Het lijkt erop dat er eindelijk weer eens rechtoe rechtaan goed nieuws te melden valt: er is nu betaalbare tagatose. Uit Belgisch Limburg.
De Limburgse producent van gezonde voeding Damhert ontwikkelde een technologie om goedkoop tagatose te produceren en brengt het binnenkort op de markt. Damhert investeert bovendien ruim 2,5 miljoen euro in zijn vestiging in Heusden-Zolder.
De witte, korrelige substantie verschilt in niets van de 'fijne suiker' zoals wij die gebruiken in de keuken bij het bereiden van cake en taart, in onze koffie en op pannenkoeken. Ook de smaak is identiek. Toch heeft tagatose niets met suiker te maken. Tagatose is een natuurlijke suiker die voorkomt in zuivelproducten als ze verwarmd worden.
Tagatose werd ontwikkeld door een Amerikaanse farmaceutische groep en werd aanvankelijk gebruikt bij de behandeling van darmkankerpatiënten. Tagatose herstelt namelijk de darmflora. Professor Christian Vastenavond: "Maar tagatose blijkt ook een zoetstof te zijn met ongekende voordelen. Zo heeft tagatose geen enkel effect op de suikerspiegel in het bloed, waardoor ook diabetici het probleemloos kunnen gebruiken en heeft het een veel lager caloriegehalte dan suiker. Het risico van tandbederf is onbestaande." Het voordeel ten opzichte van traditionele suikervrije zoetstoffen is dan weer dat je het in bulk kunt gebruiken, wat handig is bij het bereiden van confituur of chocolade. "Tagatose is een natuurproduct, het menselijk lichaam komt er dus niet tegen in opstand."
Concurrentieel
Het was de Deense zuivelproducent Arla Foods die de licentie op tagatose kocht, maar er niet in slaagde om het aan een concurrentiële prijs te produceren. Het Limburgse bedrijf Damhert slaagde daar via R&D-zusterbedrijf Nutrilab wel in. Dankzij de Limburgse technologie gebeurt de productie van tagatose voortaan ruim 80 procent goedkoper. Alle nodige patenten zijn inmiddels aangevraagd.
Damhert brengt tagatose vanaf september op de markt. Eerst als ingrediënt van confituur, snoep, koekjes en andere producten onder eigen naam, later ook in andere vormen, als zoetstof voor koffie bijvoorbeeld. Er lopen ook gesprekken met bedrijven die de grondstof willen kopen. "De mogelijkheden van tagatose zijn gigantisch," aldus Geert Schoofs, afgevaardigd bestuurder van Damhert.
De markt van de natuurvoeding en functionele voeding is de voorbije jaren enorm gegroeid. De belangstelling voor "voeding die niet geneest maar wel voorkomt" is groot. Momenteel haalt Damhert een omzet van 20 miljoen euro. De voorbije jaren was er een groei van 15 tot 23 procent. De lancering van tagatose in september geeft die groei waarschijnlijk nog een extra injectie. "Wij houden terdege rekening met een omzetverdubbeling de komende twee jaar," aldus Geert Schoofs.
Momenteel wordt een investering afgewerkt van ruim 2,5 miljoen euro in nieuwe gebouwen en machines. Bij Damhert werken 70 mensen. En voor wie wil weten waar de naam 'Damhert' vandaan komt? Geert Schoofs: "Het damhert is een dier dat heel zorgvuldig te werk gaat bij de keuze van zijn voeding."
Bron: het belang van limburg
Dit artikel afdrukken
De Limburgse producent van gezonde voeding Damhert ontwikkelde een technologie om goedkoop tagatose te produceren en brengt het binnenkort op de markt. Damhert investeert bovendien ruim 2,5 miljoen euro in zijn vestiging in Heusden-Zolder.
De witte, korrelige substantie verschilt in niets van de 'fijne suiker' zoals wij die gebruiken in de keuken bij het bereiden van cake en taart, in onze koffie en op pannenkoeken. Ook de smaak is identiek. Toch heeft tagatose niets met suiker te maken. Tagatose is een natuurlijke suiker die voorkomt in zuivelproducten als ze verwarmd worden.
Tagatose werd ontwikkeld door een Amerikaanse farmaceutische groep en werd aanvankelijk gebruikt bij de behandeling van darmkankerpatiënten. Tagatose herstelt namelijk de darmflora. Professor Christian Vastenavond: "Maar tagatose blijkt ook een zoetstof te zijn met ongekende voordelen. Zo heeft tagatose geen enkel effect op de suikerspiegel in het bloed, waardoor ook diabetici het probleemloos kunnen gebruiken en heeft het een veel lager caloriegehalte dan suiker. Het risico van tandbederf is onbestaande." Het voordeel ten opzichte van traditionele suikervrije zoetstoffen is dan weer dat je het in bulk kunt gebruiken, wat handig is bij het bereiden van confituur of chocolade. "Tagatose is een natuurproduct, het menselijk lichaam komt er dus niet tegen in opstand."
Concurrentieel
Het was de Deense zuivelproducent Arla Foods die de licentie op tagatose kocht, maar er niet in slaagde om het aan een concurrentiële prijs te produceren. Het Limburgse bedrijf Damhert slaagde daar via R&D-zusterbedrijf Nutrilab wel in. Dankzij de Limburgse technologie gebeurt de productie van tagatose voortaan ruim 80 procent goedkoper. Alle nodige patenten zijn inmiddels aangevraagd.
Damhert brengt tagatose vanaf september op de markt. Eerst als ingrediënt van confituur, snoep, koekjes en andere producten onder eigen naam, later ook in andere vormen, als zoetstof voor koffie bijvoorbeeld. Er lopen ook gesprekken met bedrijven die de grondstof willen kopen. "De mogelijkheden van tagatose zijn gigantisch," aldus Geert Schoofs, afgevaardigd bestuurder van Damhert.
De markt van de natuurvoeding en functionele voeding is de voorbije jaren enorm gegroeid. De belangstelling voor "voeding die niet geneest maar wel voorkomt" is groot. Momenteel haalt Damhert een omzet van 20 miljoen euro. De voorbije jaren was er een groei van 15 tot 23 procent. De lancering van tagatose in september geeft die groei waarschijnlijk nog een extra injectie. "Wij houden terdege rekening met een omzetverdubbeling de komende twee jaar," aldus Geert Schoofs.
Momenteel wordt een investering afgewerkt van ruim 2,5 miljoen euro in nieuwe gebouwen en machines. Bij Damhert werken 70 mensen. En voor wie wil weten waar de naam 'Damhert' vandaan komt? Geert Schoofs: "Het damhert is een dier dat heel zorgvuldig te werk gaat bij de keuze van zijn voeding."
Bron: het belang van limburg
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Goed getimed,
Er staat net in de Sunday Times dat het suikergehalte van voedingsmiddellen omhoog geschoten is, de laatste jaren. En dan niet alleen van kant-en-klaar, maar ook van 'natuurlijk' voedsel als tomaten of bananen. Kijk op de site van de Sunday Times (ik hoop dat het goed gaat met die link, want mijn bbcode is niet meer wat het geweest is ;-)
Maar: echt geen effect op de bloedsuikerspiegel? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. En geen bijwerkingen ? Hoe zit het met mensen met lactose-intolerantie ?
Ik ben heel benieuwd om het eens te proeven. Geraffineerde witte suiker is nl. lekkerder dan veel van die andere suikers. De vervanger aspartaam is heel kort en abrupt van smaak en alleen om die reden al een afrader. Als dit ook nog eens goed smaakt, zou het niet gek zijn al helemaal niet als alle claims inderdaad waar zijn.
Bijwerking (vermoedelijk): eten met merken erop zal nog zoeter gaan smaken ;-)
Ik weet het niet, hoor. Ik kijk al geruime tijd met een bedenkelijk oog naar al die kwakken suiker die steeds kwistiger door van alles worden gemengd waar het maar in thuishoort of in het geheel niet in thuishoort. Er groeit een hele generatie op die niet beter meer weet of zowat álles behoort zoet te smaken. Door een kipsalade van AH is 6,5% suiker geroerd: dat is @#$%&* meer dan mijn zoetekauwerige oude tante in haar thee doet!
Moet dan de volgende stap zijn om ons zorgen te gaan maken over de gigantische hoeveelheden suiker die we binnenkrijgen en dus de suiker te gaan vervangen door alternatieve zoetstoffen? Terwijl we ons eerst een zoetgewenning hebben laten aannaaien? Eigenlijk is dat toch compleet bezopen? Laten we nu eens gaan eisen dat die suikerschep eens een beetje aan banden gaat. Die enkeling die vindt dat het allemaal niet zoet genoeg kan zijn, kan altijd zelf nog een schepje toevoegen. Andersom kan niet.
Hoe dan ook: die zogenaamde zoetbehoefte, waar zogenaamd door "gezondere" alternatieven in voorzien moet worden, is zelf puur kunstmatig. En waarom? Omdat suiker zo lekker goedkoop is. Godgeklaagd is het.
Ernstig eens met Groothedde. Zoet is en wordt ons opgedrongen. Ik kocht een panklare kip (nee niet voor mijn lol, voor mijn werk).
Op de ingredientenlijst zie ik dat er suiker in zit en suiker staat zeker niet op de laatste plaats. De plaats op de lijst zegt iets over de hoeveelheid. Maar die mag ik van Albert Heijn weer eens niet weten.
Wat ik dan weer van Albert wil weten (dat wil ik altijd net als de telefoonlijnen gesloten zijn), waarom in heeresnaam een zak Romige Tomatensoep waarop staat: met Semi sundried Tomatoes en Mascarpone.
Maar gelukkig wacht ik ook al tijden op antwoord van de Albert en de Grand Italia maffia op mijn vraag onder welke zon de zongedroogde tomaten gedroogd zijn.