Dat en meer is te zien in de nieuw serie De Wilde Keuken, die vanavond van start gaat. Ik sprak erover met verslaggever Wouter Klootwijk.
"Vanaf vrijdag 2 mei elf weken lang om 20.25 uur op Nederland 2, een nieuw seizoen van langzame tv met mooie filmpjes en sterke verhalen." Dat zegt het persbericht van het 8e seizoen Wilde Keuken dat zal bestaan uit 11 uitzendingen.
Vliegende krab
DV: In het persbericht ben je te zien met een gigantische kingkrab. Je gaat me toch niet vertellen dat het beest levend hier naar toe is gehaald om levend in de pan te worden gegooid?
WK: Nee Dick, ik geloof dat het levend vervoeren van dieren, de wijde wereld over, de dieren geen plezier doet. Maar onze uitzending gaat er wel over. We bemoeien ons er niet mee, we laten het zien. Krabben uit Nederland gaan levend op het vliegtuig naar Hongkong en ander bestemmingen in China. Koningskrabben uit het noorden van Noorwegen gaan levend de wereld over, altijd vliegen, want van varen gaan ze dood, dat duurt te lang. Naar overal worden ze gevlogen waar miljonairs wonen die er een pootje van willen eten. Ze betalen er zoveel geld voor dat het loont om ze te verzenden.
Overigens, dat gebeurt al jaren met kreeften.
Muisje
DV: Het persbericht heeft het over de mooie plaatjes die jullie schieten en erbij draaien. In welke uitzending zit het allermooiste plaatje?
WK: Help, dat kan ik niet zeggen. Adembenemend is het steeds als ik het terug zie. Mooi en bizar gaan ook samen: je hebt het waarschijnlijk nooit gezien; een babymuisje uit een doordrukstrip. Je snapt misschien niet eens wat ik zeg. Maar ja hoor. Dood dat muisje. Voer voor een ander diertje. Verpakt als kauwgum in een doordrukstrip.
Haute cuisine
DV: Je staat op een van de plaatjes een sauskom over je kop uit te gieten? Er komt een culinair hoogstandje van rotte vis uit, zeg je. Het laatste jaar laat je ook op Foodlog horen dat je onder de indruk bent van wat geweldig kant-en-klaar eten dat uit fabrieken komt. Thuiskoks kunnen er niet aan tippen, zei je keer op keer. O nee?
WK: Haha, ja nee, vaak kunnen particulieren in hun huishouden niet tippen aan wat de industrie flikt. Het is leuk om het opnieuw van de industrie te winnen. Niet hard nodig, maar om te zien of je ze nog baas kunt blijven. Ik maak zelf oestersaus. Uit nieuwsgierigheid. Het lukt aardig
Maar we hebben ook een aflevering over kant-en-klaar maaltijden. Haute Cuisine in een plastic bakje.
Vanavond
DV: Wat eten we vanavond bij de première?
WK: Krabben. Onder meer deze:
De uitzending is hier te bekijken.
Fotocredits: Bureau Voorlichting
Dit artikel afdrukken
Vliegende krab
DV: In het persbericht ben je te zien met een gigantische kingkrab. Je gaat me toch niet vertellen dat het beest levend hier naar toe is gehaald om levend in de pan te worden gegooid?
WK: Nee Dick, ik geloof dat het levend vervoeren van dieren, de wijde wereld over, de dieren geen plezier doet. Maar onze uitzending gaat er wel over. We bemoeien ons er niet mee, we laten het zien. Krabben uit Nederland gaan levend op het vliegtuig naar Hongkong en ander bestemmingen in China. Koningskrabben uit het noorden van Noorwegen gaan levend de wereld over, altijd vliegen, want van varen gaan ze dood, dat duurt te lang. Naar overal worden ze gevlogen waar miljonairs wonen die er een pootje van willen eten. Ze betalen er zoveel geld voor dat het loont om ze te verzenden.
Overigens, dat gebeurt al jaren met kreeften.
Muisje
DV: Het persbericht heeft het over de mooie plaatjes die jullie schieten en erbij draaien. In welke uitzending zit het allermooiste plaatje?
WK: Help, dat kan ik niet zeggen. Adembenemend is het steeds als ik het terug zie. Mooi en bizar gaan ook samen: je hebt het waarschijnlijk nooit gezien; een babymuisje uit een doordrukstrip. Je snapt misschien niet eens wat ik zeg. Maar ja hoor. Dood dat muisje. Voer voor een ander diertje. Verpakt als kauwgum in een doordrukstrip.
Haute cuisine
DV: Je staat op een van de plaatjes een sauskom over je kop uit te gieten? Er komt een culinair hoogstandje van rotte vis uit, zeg je. Het laatste jaar laat je ook op Foodlog horen dat je onder de indruk bent van wat geweldig kant-en-klaar eten dat uit fabrieken komt. Thuiskoks kunnen er niet aan tippen, zei je keer op keer. O nee?
WK: Haha, ja nee, vaak kunnen particulieren in hun huishouden niet tippen aan wat de industrie flikt. Het is leuk om het opnieuw van de industrie te winnen. Niet hard nodig, maar om te zien of je ze nog baas kunt blijven. Ik maak zelf oestersaus. Uit nieuwsgierigheid. Het lukt aardig
Maar we hebben ook een aflevering over kant-en-klaar maaltijden. Haute Cuisine in een plastic bakje.
Vanavond
DV: Wat eten we vanavond bij de première?
WK: Krabben. Onder meer deze:
De uitzending is hier te bekijken.
Fotocredits: Bureau Voorlichting
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Levende schaaldieren aanvoeren hebben als voordeel dat er geen conserveermiddelen nodig zijn. Let op het rode label aan de achterzijde van de krab. Het bewijs voor een zekere doodvonnis. Noordzeekrab is bijna net zo lekker.
IJsbrand, help! Wat betekent dat rode label precies?
Je krijgt last met die levende krabben in kleine automatenbakjes voor China, Wouter. Da's veel vervelender dan het wegvangen van duiven in Amsterdam.
Maar inderdaad: prachtige kijk TV. Met de luchten en het licht van de Oude Hollandse Meesters, maar dan heruitgevonden in bewegende HaDé voor TéVé.
Wat mij betreft een onsje meer Wouter op de televisie. Zo'n shot met varende vissersboot op strak water met tegenlicht kan mij niet lang genoeg duren. Hoewel ik altijd spontaan jeuk krijg van kruipend gespuis (citaat dr. Seuss: "Er zitten kriebelkrasjes in mijn keukenkastjes"). Probeer die mormels maar in een krat te houden. Ik ben dan altijd weer benieuwd wie in hemelsnaam op het idee komt om zo'n automatendoosje te ontwerpen.
Luguber, die krabbenautomaat. Al zal zo'n krab zich misschien wel happier voelen in een plastic dwangbuisje dan in een bak met om zich heen grijpende soortgenoten? Maar als enigzins claustrofobisch mens krijg ik het wel spaansbenauwd van die beelden. Brrrrrrr.
En ja, deze uitzending zal vast de nodige verontwaardiging, doodsbedreigingen en kamervragen op gaan leveren.