We hadden het van de week over de 'affaire Gort'. Winenapping.

Ilja Gort was donderdag op de radio. Hij brengt wijnen op de markt waarover hij juridisch niet jokt. Maar toch wel een beetje.

Zijn tulp-wijnen laat hij door iemand anders maken. Zijn nieuwe 'Qool' ook. Niettemin zou je zweren dat hij ieder trosje zelf had geplukt, gewijnmaakt, gebotteld en hierheen gebracht. Hij verklaart dat heel simpel: je moet het wel verkopen. Reclame moet. "Be good and tell it." Helemaal eens natuurlijk.

Zoals te horen valt in de uitzending, bleek ook Hubrecht Duijker te zijn opgevallen dat Gort wel een beetje overdrijft. Hij nept, vindt Hubrecht, die net als Ilja van huis uit óók een reclameman is.
Duijker vraagt Gort wáár zijn wijnen gemaakt worden, want La Tulipe en Qool oogst en maakt hij niet zelf. Het antwoord blijf uit. Gort begrijpt helemaal niks van de vraag en volstaat met het vermoeden dat 'meneer Duijker in de war' is. Een 'lieve man' wel hoor, maar ver over de datum. Knap gespeeld: Gort scoort door keihard op de man te spelen en kan zich zo als 'cool' onderscheiden.
Interviewster Pia Dijkstra laat hem er maar mee weg komen.

Naar aanleiding van ons proeverijtje was Petra de Boevere - al jaren scherp op drankmisbruik - opgevallen dat Qool niet ongevaarlijk is. Al helemaal niet als je hem jeugdig positioneert en 'c/qool' laat drinken. Om de doodsimpele reden dat je in een lekker koele Qool niks meer merkt van de 8% alcohol (fors meer dan bier), behalve als je een al een eind op streek bent.

In de uitzending confronteert ze de wijnboer met het feit dat de Qool ook nog eens méér sulfiet bevat dan dezelfde wijn met zijn normale alcoholniveau. Gort beweert glashard van niet en is er kennelijk nogal op gespitst om te zeggen dat hij minder sulfiet bevat dan de maximaal toegestane hoeveelheid. Hij zegt echter iets heel anders: de wijn bevat minder sulfiet dan de minimaal toegestane hoeveelheid . Dat zou toch wel heel bijzonder zijn;-) En niet waar. Gort vraagt zich af hoe Petra aan die kennis komt. Tsja, ik durf het bijna niet te zeggen: van mij. Minder alcohol betekent immers dat je meer sulfiet nodig hebt om hem goed te houden.Het kán wel anders, maar dat doen ze niet op de plek waar Gort zijn wijn laat fabriceren. Niet omdat ze daar niet schoon werken - integendeel, het is van de modernste wijnmakerijen van Zuid-Frankrijk - maar omdat steriele bottelingen in het wijnvak uiterst zeldzaam zijn. Wijnmakerij zijn vanwege de lustige tierende gisten nl. per definitie een bron van infectie. Daarom wordt er nou eenmaal sulfiet gebruikt.

Bij wie de wijn wordt gebotteld kun je gewoon lezen op de fles: bij L.C. in 34500 voor Ilja Gort & Zn. Domaine L(a) C(olombette) in Beziers, met de postcode 34500. Ja, inderdaad, in de Languedoc.

Kenners weten dat Gort tot voor kort beweerde dat daar alleen heel vieze wijn vandaan komt. Vincent en François Pugibet, de eigenaren van La Colombette, hebben trouwens echt zelf 5 jaar onderzoek naar de wijn gedaan - toen Gort nog ten strijde trok tegen geitenziek, uilenzeik en andere urine.

De meeste reclamemakers schrijven alsof het echt waar is. Ik bewonder Ilja Gort, want hij kan het zelfs live gesproken. Liegen of het gedrukt staat.

Why? - die witte is best goed (OK, die van Pugibet zelf is beter, maar ook wat duurder).

O ja, op de foto de echte wijnmakers achter Qoole wijn. Kijk nou, zouden ze naar Gort zwaaien?
Dit artikel afdrukken