Dieetgoeroe Kris Verburgh zou sociologen versteld moeten laten staan. Hij kreeg de consumptie van brood omlaag. Als we de krant tenminste mogen geloven.
Nederland is een broodland. We eten wel 60 kilo brood per gemiddelde Nederlander per jaar. Het Voedingscentrum blijft brood aanbevelen vanwege de vezels.
Aanhangers van het paleodieet vinden brood maar niks. Je zou er tarwetieten van krijgen en vet en obees van worden. In 2011 zouden zelfs fors meer mannen hun 'tieten' hebben laten corrigeren.
Zou het daarom zijn dat de broodconsumptie al sinds 2009 langzamerhand daalt?
In de eerste drie kwartalen van dit jaar ging de broodconsumptie echter met de verrassende snelheid van 2,3% omlaag. Op basis van vermoedens van het Voorlichtingsbureau Brood zou dat effect volgens NRC Handelsblad van gisteravond te wijten zijn aan populaire eetboeken in het algemeen, doch aan de kaskraker De Voedselzandloper van Kris Verburgh in het bijzonder. Geen enkele overheids- of nudgecampagne haalt zo'n hoog resultaat. Kris zou dan ook sociologen versteld moeten laten staan: niemand krijgt de gewoontes van een volk zo snel en zo vrijwillig uit de rail.
Tijd daarom voor een enquete: mijd je brood sinds je hoorde van de principes van de Voedselzandloper of daarvoor al? Of hoor je bij de groep die helemaal niet gelooft dat brood ongezond is?
Fotocredits: Bread, Dennis Kussener
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
Aanhangers van het paleodieet vinden brood maar niks. Je zou er tarwetieten van krijgen en vet en obees van worden. In 2011 zouden zelfs fors meer mannen hun 'tieten' hebben laten corrigeren.
Zou het daarom zijn dat de broodconsumptie al sinds 2009 langzamerhand daalt?
In de eerste drie kwartalen van dit jaar ging de broodconsumptie echter met de verrassende snelheid van 2,3% omlaag. Op basis van vermoedens van het Voorlichtingsbureau Brood zou dat effect volgens NRC Handelsblad van gisteravond te wijten zijn aan populaire eetboeken in het algemeen, doch aan de kaskraker De Voedselzandloper van Kris Verburgh in het bijzonder. Geen enkele overheids- of nudgecampagne haalt zo'n hoog resultaat. Kris zou dan ook sociologen versteld moeten laten staan: niemand krijgt de gewoontes van een volk zo snel en zo vrijwillig uit de rail.
Tijd daarom voor een enquete: mijd je brood sinds je hoorde van de principes van de Voedselzandloper of daarvoor al? Of hoor je bij de groep die helemaal niet gelooft dat brood ongezond is?
Fotocredits: Bread, Dennis Kussener
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als je wat ouder bent dat weet je dat de aardverschuiving van de dieetgoeroe's die het Nederlandse voedingspatroon veranderen pas na jaren beoordeeld kan worden ('geen enkele overheids of nudge-campagne haalt zo'n resultaat').
Dergelijke koppen zijn ook gebruikt ten tijde van Atkins, Montignac, Sonja Bakker en recent dr. Frank. In dit kader is wellicht bij de oudere lezertjes hier nog het broodwisseldieet van dr. Vos nog bekend. Ongekende toename rond 1984 van de verkoop van: brood. Door een A4tje van één huisarts. Twee miljoen volgers en dat in een tijd zonder social media en zonder wetenschappelijke onderbouwing.
Paleo (zoals ooit bedoeld door Boyd Eaton) heeft solide biologische en evolutionaire uitgangspunten en overleeft nu al vijftig jaar alle hypes. Die basis missen de kersenplukkers in de wetenschappelijke boomgaard die komen en gaan.
Goh Jaap & Redactie (Dick?): dit is toch een klassieke instinker. We praten hier over correlatie. Op geen enkele manier is causaliteit aangetoond dat de verkoop van deVoedselzandloper leidt tot de afname van broodconsumptie.
Sociologen hoeven nog niet verbaasd te zijn, ze moeten eerst hun huiswerk doen. Dat heeft Robert Lustig ook gedaan om aan te tonen dat de correlatie tussen suikerinname en diabetes zeer waarschijnlijk causaal is.
Terzijde: het Atkins dieet is wel degelijk wetenschappelijk onderbouwd en werkt aantoonbaar beter dan andere dieten zonder gezondheidsnadelen. En over het Paleo-dieet is ook wel wat voortschrijdend inzicht sinds 1985.
Het is vooral het mantra "minder eten, meer bewegen" dat wetenschappelijke onderbouwing mist en aantoonbaar niet werkt.
Minder brood eten is prima. Minder van een aantal andere voedingsmiddelen kan ook geen kwaad. Zoals Jaap Seidell aangeeft, kun je vraagtekens zetten bij de duurzaamheid van deze trend, en bezorgd zijn over de onderbouwing er van.
Geeft zo een bericht nu hoop (omdat gedrag beïnvloedbaar is), en kunnen we er van leren: als we gedrag effectief willen beïnvloeden dan...? Of haalt het de hoop onderuit, omdat we alleen hype-matig gedrag kunnen beïnvloeden, en bijna geen "gewenste" duurzame verandering tot stand weten te brengen?
@Floor:
"Zoals Jaap Seidell aangeeft, kun je vraagtekens zetten bij de duurzaamheid van deze trend, en bezorgd zijn over de onderbouwing er van"
Waar ik veel bezorgder over ben zijn de huidige adviezen om tot 70% koolhydraten (o.a. granen) en meervoudig onverzadigde plantolieen te eten en dierlijke vetten te vermijden.
De bewijslast (o.a. William Davis, Thomas Seyfried, Mary Enig, Daniel Perlmutter) neemt toe dat dit ronduit gevaarlijk voor de gezondheid is en aan de basis ligt van ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer etc.
Wie pas echt spectaculaire resultaten behaalt is James Olivier - met zijn kruistocht voor een gezonde schoolkantine. Via betrokkenheid en bevlogenheid weet hij uiteindelijk een complete eetcultuuromslag te bereiken bij kinderen en koks.
James doet niet moeilijk over koolhydraten uit brood of pasta.
Hij werkt wel fundamenteel aan het herstel van de verwoeste eetcultuur (in zijn visie van wat gezond is) en weet uiteindelijk de meest fervente snacker om te switchen.
Een voorbeeld voor iedereen.