staand v.l.n.r. Kees Boudeling, Paul Stevens, Joop Braakhekke, Fons van Groeningen, Jeu Claes (directeur Koninklijk Horeca Nederland), Manon van der Kraats (secretariaat VLAG), Constant Fonk, zittend v.l.n.r. Leo van Eeghem, Cees Helder
Joop Braakhekke, Leo van Eeghem, Fons van Groeningen, Constant Fonk, Paul Stevens, Kees Boudeling en Cees Helder. Het zijn klinkende namen van toprestaurateurs, die veel voor hun vak betekenen en die hun opgedane kennis en kunde niet verloren willen laten gaan. Met de oprichting van de Vereniging Les Amis Gastronomiques (VLAG) willen deze toprestaurateurs (samen 306 jaar ervaring!), zich met enthousiasme inzetten voor het behoud van normen en waarden van het ambachtelijke restaurateurvak. Koninklijk Horeca Nederland ondersteunt deze nieuwe vereniging met het secretariaat. Voorzitter Fons van Groeningen van de kersverse Vereniging Les Amis Gastronomiques is enthousiast: "Wij willen graag onze kennis en ervaring doorgeven aan de volgende generatie restaurateurs. Wij zijn trots op ons ambacht en willen de identiteit, goede naam, imago en topkwaliteit binnen de restaurantsector waarborgen. Alles in een sfeer die gebaseerd is op ervaring, respect en vriendschap."
Om lid te kunnen zijn van de VLAG dienen de leden met hun (voormalig) restaurant tot het topsegment in de branche te hebben behoord. Leden moeten zich op landelijk niveau hebben onderscheiden en de culinaire cultuur hebben gediend en verrijkt. Dat kan blijken door aan hen of hun restaurants toegekende prijzen, onderscheidingen en eervolle vermeldingen.
De zeven toprestaurateurs die in VLAG zijn verenigd, hebben hun sporen in het vak ruimschoots verdiend. Leo van Eeghem is voormalig eigenaar van restaurant de Karpendonkse Hoeve. Joop Braakhekke, een van de eerste TV-koks is eigenaar van restaurant Le Garage en En Pluche. Fons van Groeningen is voormalig eigenaar van restaurant Kaatje bij de Sluis. Constant Fonk, patron-cuisinier van restaurant De Oude Rosmolen, is tweesterrenkok en een der boegbeelden van het Nederlandse koken. Paul Stevens is oud-eigenaar van hotel Prinses Juliana in Valkenburg en geldt als kweekvijver voor gastronomisch talent. Kees Boudeling, oud-eigenaar van restaurant Inter-Scaldes, is het gastronomisch 2-sterrenbaken in Zeeland. De eerste chef in Nederland met drie Michelinsterren Cees Helder (voormalig eigenaar van restaurant Parkheuvel), sluit de rij van toprestaurateurs. Samen zijn ze goed voor 13 Michelin-sterren. Stuk voor stuk grondleggers van de gastronomie in Nederland.
De VLAG zal regelmatig bij elkaar komen om te discussiëren over het vak, de ontwikkelingen, de kansen en bedreigingen. Pers, educatieve instellingen, commerciële organisaties en ondernemers kunnen een beroep doen op de leden van de VLAG.
bron:KHN
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En zoiets kon natuurlijk weer niet met een Nederlandse naam? Eigenaardig, want de heren hadden eethuisjes met doorgaans lokale uithangborden, op die Braakhekke na (en wat aanvaardbaar -want toponymisch- Latijn in Zeeland). Dat siert hen. Warom noemen ze zichzelf niet gewoon 'de voedselvrienden', 'de kokskring' of de 'gastronomische gilde'?
Waarom doet Cas Spijkers niet mee met deze Herenclub? Die is toch ook op rijpe leeftijd, man en in het bezit van een aantal sterren?
En waarom zegt hier niemand iets lelijks over dit zelfgenoegzame gezelschapje van suffe normen en waardeheren?
Hier is (ha, iets lelijks) niets zinnigs van te verwachten. Pedante mannetjes en jammer dat de aardige Cees Helder zich er in liet luizen.
Grappig dat Cas Spijkers er niet bij hoort. Die flikte echt wat, ooit. Maar Braakhekke? Lawaai is toch iets heel anders dan smakelijk eten?!
@Wouter K. hoewel de looks een beetje gezapig lijken, zit de kracht van deze groep horecaffers niet zozeer in hun uiterllijk, dan wel in hun kennis, know-how en the old boys network
Wat betreft Cas Spijkers, dat is denk ik een kwestie van tijd......., die kijkt de kat eerst uit de boom, immers hij loopt al ver voor op deze groep!
Wedden dat deze groep zich straks ook met het horeca-onderwijs gaat bemoeien? Sterker nog, wedden dat er dan ook geluisterd wordt?
Voor de ingewijden, t'is maar goed dat ze in ieder geval 'le bon goût' hebben gehad om zich in Nederland niet 'les amateurs de la bonne table' te noemen ;-)
Hoe dan ook, het Frans klinkt gezapig, de ballotage heeft alles van een ex-prima donna. De vraag is: wat mag er nou precies niet verloren gaan?
Een stel Franse koks had tot doel een bepaalde smaakopvoeding niet verloren te laten gaan. Thierry Marx - een twee sterrenchef, die er 'misschien wel' 3 krijgt komend jaar - doet dat nu over en wil een universiteit van de smaak.
Wat willen deze vrienden nu precies, behalve balloteren obv een inmiddels vergane sterrenstatus?
Ik zou bijna zeggen: wees duidelijk, 'noblesse oblige' ;-)