Als de overheid niet ingrijpt, doe ik het maar zelf, moet Jamie Oliver gedacht hebben. Hij voert in al zijn restaurants een private suikertaks door.
TV-kok Jamie Oliver staat bekend om zijn initiatieven om kinderen gezonder te laten eten. In het kader van FoodRevolution Day richtte hij zich zelfs tot de G-20. Hij verzamelde meer dan 1,5 miljoen handtekeningen met zijn pleidooi voor voedingsonderwijs voor iedereen.
In zijn thuisland Groot-Brittannië gaat het hem echter niet snel genoeg. Britse kinderen worden steeds dikker. Dat is volgens Oliver allemaal te wijten aan suiker. "Ik heb met eigen ogen de hartverscheurende gevolgen gezien van ongezond eten en teveel suiker voor de gezondheid en toekomst van onze kinderen. Jonge kinderen die meerdere tanden moeten laten trekken onder algehele verdoving. Eén op de 3 kinderen is na de lagere school te dik of obees. [..] Frisdranken zijn de grootste bron van suiker bij schoolgaande kinderen en tieners en dus moeten we daar beginnen", citeert de DailyMail.
'Suikeropslag'
Aangezien de Britse regering niet van plan is een zogeheten suikertaks in te voeren, doet Jamie Oliver dat nu maar zelf. Op alle suikerhoudende frisdranken die in zijn restaurants geschonken worden, komt een opslag van 10 pence. Uiteraard legt Jamie op de menukaarten uit waarom hij dit doet en wat er met het geld gebeurt. Hij verwacht dat de maatregel £80,000 gaat opleveren. Dat geld gaat naar Sustain, een charitatieve instelling die gezonde eetinitiatieven voor kinderen in heel Groot-Brittannië ondersteunt.
Jamie Oliver hoopt met zijn actie een stevig signaal af te geven naar ouders en overheid. Kinderen hoeven echt geen fris te drinken. Ze kunnen, net als Jamie's eigen kinderen, prima groot groeien op water en verdund sap.
Fotocredits. 'Just a spoonful', frankieleon
Dit artikel afdrukken
Hij verwacht dat de maatregel £80,000 gaat opleveren. Dat geld gaat naar Sustain, een charitatieve instelling die gezonde eetinitiatieven voor kinderen in heel Groot-Brittannië ondersteuntSuikers als boosdoener
In zijn thuisland Groot-Brittannië gaat het hem echter niet snel genoeg. Britse kinderen worden steeds dikker. Dat is volgens Oliver allemaal te wijten aan suiker. "Ik heb met eigen ogen de hartverscheurende gevolgen gezien van ongezond eten en teveel suiker voor de gezondheid en toekomst van onze kinderen. Jonge kinderen die meerdere tanden moeten laten trekken onder algehele verdoving. Eén op de 3 kinderen is na de lagere school te dik of obees. [..] Frisdranken zijn de grootste bron van suiker bij schoolgaande kinderen en tieners en dus moeten we daar beginnen", citeert de DailyMail.
'Suikeropslag'
Aangezien de Britse regering niet van plan is een zogeheten suikertaks in te voeren, doet Jamie Oliver dat nu maar zelf. Op alle suikerhoudende frisdranken die in zijn restaurants geschonken worden, komt een opslag van 10 pence. Uiteraard legt Jamie op de menukaarten uit waarom hij dit doet en wat er met het geld gebeurt. Hij verwacht dat de maatregel £80,000 gaat opleveren. Dat geld gaat naar Sustain, een charitatieve instelling die gezonde eetinitiatieven voor kinderen in heel Groot-Brittannië ondersteunt.
Jamie Oliver hoopt met zijn actie een stevig signaal af te geven naar ouders en overheid. Kinderen hoeven echt geen fris te drinken. Ze kunnen, net als Jamie's eigen kinderen, prima groot groeien op water en verdund sap.
Fotocredits. 'Just a spoonful', frankieleon
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hans, met illegaal bedoel ik dat bijv in nederland niemand behalve de overheid belasting mag heffen, dus dat mag je dan zo niet noemen hier, dat is wat ik van belasting begrepen heb. En met rijker bedoel ik dat ook ik wel kan zeggen dat als ik iets verkoop een deel naar een goed doel gaat, maar als niemand dat controleert en aan de consument bijv laat zien weten wij het nooit zeker of dat ook echt gedaan wordt.
Als je kinderen minder suiker wil laten consumeren moet je gezondere alternatieven verkopen, bijv met stevia of echt vers geperst vruchtensap oid en niet suikerrijke drankjes blijven verkopen en er een x bedrag bovenop gooien die (mischien) naar een goed doel gaan. Wat zou daar het evolg van kunnen zijn? Kinderen nemen misschien wel een 2e glas/beker omdat het extra geld naar een goed doel gaat? Dan krijgen ze toch meer suiker binnen dan Jamie wil? Zou dus averechts kunnen werken.
Ook al ben ik niet zo'n fan van zijn restaurants (maar vind ik zijn kookboeken wel weer erg leuk), ik waardeer wel de initiatieven die hij continue ontwikkelt om met name kinderen gezonder te laten eten en obesitas in het algemeen te bestrijden. Natuurlijk kan hij het probleem niet geheel oplossen maar hij speelt m.i. wel degelijk een belangrijke rol in het bewustwordingsproces van de gemiddelde Brit (and beyond).
Het feit dat hij deze suiker"taks" nu in zijn eigen restaurants invoert levert hem zeker publiciteit op maar is ook zeker een risico dat hem klanten kan kosten gezien het prijsopdrijvende effect. Toch zet hij de maatregel door en doneert zelfs de extra opbrengst per consumptie aan een charitatieve organisatie die precies nastreeft waar Jamie zelf al tijden voor vecht.
Ik snap dus de termen "illegaal" en "nog rijker" niet zo.
Als hij er nou zoooooooooooo'n probleem van maakt dan moet ie het gewoon NIET verkopen en geen eigen illegale suikertax maken, wordt ie lekker nog rijker. Slim meneertje, ik zou er (deed ik toch al niet)niet meer gaan eten.