De melkproductie in de EU krijgt met steeds hogere eisen te maken om aan de milieunormen te kunnen voldoen. Het doel is onder andere de broeikasgassen per ton melk met 11% terug te dringen in 2031. Daarnaast moeten de milieunormen leiden tot een betere bodemgezondheid en een grotere biodiversiteit. Brussel geeft aan dat de koeien meer weidegang krijgen.

Momenteel staat 19% van de melkkoeien in de EU buiten. Dit staat in schril contrast met Nederland waar het weidegangpercentage vorig jaar op 84% lag. Nog een trend die de Europese Commissie voorziet, is dat het vervangingspercentage van de koeien omlaag gaat. Dit is een gevolg van het gericht fokken op vruchtbaarheid en langere levensduur van koeien.

Beperkte groei op zuivelmarkt
De groei op de zuivelmarkt van de EU stijgt met 0,5%, waardoor in 2031 circa 162 miljoen melk per jaar geproduceerd wordt. De interne Europese markt blijft de grootste afnemer van de zuivel, maar het export-marktaandeel zal groeien van 15% in 2021 naar 17% in 2031. Dit zorgt ervoor dat de EU naar verwachting wereldwijd de grootste leverancier in zuivelproducten blijft. De EU produceert 30% van de wereldwijde handel in zuivel. De productie in derde landen zal wel flink gaan toenemen. Naar verwachting produceren Azië 17% en Afrika 14% meer melk dan nu als gevolg van de sterke bevolkings- en inkomensgroei op die continenten.

In de EU wordt per jaar 0,7% meer kaas geproduceerd om de groeiende export van 3% per jaar op te kunnen vangen. Hierdoor blijft de EU in 2031 de grootste kaasexporteur met maar liefst 47% van het wereldwijd verhandelde aanbod.

Stijging biologische melksector
In 2019 was 3,5% van de Europese melkproductie biologisch gecertificeerd. Naar verwachting loopt dit percentage in 2031 op tot 8%. Wereldwijd wordt de vraag naar biologische melk steeds groter, denkt de Europese Commissie. Dit gebeurt omdat de consument steeds meer aandacht geeft aan welzijnsnormen. Opvallend genoeg zal in China de meeste vraag zijn naar biologische melk; 44% van de Chinese consumenten heeft een voorkeur voor biologische producten. Vooral de vraag maar biologische poedermelk voor babyvoeding is groot.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog, Foodbusiness en Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken