Het zwaartepunt van de belangstelling voor lucuma ligt overigens in Europa. Volgens Mintel kwam tussen 2012 en 2013 een derde van de nieuwe producten met lucuma in Europa op de markt. In juli 2015 was Europa met 63% de grootste regionale lucuma-verbruiker.
Gezondheidseffecten
Lucuma komt uit Peru en is een fruit dat rijk is aan anti-oxidanten, vezels, vitaminen en mineralen. De vruchten zijn rijk aan beta-caroteen en andere B vitamines. Lucuma zou helpen de snelheid waarmee wonden genezen, te verhogen en een anti-verouderingseffect op de huid hebben. Ook zou lucuma een heilzame werking hebben op hart- en bloedvaten en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Geen wonder dus dat lucuma als een superfood wordt gezien.
Suikervervanger met karamelsmaak
Lucuma heeft smaakaccenten van karamel, pompoen en maple syrup. Het grote voordeel van lucuma is dat je de rijpe vrucht kunt drogen en tot poeder kunt malen. Dit poeder is niet alleen lekker, maar ook gemakkelijk te bewaren. Het poeder geeft een natuurlijk zoete smaak aan producten. Met zijn lage glycemische index geeft het minder calorieën dan traditionele zoetstoffen en is het geschikt voor diabetici.
Momenteel is lucuma de populairste ijssmaak in Peru. Lucumapoeder is bovendien geschikt voor babyvoeding, yoghurt, taarten, koekjes en smoothies. De meest bekende verwerking van lucuma is in chocoladerepen.
Super- en functional food
Mintel verwacht dat de groeiende publiciteit over de voordelen van lucuma er toe leidt dat steeds meer producenten het ingrediënt in hun producten zullen gaan verwerken. De hype van super- en functional foods is immers nog lang niet over.
Fotocredits: 'Lê-Ki-ma (Lucuma)', Ngo Duy Thuong
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Merkwaardig hoe vaak een nieuw superfood uit de Andes komt, ik heb daar ooit gewerkt en op indianenmarkten daar allerlei voor mij volslagen onbekende zaken tegengekomen, die je dan ineens hier, als je ze al bijna weer vergeten bent, in de speciaalzaken ziet opduiken, en later soms zelfs bij appie, quinoa was er ook een van. Het wachten nu is op de cocona, ongelooflijk lekkere oranje, tomaatachtige vrucht voor in ijs en sapjes, ik weet bijna zeker dat hij eerstdaags ook opduikt bij ons (of al ergens te koop is!).
Die mensen in de Andes moeten allemaal wel supergezond zijn, met al die traditionele superfoods daar.
De smaak van esdoorn? maple syrup veronderstel ik dan?
Nu snel naar het lab ermee en kijken of we d.m.v genetische manipulatie en chemische bestrijding (kanker zie soja) meer kunnen verbouwen om de winsten te vergroten?
'De vruchten zijn rijk aan beta-caroteen en andere B vitamines.' Dit is zo'n typische zin die bij elk superfood staat. Hoeveel zit er dan in ten opzichte van de dagelijkse aanbevelingen? Meestal valt dat erg tegen nis het slechts marketinggeklets.