannië voerde in januari campagne voor Dry January. De actie moest het publiek de voordelen laten ervaren van het niet drinken van alcohol. Die gaan van gewichtsverlies en beter slapen tot meer geld in de portemonnee.
Tussen het begin van Dry January en het eind vonden de onderzoekers significante verschillen in leverstijfheid, systolische bloeddruk, insulineresistentie en BMI.Naast de poging om meer mensen te laten stoppen met drinken, bood de actie onderzoekers een mooie kans om te registreren wat stoppen doet voor het lichaam.
De mensen die deelnamen aan het onderzoek gebruikten normaal gesproken gemiddeld 271 gram alcohol per week (mannen) of 235 gram alcohol per week (vrouwen). In Groot-Brittannië staat 271 gram alcohol gelijk aan zo’n 18 medium glazen wijn of 11 pints bier. Tussen het begin van Dry January en het eind vonden de onderzoekers significante verschillen in leverstijfheid, systolische bloeddruk, insulineresistentie en BMI. Deze verschillen bleven bestaan wanneer gecorrigeerd werd voor andere leefstijlfactoren als voedingspatroon, beweging, roken en stress.
In een eerdere vergelijkbare pilotstudy vond dezelfde onderzoeksgroep ook nog eens positieve resultaten op slaap en concentratie. De onderzoekers denken dat hun nieuwe onderzoek wijst op een verhoogd risico op leververvetting bij een grotere alcoholinname, dat onafhankelijk is van leefstijlfactoren.
De onderzoeksresultaten zijn alleen nog als abstract te lezen. De resultaten van de studie worden deze maand gepresenteerd op de 66e jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Study of Liver Disease.
Fotocredits: ‘Sip’, Dennis van Zuijlekom
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Is het de alcohol, of de bepaald niet onaanzienlijke hoeveelheid koolhydraten (+ het metabole effect van alcohol, dat wordt omgezet in acetyl-CoA), die ervoor zorgt dat insulineresistentie etc ontstaat?
De mannen die aan het onderzoek deelnamen gebruikten gemiddeld 271 gram alcohol per week. En zaten daarmee per dag 23,7 gram boven de grens die de Gezondheidsraad voor 'hoog alcoholgebruik' aanhoudt; namelijk > 15 gram per dag.
Wat opvalt is dat het Britse 'medium' glas wijn de helft meer alcohol bevat dan het Nederlandse standaardglas. De mannen in dit onderzoek dronken gemiddeld(!) dus 4,7 standaardglazen alcohol per dag. Dat is nog maar 1,3 glas verwijderd van wat de GR binge drinken noemt!
Nogal wiedes dat de gezondheid verbetert als je daar mee ophoudt.
Martijn, koolhydraten in alcohol?
@Arjan, bier en wijn bevatten relevante hoeveelheden koolhydraten (bier 30 gram/liter; zoete witte wijn 60 gram/liter; likeur trouwens nog veel meer). Verder wordt alcohol/ethanol omgezet in acetaat en vervolgens aan acetyl-CoA, waar het lichaam energie (ATP), vet en/of cholesterol van kan maken.
Ik zou graag willen weten welke uitersten aan dat toch wel stevige gemiddelde hebben bijgedragen. Waren het gemiddeld vrij stevige drinkers (18 glazen wijn per week vind ik persoonlijk wel stevig drinkgedrag) of waren er een paar grote uitschieters naar boven? En dronken de proefpersonen dagelijks of gingen ze alleen in het weekend helemaal los?
En wat kun je in een onderzoeksgroep van net iets meer dan 100 mensen eigenlijk zeggen over gemiddelden?
@Gonneke, #4. Hoewel het voor veel mensen onvoorstelbaar blijkt, is 100 personen an sich genoeg voor verantwoordelijke conclusies over gemiddelden, zeker als het effect een beetje groot is. Het grote probleem is vaak, dat zo'n groep al snel te klein is om leden van 'special populations' (bejaarden, zwangeren, kinderen, zieken) te omvatten; het extrapoleren van je conclusies van de gemiddelde groep naar die special populations is niet zomaar mogelijk.