De 'drie geheimpjes' die je gezonder helpen eten, zo noemt dr. Brian Wansink het. "Er is niets moeilijks aan gezond eten. Maak de gezondste keus gewoon zo makkelijk, aantrekkelijk en normaal mogelijk". In het Engels: Convenient, Attractive en Normal: CAN.
Brian Wansink, directeur van het Cornell Food and Brand Lab en auteur van Slim By Design: Mindless Eating Solutions for Every Life, analyseerde met een team onderzoekers 112 onderzoeken naar gezond eetgedrag. Ze kwamen er achter dat de meeste gezonde eters dat doen omdat ze eigenlijk niet na hoeven te denken. Ze eten gezond omdat het ze als makkelijk, aantrekkelijk of normaal aangeboden wordt. Denk aan het fruit op de fruitschaal: het is makkelijk, aantrekkelijk en normaal daar iets van te pakken - in tegenstelling tot fruit dat in de koelkast ligt.
Makkelijker, aantrekkelijker en normaler: succes verzekerd
Uit het onderzoek bleek dat succesvolle ingrepen om mensen gezonder te laten eten, met elkaar gemeen hadden dat de gezonde keus er 'makkelijker, aantrekkelijker en normaler' door werd.
Gemakkelijker kon zowel fysiek als cognitief ervaren worden. Bij de aantrekkelijkheid ging het om zowel relatieve als absolute aantrekkelijkheid. Voor normaler kon het zowel de feitelijke ervaring als de perceptie betreffen.
Fruit naast de kassa, extra aandacht voor gezonde gerechten op het menu (met toelichting door de serveerster) of simpelweg meer ruimte in de koeling (ten koste van ongezondere producten) en het wordt 'makkelijk, aantrekkelijk en normaal' om de ongezonde items te laten staan. Eigenlijk hoef je niet eens bewust te kiezen. Omdat de ongezonde producten uit het zicht raken en moeilijker toegankelijk worden, denk je er minder snel aan ze te nemen.
Weg van chocolademelk
"Met deze drie principes kan een eindeloze reeks veranderingen in gang gezet worden om mensen - onszelf inbegrepen - gezonder te laten eten", zegt Wansink op MedicalNewsToday. Hij geeft het voorbeeld hoe scholen kinderen zouden kunnen overhalen hun chocolademelk in te ruilen voor gewone melk (volgens sommigen een hopeloze onderneming). Gewone melk pakken kinderen vanzelf als het vooraan in de koeling staat, aantrekkelijker in z'n fraaie verpakking en het grootste deel van het aanbod uit gewone melk bestaat. Dan wordt het normaal. Volgens Wansink leidden dit soort veranderingen tot een verhoging van de gewone melkconsumptie in scholen met 30 tot 60%. Er is dus bewijs dat de aanpak werkt.
Het onderzoek is verschenen in Psychology and Marketing.
Fotocredits: 'School Milk in Germany', TetraPak
Dit artikel afdrukken
Makkelijker, aantrekkelijker en normaler: succes verzekerd
Uit het onderzoek bleek dat succesvolle ingrepen om mensen gezonder te laten eten, met elkaar gemeen hadden dat de gezonde keus er 'makkelijker, aantrekkelijker en normaler' door werd.
Gemakkelijker kon zowel fysiek als cognitief ervaren worden. Bij de aantrekkelijkheid ging het om zowel relatieve als absolute aantrekkelijkheid. Voor normaler kon het zowel de feitelijke ervaring als de perceptie betreffen.
Fruit naast de kassa, extra aandacht voor gezonde gerechten op het menu (met toelichting door de serveerster) of simpelweg meer ruimte in de koeling (ten koste van ongezondere producten) en het wordt 'makkelijk, aantrekkelijk en normaal' om de ongezonde items te laten staan. Eigenlijk hoef je niet eens bewust te kiezen. Omdat de ongezonde producten uit het zicht raken en moeilijker toegankelijk worden, denk je er minder snel aan ze te nemen.
Weg van chocolademelk
"Met deze drie principes kan een eindeloze reeks veranderingen in gang gezet worden om mensen - onszelf inbegrepen - gezonder te laten eten", zegt Wansink op MedicalNewsToday. Hij geeft het voorbeeld hoe scholen kinderen zouden kunnen overhalen hun chocolademelk in te ruilen voor gewone melk (volgens sommigen een hopeloze onderneming). Gewone melk pakken kinderen vanzelf als het vooraan in de koeling staat, aantrekkelijker in z'n fraaie verpakking en het grootste deel van het aanbod uit gewone melk bestaat. Dan wordt het normaal. Volgens Wansink leidden dit soort veranderingen tot een verhoging van de gewone melkconsumptie in scholen met 30 tot 60%. Er is dus bewijs dat de aanpak werkt.
Het onderzoek is verschenen in Psychology and Marketing.
Fotocredits: 'School Milk in Germany', TetraPak
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Over chocola en melk.
Ik denk dat telkens als je een slok chocolademelk drinkt, je je moet bedenken dat die chocola het gezondste deel is van je slok.
We weten nu toch, zou ik denken, onderhand wel dat melk helemaal niet gezond is. Zo krijg je er geen sterkere botten van, integendeel (is gebleken uit een vergelijkend onderzoek, waarin Amerikaanse vrouwen, die veel melk dronken, op latere leeftijd veel meer heupfracturen opliepen dan Nieuw Guineaanse vrouwen, die helemaal geen melk dronken, maar konden verdragen zelfs).
De Indianen die in afzondering leefden op de eilanden voor de Panamese kust en die daar veel caocao dronken, hadden een lagere bloeddruk dan de westerse, veelal door hoge bloeddruk geplaagde mens. (De meestal gehanteerde norm 80/120 zou eigenlijk 70/110 moeten zijn).
Verder: chocola bevat vet, maar niet alle vet is slecht. (Net zo min trouwens als alle vet goed is). We weten nu toch onderhand ook wel, zou ik denken, dat het -zuinig gezegd- veeleer de suiker -en dus het koolhydraat- is dat ons dik maakt dan het vet, mits je wel in de inname van vet de juiste keuzes maakt. Zo'n juiste keuze is te kiezen voor 99% chocola. Dus bij die chocola geen suiker te stoppen. En geen melk ook.
Ik herhaal mijn moeder maar weer eens: "als je het niet in huis haalt kun je het ook niet nemen". Verder vind ik dat we niet mindless maar mindfull consumeren moeten promoten. En dan is nog de vraag wie weet nu eigenlijk echt wat gezond is? De eerste reactie start al een discussie op product niveau, bijna ingredient niveau.. Is er ook zoiets als "holistic health" op het gebied van voeding?
Maar aan de andere kant wordt gezond willen eten als ziekte gedeponeerd, dus eigenlijk moet je dat niet doen volgens psychiaters.........
Oh Willem, wat zeg je nou, melk is niet gezond??? Oei, daar moet je mee uitkijken, anders komen er weer sceptici die bewijzen via wetenschappelijke artikelen willen zien en dan geloven ze het nog niet want dat is een dokter die zelf geen melk drinkt die het zegt.........