‘Beauty chocolates’ zijn chocolaatjes met iets extra’s waardoor je huid gaat glanzen, je haar mooier wordt en je rimpels verdwijnen. Zo luiden de claims tenminste.

Steeds meer van dit soort voedingsmiddelen die nog wat extra's voor je pretenderen te doen, veroveren de markt. Sonia Sharma dook voor inside food magazine in een aantal van deze functionele voedingsmiddelen.

Nutricosmetica
De beauty chocolades scharen zich onder de zogeheten nutricosmetica, de grijze zone tussen voedingssupplementen en cosmetische producten. Ze maken geen gezondheidsclaim maar beloven een cosmetisch effect, bijvoorbeeld op je huid of haren. Ook over deze claims moet de EFSA uiteindelijk oordelen of ze al dan niet terecht zijn, zoals de officiële Europese voedselwaakhond dat ook doet voor gezondheidsclaims.

Schoonheidschocolade
Een voorbeeld van zo’n product is Estechoc, ‘s werelds eerste functionele pure ‘beauty chocolate’. Academici van de University of Cambridge ontwikkelden dit schoonheidschocolaatje. De caloriearme, op wetenschap gebaseerde chocola bevat een hoog gehalte aan 2 krachtige antioxidanten: flavonoïden en astaxanthin. Zij zouden de huid beschermen tegen veroudering.

Gezonde chocobeauty
Aan de andere kant van de wereld, in Brazilië, blijkt een soortgelijk product op de markt. Chocobeauty, onderdeel van Beauty’in, gaat uit van ‘je bent wat je eet en drinkt’. In Chocobeauty zou het beste van 3 werelden samenvloeien: voedsel, gezonde vitamines en cosmetica. De glutenvrije chocolade bevat gehydrolyseerd collageen, is daarnaast vezelrijk en bevat omega 3. De chocolade claimt goed te zijn voor de stevigheid van je huid en vermindert de diepte van je rimpels. Dit jaar zal Chocobeauty ook in Engeland op de markt komen.

BeatiQ: gezond, mooi en vrolijk makend
Met zijn vele antioxidanten en nutriënten claimt BeautiQ chocolade niet alleen effect te hebben op je huid. Ook haren en botten zouden er baat bij hebben opknappen. Bij de meer dan 20 gezondheidsbevorderende claims van deze chocolade behoren de verbetering van je energieniveau en stemming. Om dit allemaal waar te kunnen maken, bevat de chocolade vele (essentiële) mineralen zoals magnesium, koper en mangaan. BeautiQ van iQ chocolate is ontwikkeld in samenwerking met voedingswetenschappers van Aberdeen. Zij claimen een gezond en zowel mooier als vrolijker makend chocolaatje te bieden.

Fotocredits: ‘What better way to start the day than with fruit, nuts and... chocolate!’, iQ Chocolate via Facebook
Dit artikel afdrukken