Ziehier een blik kreeftensoep. Van het fijnproeversmerk van Albert Heijn, Excellent.
Op de foto op het etiket staan maar liefst zeven grote en wat kleinere kreeftenscharen, het blik moet stampvol kreeft zitten, dat kan niet anders.
Ik leg u, foodlogforum een vraag voor van typografisch ingredientologische aard. In de soep ziten keukenstroop, meel en vet, maar het gaat me om wat tussen de haakjes staat, en wel de vierkante.
Een van de ingredienten is visfond. Ingekookte visbouillon als het ware. Na het woord visfond komt een vierkant haakje openen. Dit is een rond haakje openen: (.
Ik weet niet waar mijn vierkante zit.
Na het vierkante haakje komt de samenstelling van de visfond. “2 % kreeft, Alaska pollack, garnalen, zout, E621, E627, E631, glucose, maltodextrine, tarwezetmeel, aroma’s, kruiden, plantaardige olie, suiker, uien en prei.” Vierkant haakje sluiten.
Dat is dus de samenstelling van de visfond?
Klopt dat foodlogforum?
Voor en na de vierkante haakjes staat nog veel meer opgesomd, in het blikje zitten meer dan 25 ingredienten. Maar wat ik zou willen weten van deze kreeftensoep; die 2 % kreeft, is dat twee procent op de inhoud van het blik, of 2 % aandeel in de visfond die een deel (en hoeveel?) is van de inhoud.
Afgezien van uw kennis in deze aangaande etikettering en uw antwoord op mijn vraag, hoeveel kreeft zit in de kreeftensoep: het moet verboden worden om licht gezouten lammetjespap als kreeftensoep aan te bieden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik kwam die vierkante haken ook laatst tegen en die betekenden toen inderdaad een verklaring van een deel-ingrediënt, namelijk paprikasmaak (een ingewikkeld product).
Een minimale hoeveelheid kreeft voor de benaming kreeftensoep lijkt mij een goed idee. Net zoals je mag verwachten dat er bruine bonen in een blik bruine bonen zitten, mag je in een blik kreeftensoep een bepaalde hoeveelheid kreeft verwachten. 2% van een deel van het product is al bijna homeopatisch.
Mijn moeder zou zeggen dat het 'naast de kreeftensoep' heeft gestaan. Neem de soep van Fijnko, daar zit aanmerkelijk meer kreeft in. In deze zit waarschijnlijk niet eens een verdwaald stukje pantser.
Uitstekend voorstel om dit soort wordnappings te verbieden. Dit is surrogaat visfondsoep met een behoorlijk hoog suikergehalte. Maar ja ..... kreeftensoep is niet goedkoop en toch willen we het eten, zelfs van Excellent op een gewone doordeweekse woensdag. Wat kost dit blik en was het misschien toch nog te eten?
Tip: doe er een paar reepjes zalm in (desnoods gerookte snippers) en je soep gaat er met sprongen op vooruit.
Nu vergeet ik die 2%. Die zullen 2% van het volume van de fond uitmaken, De vraag is in welke vorm: vlees of pantser? De garnalen zullen vellen zijn. De grote vraag is wat voorr vlees je proeft. Garnaal of kreeft (significant prijsverschil). In die soep proef je het verschil niet meer tussen garnalenvlees (wat voor garnaal?) en kreeftenvlees. Dus de soep zou zomaar gemaakt kunnen zijn van de pantsers (afval dus) van de kreeften die wel in de goeie soep zijn beland. Goddank is er ook goed nieuws: ook afval wordt goed gebruikt!
@Wouter Klootwijk: In je eigen "keuringsdienst" liet je eens zien hoe dit werkt. Eerst bedenkt een kok een "echt" gerecht. Daarna probeert hijzelf, of een "industrieel productontwerper", een daarop lijkend product te maken wat er op lijkt, maar dat wordt gemaakt van industrieel verwerkbare en prijstechnisch gunstige ingredienten.
Het levert de voedingssector een stroom van nepproducten op. Dat begint al met karnemelk (nooit gekarnd) en yoghurt (geen yoghurt plantje gezien), gaat via "vanille-vla" en "watergruwel" tot aan, blijkbaar, "kreeftensoep". Het zal niet te verbieden zijn, vrees ik. Hier helpt alleen de tucht van de markt: niet kopen. Kopen we het toch, dan verdienen we niet beter. En, zo fluistert mijn pessimistische kant mij in, daar ziet het helaas naar uit.
Verbieden niet haalbaar. Zeker. Maar het voorstellen maakt iets duidelijk. Als we de consument alleen maar zo gek konden voor de gein altijd even te kijken met de naam van welke ingredient een product wordt verkocht en wat het hoofdbestanddeel echt is, dan kunnen we lachen. Neem vruchtensappen, allemaal hoofdzakelijk appel-en sinaasappelsap. Niettemin rollen de frambozen en bessen rollen van het pak.
Het zou reden zijn voor een nieuwe categorie hier. Bereiken we nog eens echt een breed publiek, dan is dat hele verbod niet meer nodig ;-)