Nederland. Pluimveehouders gaan donderdag met bussen naar het parlement in Den Haag om het debat bij te wonen.
Volgens acht gemeenten uit de provincie Utrecht en Gelderland en het bestuur van de provincie Gelderland moet er een noodfonds komen voor de door het fipronilschandaal getroffen boeren. Ze stuurden een brief aan de regering in Den Haag. Dat meldt RTL.
In België is besloten tot een collectieve maatregel om boeren die schade lijden door fipronil overbruggingskredieten te verlenen om hun bedrijven niet om te laten vallen omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De briefschrijvers willen dat Nederland vergelijkbare maatregelen neemt, omdat de imagoschade voor het Nederlandse ei nog geruime tijd voelbaar zal zijn. De pluimveesector taxeert de schade in Nederland op €150 miljoen.
Juist geen steun geven
Op Foodlog werden inmiddels vele analyses gemaakt van de context waarin de fipronilcrisis kon ontstaan. Het is niet ondenkbaar dat de conclusie na verder openbaar onderzoek zal luiden dat de sector als geheel zijn risicocultuur en voedselveiligheidsmanagement onvoldoende op orde heeft; oud-directeur Rob Dortland (VWS en VWA, een van de rechtsvoorgangers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) stelde die analyse als een plausibele voor.
Eén van de mogelijke maatregelen om verbetering af te dwingen is juist het niet langer verstrekken van extra hulp. Dat zei ondernemer Jos Hugense (voedselverwerking) op Foodlog. Zulke maatregelen zijn hard, maar dwingend en zouden eindelijk de gebrekkige risicobeheersingscultuur kunnen verbeteren. Hugense tekende aan die maatregel zakelijk voor te stellen. De menselijke drama's die na faillissementen ontstaan, dienen wel met barmhartige hand aan te worden gepakt.
De vermoedelijke bron van het fipronilschandaal is het Gelderse tweemansbedrijf Chickfriend. In TV-programma Jinek vertelde advocaat Wouter Hendrickx vorige week dat de twee eigenaren te goeder trouw zouden hebben gehandeld. Ze zouden niet hebben geweten dat hun methode om stallen bloedluisvrij te maken fipronil bevatte. Eerder naar buiten gekomen onderzoek van dagblad NRC wijst echter wel op opzet.
Het kamerdebat start donderdag 24 augustus om 10:30 uur en is via de link live te volgen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nu blijkt Chickfriend ook amitraz bij kalveren gebruikt te hebben (vliegenbestrijding), misschien worden er ook kalveren uitgedeeld morgen.
Thx voor je succeswens Dick. Ik hoop op waterdichte afspraken over een snelle organisatorische cleansweep en coulance voor de getroffen pluimveehouders.
Herman, ik weet niet wat dat is bij het LTO (en jullie moeten het natuurlijk allemaal helemaal zelf weten) maar ik heb - gezien de inadequate reactie van COV en FNLI - sterk de indruk dat iets dergelijks als dit nog maar nauwelijks begonnen fipronil-debacle zich NU al aan het herhalen is inzake het Hollandse Hepatitisvarken.
Ik zie dit alles met verbijstering & lede ogen aan.
Dergelijk gebrek aan dat Oud-Hollandsche "Let op uw saeck" gaat mijn bevattingsvermogen totaal te boven. Maar meer dan signaleren en waarschuwen voor herhaling van drama's kan ik als eenvoudige leek en consument helaas niet doen.
En dan blijkt mevrouw Schippers ook nog eens een keer een wat optimistische kijk gehad te hebben op de - ook al record! - MCR-1 Colistineresistentie van onze Hollandse vleeskuikens.
Het lijkt wel of we tegelijkertijd door alle 7 plagen van Egypte bezocht worden!
Veel succes met het fipronildebat morgen!
Dat is niet zo moeilijk Dick: de interne sectorcontrole in de pluimveehouderij scherper organiseren. Op dat punt had ik je al gelijk gegeven. Andere veehouderijsectoren ook maar eens doorlichten.
Klopt, Herman.
Maar over "nuance" gesproken:
Erg fijntjes om geen excuses aan te bieden en wél compensatie te eisen, vind ik het ook niet.
Dan kunnen die gekookte eieren me morgen eerlijk gezegd ook gestolen worden.
Er blijken nu dus zelfs nog 7 fipronilboeren geprobeerd te hebben de boel stil te houden:
over "zelfreinigend vermogen" gesproken, of "alle eieren in de schappen nu veilig"...
Eén vraag stond nog open in het vorige lijntje, Herman:
Wat zou de sector nu kunnen leren van dit debacle?
Om volgende drama's te voorkómen?
Let wel, Herman, ik vraag je dat niet voor niets:
Er zit nog iets dergelijks aan te komen met:
1. (de export van) Hepatitisvlees, en
2. door landbouwgif resistent gemaakte
Aspergillusschimmel op onze wereldbefaamde Hollandse bloemen en bollen.
De schade, alleen al aan ons zorgvuldig opgebouwde en gekoesterde Frau Antje-kwaliteitsimago als TOP-landbouwsector lijkt me nu al meer dan kapitaal.
Kunnen we er beter toch niet ook nog bij gaan krijgen?
P.S.: Word jij zelf dan niet ook helemaal gallisch van dit soort repeterende landbouwdebacles, en de welhaast aandoenlijk krukkige, onprofessionele wijze waarop deze drama's - en dan niet in het minst door de sector zelf - onder de mat geveegd/gebagatelliseerd/ge"crisis"managed worden?
Op deze manier vertrouwt toch geen enkele consument of importeur onze landbouwsector meer, en gaat de hele zaak naar de filistijnen?
Krijg jij niet zelf ook last van plaatsvervangende schaamte om zoveel, en zulk persistent gestuntel?