Dat is heel ouderwets, omdat het zonde van de gewassen is. We zouden immers zelf van de akkers waar mais en suikerriet op groeien kunnen eten. Daarom wordt er wereldwijd volop geëxperimenteerd met alternatieven. Nieuwe generaties biobrandstoffen gaan uit van grassen en hout (of cactussen), gewassen die onze voedselgewassen geen of veel minder concurrentie aandoen. Er is al sprake van derde-generatie biobrandstof, die gemaakt worden van grondstoffen die wij anders helemaal niet zouden gebruiken, zoals algen en afvalstromen. In die laatste categorie past de 'brewtroleum' van DB Export.
In Nederland geven we die graag aan de varkens, maar die zijn in Nieuw-Zeeland wat dunner gezaaid. Daar houden ze immers voornamelijk koeienBierbostel
BP Export ging op zoek naar een manier om de ethanol uit hun restproduct te halen - de bierbostel. In Nederland geven we die graag aan de varkens, maar die zijn in Nieuw-Zeeland wat dunner gezaaid. Daar houden ze immers voornamelijk koeien.
Volgens DB Export levert de bierbrandstof 8% minder CO2 op dan gewone benzine. Of dat veel klanten over de streep trok, valt te betwijfelen. Waarschijnlijk vonden degenen in de rij bij het tankstation in Auckland het aanbod van $50 gratis 'bierbenzine' of aantrekkelijker of grappiger dan de mindere milieu-impact. DB Export overweegt een tweede lading bierbenzine te produceren, zo trots zijn ze op hun eersteling. "Drink beer to save the world".
Fotocredits: still, DB Export
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Oei wat een miskleun! Bierbostel staat stijf van de celwanden en daar kunnen enkelmaagigen zoals mensen en varkens maar zeer beperkt mee uit de voeten. Koeien, geiten en stieren hebben een fermentatievat dat we pens noemen en daar kan ruwe celstof tot waarde worden gebracht ( melk en vlees) Nieuw Zeeland heeft veel koeien die bierbostel heel erg zouden waarderen; ik kan me voorstellen dat ze nu dat op de een of andere manier nu ook al krijgen.
Albert#1: alle bierbostel die in Nederland bij alle brouwerijen vrij komt aangevuld met een flink deel van de bierbostel van de Duitse en Belgische brouwerijen op fatsoenlijke rijafstand van NL wordt aan NL runderen opgevoerd. Behalve een minuscuul klein deel dat lokaal in low carb- high fiber brood wordt gebruikt en een enkele zeug hier en daar die het krijgt als laag energievoer tijdens de dracht.
Maisglutenvoermeel uit de VS wordt al sinds jaren niet meer geïmporteerd. Citruspulp en andere bijproducten uit de humane voedingsmiddelenindustrie brengen als veevoer veel meer op dan als grondstof voor bio- brandstof, dus geen paniek. Waarom zouden grote bio-ethanol plants anders vrijwel uitsluitend graan ( tarwe, mais, rogge) gebruiken als basis voor bio-ethanol ? Dat is pas echte concurrentie met feed (en food).
Ik heb ooit eens gelezen dat biobrandstoffen een veel lagere energiedichtheid heeft dan fossiele minerale brandstoffen. Verder heeft biobrandstof net als zwavelvrije diesel als nadeel dat bacteriën vrij snel in kunnen groeien wat flinke motorschade kan veroorzaken, het verre van duurzaam.
Heel verstandig biobrandstof voor in de tank. Heeeeel verstandig! Nee dus!
Neem je vet van slachtafval van het varken. Zet dat om naar bio-energie. Dan krijg je PiggyPower!!
Ten Kate Vetten in Ter Apelkanaal kan dat. Dicht bij huis, gebeurt het!
In Nederland wordt bierbostel (ook) aan melkkoeien gevoerd, zij het op kleine schaal. Dit soort ontwikkelingen zijn spannend voor de melkveehouderij. Als Braziliaanse citruspulp of maisglutenmeel uit de VS in biobrandstof omgezet gaan worden, dan zullen melkveehouders dat voelen in de kostprijs van hun krachtvoer.