Zé Povinho, die jaren in de VS gewoond heeft, verbaasde zich over de grote rol van de chloorkip in de campagnes tegen TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU. Hij ging op onderzoek uit.
Europese journalisten, politici en burgers zijn inmiddels bang voor de chloorkip. Consciëntieuze professionals op het gebied van voedselveiligheid kijken er genuanceerder naar. Ook de European Food Safety Authority zegt dat de nadelige gevolgen voor de volksgezondheid te verwaarlozen zijn.
In de VS wordt vermoed dat de discussie over de chloorkip ingegeven is door protectionistische sentimenten.
Ik spitte het internet door op woorden als chlorine, chlorine dioxide, antibacterial treatment of poultry en EU drinking water standards. Dat opende een voor mij een onbekende wereld. Ik wist bijvoorbeeld niet dat chloor een onmisbare stof is voor het menselijk lichaam of dat energie de helft van de kosten uitmaakt om chloor te maken.
Helaas bleek het ook lastig om feit en fictie te onderscheiden. Ik denk dat ik een verhouding van 1:50 (feit:fictie) ben tegengekomen. Lubach presenteerde afgelopen week de chloorkip met twee flessen Glorix in zijn programma tegen TTIP:
Ik heb een vraag. Wat bevat het meeste chloor: chloorkip, EU drinkwater of zeewater (per liter of kilo)?
Beantwoord eerst de poll en zoek daarna de antwoorden op Internet. Niet valsspelen!
Fotocredits: still, Lubach VPRO
--- POLL ---
Dit artikel afdrukken
In de VS wordt vermoed dat de discussie over de chloorkip ingegeven is door protectionistische sentimenten.
Ik spitte het internet door op woorden als chlorine, chlorine dioxide, antibacterial treatment of poultry en EU drinking water standards. Dat opende een voor mij een onbekende wereld. Ik wist bijvoorbeeld niet dat chloor een onmisbare stof is voor het menselijk lichaam of dat energie de helft van de kosten uitmaakt om chloor te maken.
Ik denk dat ik een verhouding van 1:50 (feit:fictie) ben tegengekomenIk ontdekte bovendien dat de World Health Organization schrijft "the risk of death from pathogens is at least 100 to 1000 times greater than the risk of cancer from disinfection by-products and the risk of illness from pathogens is at least 10.000 to 1.000.000 times greater than the risk of cancer from disinfection by-products." Volgens het opperhoofd voor de volksgezondheid in de wereld lopen we dus 100 tot 1.000 maal zoveel risico om dood te gaan van ziekteverwekkers die met bijvoorbeeld chloor worden afgedood - dat is een vakterm - dan van de middelen om die dood te vermijden. Bij het risico op kanker ligt die verhouding nog eens een factor 100 tot 1.000 hoger.
Helaas bleek het ook lastig om feit en fictie te onderscheiden. Ik denk dat ik een verhouding van 1:50 (feit:fictie) ben tegengekomen. Lubach presenteerde afgelopen week de chloorkip met twee flessen Glorix in zijn programma tegen TTIP:
Ik heb een vraag. Wat bevat het meeste chloor: chloorkip, EU drinkwater of zeewater (per liter of kilo)?
Beantwoord eerst de poll en zoek daarna de antwoorden op Internet. Niet valsspelen!
Fotocredits: still, Lubach VPRO
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Volgens mij gaat het niet om de hoeveelheid rest-chloor in de kip maar om het feit of (een beetje) bedorven cq vervuild kippenvlees 'schoongemaakt' mag worden met chloor. Bacteriën 'afdoden' ipv het vlees weggooien dus.
De EFSA meldt ook, dat verder onderzoek nodig is, omdat o.a. de
effecten op kippeneiwitten onbekend zijn:
"No data on by-products formation frompoultry proteins was available to the Panel".
Verder blijken consumenten gewoon geen prijs te stellen op dergelijke behandelingen,
getuige ook de reacties - ook van McDonalds - op de manier waarop "separatorvlees", aka "pink slime" gefabriceerd wordt.
Overigens: je was als keuze-alternatief naast (EU!)-kraanwater, zeewater en chloorkip,
NaCl, ons keukenzout nog vergeten, Zé! Wie speelt er hier nu vals?
En dat 99.99999% van de infecties veroorzaakt wordt door domme consumenten die hun sla op hetzelfde plankje snijden als de kip.
Zouden de stemmers ook een stemverklaring willen afleggen? Het is wel erg opvallend dat mensen denken dat er minder chloor in kip zit dan in drinkwater, terwijl Duitsland al 2 jaar op zijn achterste benen staat tegen de 'chloorkip'.
Dat zit m natuurlijk in de psychologie van de vraagstelling, maar toch.
Chloorkip bekt gewoon lekker. Maar hormoonmelk en GMO voedsel komen met TTIP ook gewoon binnen volgens de berichten die ik heb gelezen. Ik vind die extra druk op onze standaarden qua voedsel, milieu en dierwelzijn en daarnaast op de concurentiepositie die daaruit voortvloeit geen leuke ontwikkeling.
Poll: Zeewater, door de hoeveelheid zout moet er ook chloor inzitten wel NaCl wat natuurlijk iets anders is dan glorix.
Zeewater gestemd. Op gevoel. Drinkwater met chloorsmaak ken ik van over de grens. Ik heb wel veel chloor gedronken als kind. In het zwembad. Tot nog toe geen klachten.