De Nieuw-Zeelandse bierbrouwer DB Export bedacht een nieuwe manier om biobrandstof te maken. Wetenschappers zijn al langer op zoek naar alternatieve bronnen voor bioethanol, dat nu nog vooral gewonnen wordt uit mais of suikerriet.

Dat is heel ouderwets, omdat het zonde van de gewassen is. We zouden immers zelf van de akkers waar mais en suikerriet op groeien kunnen eten. Daarom wordt er wereldwijd volop geëxperimenteerd met alternatieven. Nieuwe generaties biobrandstoffen gaan uit van grassen en hout (of cactussen), gewassen die onze voedselgewassen geen of veel minder concurrentie aandoen. Er is al sprake van derde-generatie biobrandstof, die gemaakt worden van grondstoffen die wij anders helemaal niet zouden gebruiken, zoals algen en afvalstromen. In die laatste categorie past de 'brewtroleum' van DB Export.

In Nederland geven we die graag aan de varkens, maar die zijn in Nieuw-Zeeland wat dunner gezaaid. Daar houden ze immers voornamelijk koeien
Bierbostel
BP Export ging op zoek naar een manier om de ethanol uit hun restproduct te halen - de bierbostel. In Nederland geven we die graag aan de varkens, maar die zijn in Nieuw-Zeeland wat dunner gezaaid. Daar houden ze immers voornamelijk koeien.

Volgens DB Export levert de bierbrandstof 8% minder CO2 op dan gewone benzine. Of dat veel klanten over de streep trok, valt te betwijfelen. Waarschijnlijk vonden degenen in de rij bij het tankstation in Auckland het aanbod van $50 gratis 'bierbenzine' of aantrekkelijker of grappiger dan de mindere milieu-impact. DB Export overweegt een tweede lading bierbenzine te produceren, zo trots zijn ze op hun eersteling. "Drink beer to save the world".



Fotocredits: still, DB Export
Dit artikel afdrukken