0
Fotocredits: ‘Japanse man eet ijs’, Alpha, via Flickr

FlashIJs dat niet smelt voor trage ouderen

Zeker als het warm is, lusten we graag een ijsje. Als het echt warm is, moet je wel een beetje doorlikken of -lepelen want hét kenmerk van ijs is dat het smelt. Maar er is ook een bevolkingsgroep die niet snel kán eten en voor wie ijs een ideale versnapering is, omdat je er heel wat calorieën in kunt verstoppen: ouderen met slikproblemen.

De Japanse maaltijdenleverancier Nakasho, gespecialiseerd in maaltijden voor verzorgingshuizen, ontwikkelden 'ZuT'. IJs in 3 smaken, chocola, aardbei en yoghurt, dat zelfs bij een temperatuur van 35 graden Celsius niet smelt. Het (bedrijfs)geheim bleek 'm te zitten in het vertragen van het smeltproces. IJs smelt als warmere omgegevingstemperaturen de bindingen tussen het melkvet, het water en de luchtbellen in het ijs laten oplossen. Door toevoeging van wat polyfenolen van aardbeien en een geheim ingrediënt uit zeewier houden de bindingen een uur langer.

FranceTVinfo - Au Japon, un traiteur invente la glace qui ne fond pas pour les personnes âgées, 21 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.