Er is een heuse juridische mayonaise-oorlog losgebarsten. Hoe noem je iets dat nog niet bestond, maar bedoeld is om iets bestaands te vervangen dat ook te koop blijft?
Afgelopen voorjaar sprak ik een Chinese studente. Ze vertelde me niets te snappen van ons Westerse gedoe over namaakvlees en andere vervangers van dierlijke producten. 'Dat is toch gewoon iets anders?' In het gesprek mengde zich ook een jonge Afrikaan die op een andere manier precies hetzelfde zei: 'als ik vlees wil, wil ik vlees en geen vervanger. Dat is toch normaal?'
'Gehackt'
In Nederland mag de Vegetarische Slager nog steeds Slager heten, maar moest hij zijn gehakt van 100% plantaardig materiaal omdopen tot het nostalgisch aandoende 'Gehackt' dat nog steeds doet alsof het wat anders is dan tofu. Inmiddels is er zelfs een namaak 'hamburger' met nagemaakte bloedsmaak op basis van 'plantenbloed'. Dat allemaal uit zorg voor het milieu, waar planten etende mensen zuiniger mee zijn dan beesteneters.
Avocadodip zonder avocado
Die zuinigheid kun je nog verder duwen, maar dan schijnen we het niet te moeten pikken. Onder druk van de Consumentenbond paste Albert Heijn onlangs zijn avocadodip zonder avocado aan en stopte er wel avocado in.
Onderwijl zijn we getuige van de jongste aflevering in het gedoe over eiwit dat niet van beesten komt, maar wel doet alsof omdat wij, Westerlingen, denken dat mensen alleen eiwitten willen eten als het op boter, kaas, vlees, yoghurt en eieren lijkt. Hoe noem je mayo die geen mayo is omdat er geen eieren in zitten?
Just Mayo
Gewoon mayo dus, zegt Just Mayo zoals de naam van het product al zegt. Nee, zegt mayomaker Unilever (Calvé, Hellman's), want in mayo zitten eieren.
Bewuste, groen denkende mensen zijn doorgaans kritisch, maar hebben mogelijk geen bezwaar tegen het nieuwe neppen dat bestaat uit producten van genepte beesten en andere dierlijke producten. Het bevordert de zogenaamde eiwittransitie van minder beesteneiwit (de behoefte daaraan rijst immers de pan uit) en meer direct van planten.
Wat mag avocado niet dat dierlijke nep wel mag?
Maar waarom mag avocado zonder avocado niet en zou mayo zonder de eieren die er sinds het allereerste begin de basis van zijn niet mogen?
Die jonge Chinese vrouw zei: "wij eten al eeuwen andere producten, maar die noemen we geen vleesvervangers. Het is gewoon iets anders." De Afrikaanse jongeman zei het zo: "als ik dieren eet, wil ik dat weten en niet bedrogen worden".
Vroeger wilden wij, nuchtere Nederlanders, liever naakt dan namaakwol. Inmiddels willen we nep. Maar tijden veranderen. Waarom hebben wij die behoefte om er niet iets anders, maar hetzelfde in te willen zien?
Maar wellicht vergis ik me in mijn analyse van ons volksgevoel. Wat stem je?
Fotocredits: Hampton Creek
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
'Gehackt'
In Nederland mag de Vegetarische Slager nog steeds Slager heten, maar moest hij zijn gehakt van 100% plantaardig materiaal omdopen tot het nostalgisch aandoende 'Gehackt' dat nog steeds doet alsof het wat anders is dan tofu. Inmiddels is er zelfs een namaak 'hamburger' met nagemaakte bloedsmaak op basis van 'plantenbloed'. Dat allemaal uit zorg voor het milieu, waar planten etende mensen zuiniger mee zijn dan beesteneters.
Avocadodip zonder avocado
Die zuinigheid kun je nog verder duwen, maar dan schijnen we het niet te moeten pikken. Onder druk van de Consumentenbond paste Albert Heijn onlangs zijn avocadodip zonder avocado aan en stopte er wel avocado in.
Onderwijl zijn we getuige van de jongste aflevering in het gedoe over eiwit dat niet van beesten komt, maar wel doet alsof omdat wij, Westerlingen, denken dat mensen alleen eiwitten willen eten als het op boter, kaas, vlees, yoghurt en eieren lijkt. Hoe noem je mayo die geen mayo is omdat er geen eieren in zitten?
Just Mayo
Gewoon mayo dus, zegt Just Mayo zoals de naam van het product al zegt. Nee, zegt mayomaker Unilever (Calvé, Hellman's), want in mayo zitten eieren.
Bewuste, groen denkende mensen zijn doorgaans kritisch, maar hebben mogelijk geen bezwaar tegen het nieuwe neppen dat bestaat uit producten van genepte beesten en andere dierlijke producten. Het bevordert de zogenaamde eiwittransitie van minder beesteneiwit (de behoefte daaraan rijst immers de pan uit) en meer direct van planten.
Wat mag avocado niet dat dierlijke nep wel mag?
Maar waarom mag avocado zonder avocado niet en zou mayo zonder de eieren die er sinds het allereerste begin de basis van zijn niet mogen?
Die jonge Chinese vrouw zei: "wij eten al eeuwen andere producten, maar die noemen we geen vleesvervangers. Het is gewoon iets anders." De Afrikaanse jongeman zei het zo: "als ik dieren eet, wil ik dat weten en niet bedrogen worden".
Vroeger wilden wij, nuchtere Nederlanders, liever naakt dan namaakwol. Inmiddels willen we nep. Maar tijden veranderen. Waarom hebben wij die behoefte om er niet iets anders, maar hetzelfde in te willen zien?
Maar wellicht vergis ik me in mijn analyse van ons volksgevoel. Wat stem je?
Fotocredits: Hampton Creek
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik ben het volledig met beide studenten eens. Naar je poll heb ik even zitten staren... Toen het artikel nog eens doorgelezen... Toen weer even zitten staren...
Ik kan er nix mee. Ik heb het ondertussen zo gehad met al die fantasie namen, dat 'nieuwe producten' me eigenlijk bijvoorbaat niet meer boeien. In zoveel gevallen gaat het dan om een nep product.
Iets nieuws triggert bij mij geen interesse meer, maar wantrouwen. Net als grote letters 'gratis' mij de vraag doen stellen: waar/wat betaal ik er dan voor (want betalen moet je uiteindelijk toch).
Paul, 'just mayo' ... da's toch 'gewoon mayonaise'? Wat kan daar mis mee zijn in een industrie die sowieso bezuinigt op dure ingrediënten?
Koninklijk besluit van 12 april 1955 betreffende de handel in mayonaise en soortgelijke producten (Belgisch Staatsblad 16 april 1955) Behoudens [...] mogen alleen de producten die ten minste 80% vetstof en 7,5% eigeel bevatten en uitsluitend uit eetbare plantaardige olie, kippeneigeel en azijn of andere kruiderijen, al dan niet met toevoeging van vruchtensap, suikers, kruiden of aromaten samengesteld zijn, onder de benaming "mayonaise" verkocht, te koop gesteld, voor de verkoop of de levering in voorraad gehouden of vervoerd worden.
In NL en B zou Unilever een sterke case hebben.
Peter, geldt dat KB ook voor 'mayo' of alleen voor mayonaise?
Ik denk overigens dat Bill Gates, een van de drijvende financiële krachten achter Just Mayo, de strijd graag aangaat. Het is geweldige reclame die als juridische kosten peanuts is bij de naamsbekendheid die Just Mayo nu krijgt.
Ik ben blij dat ik het voor elkaar gekregen heb van consument weer burger te worden. Dat de supermarkten, industrie en marketeers het nog steeds over ons als 'consumenten' hebben, vind ik prima.
Voor mij zit er een groot verschil tussen. Ik koop (bestel) eigenlijk alleen nog maar op basis van eerdere boodschappenlijstjes. (wat ik nodig heb) uit de loop van de tijd weet ik daarvan wat ik daar aan heb.
Ik heb wel vaker 'Toen God Verdween Uit Jorwerd' aangehaald. Waar de schrijver daar haarfijn de weg naar het consumentisme beschrijft, gaf me dat uiteindelijk een route terug naar de eigen controle over mn wensen en uitgaven. En ja.. Ik weet ook dat ik me graag laat verleiden. Tegenwoordig laat ik me graag verleiden door producten die gewoon eerlijk zijn over de inhoud.
Gewoon zaken noemen zoals ze zijn is eigenlijk in ons leven redelijk normaal. Behalve als het kennelijk om dit soort zaken gaat. Dan in ineens al decennia 'vanillinevla' vanillevla genoemd worden.
Een bedrijf dat een eerlijk product neerzet, kan ik waarderen. Maar dat houdt eenvoudig ook in dat ik niet met een loep op zoek moet naaar de werkelijke ingrediënten.