In 2013 kwamen er signalen dat de stof (en nog 9 nauw-verwante stoffen) mogelijk genotoxisch zou zijn. Daarop verzocht de Europese Commissie de EFSA om een nieuwe veiligheidsevaluatie. Daaruit komt nu dat er bij het in vivo (ratten als proefdieren) onderzoek een statistisch significante toename was van breuk in DNA strengen in de lever bij een inname van 700 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dat werd tot op heden gezien als de maximum toegestane dosis.
Bijvoorbeeld, van perilla aldehyde, de meest gebruikte stof, wordt jaarlijks in de hele EU ongeveer 17 kilo gebruikt. Dat is echt maar een heel klein beetjeHoewel het panel wat vraagtekens zette bij de controledata, concludeert het toch dat perilla aldehyde genotoxisch is. Dat betekent dat de stof schade toebrengt aan het DNA. Het Panel zegt dat "p-mentha-1,8-dien-7-al [FL-no: 05.117] genotoxisch is bij proefdieren en dat er daarom een veiligheidsrisico verbonden is aan het gebruik ervan als smaak- en geurstof."
De EFSA moet nu besluiten welke actie genomen na deze constatering.
Een woordvoerder van EFSA stelt op FoodNavigator: "De hoeveelheden van deze stoffen in voedsel zijn zo miniem dat het onwaarschijnlijk is dat consumenten er schadelijke gevolgen van ondervinden. Bijvoorbeeld, van perilla aldehyde, de meest gebruikte stof, wordt jaarlijks in de hele EU ongeveer 17 kilo gebruikt. Dat is echt maar een heel klein beetje."
De volledige opinie is hier na te lezen.
Fotocredits: 'Marmalade 02', Lenore Edman
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hallo Ynte, de EFSA-opinie heeft betrekking op 10 zogeheten ' alicyclic aldehydes with the α,β-unsaturation in ring / side-chain and precursors from chemical subgroup 2.2 of FGE.191', waarvan p-mentha-1,8-dien-7-al [FL-no: 05.117] (pernilla aldehyde) als vertegenwoordiger wordt gezien.
Het gaat dus om het molecuul, dat als additief (aroma) toegevoegd wordt aan levensmiddelen door de voedingsmiddelenindustrie. In een hoeveelheid - voor heel Europa - van 17 kilo per jaar.
Ik zou me geen zorgen maken over je zelfgemaakte cake en chutney.
Dank je Astrid, ik kon me al geen toekomst zonder cake en chutney voorstellen.
Ik denk dat je je echt geen zorgen hoeft te maken Ynte, jij gebruikt het puur natuur zo van de vrucht af, de smaakstof is meer een aftreksel waarbij ze van alles doen om alleen de smaak ervan te krijgen, je mist dan alle andere stoffen die jij vers meepakt van de schil die schadelijke stoffen weer neutraliseren. Dat is wat vaak vergeten wordt.
Net als MSG puur in tomaten, dat is iets anders dan het 'aftreksel' ervan als toevoeging in gerechten. Mensen die allergisch(zouden) zijn voor MSG als toevoeging krijgen van pure verse tomaten vaak juist geen last.
170 kg in Europa, dat is gemiddeld zo'n .22 mg per Europeaan.
In mijn standaard recept voor citroen- of appelcake gebruik ik het raspsel van één citroenschil als smaakmaker, en ook in marmelades of chutneys wil ik nog wel eens een gesnipperde citroenschil meekoken voor de smaak. Ik denk ik ga daarmee ruim over die .22 mg per jaar heen - en ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben.
Die 'volledige opinie' is voor mij te technisch om te doorgronden, maar moet ik me nu zorgen maken ?