Het aantal positief op resistentie scorende monsters bij kippen met vrije uitloop lag op 14%; bij de “gewone” kip scoorde gemiddeld 30% positief. In totaal werden 214 monsters genomen die nagenoeg gelijk werden verdeeld over 4 supermarktketens. Opvallende resultaten: 1 supermarkt had slechts 1 positief monster (2 %), 2 ketens hadden 21 positieve uitslagen (39 %). Het ging hoofdzakelijk om kippenvlees dat afkomstig was uit Nederland en Duitsland.
"Gelukkig komt [resistentie tegen colistine] heel weinig voor in Nederland”, zei minister Schippers in een kamerbrief van 3 mei 2016. Het onderzoek dat deze uitspraak in een nieuw daglicht plaatst, werd uitgevoerd door Jan Kluytmans en andere Nederlandse onderzoekers. Kluytmans verwierf naam door te wijzen op de gevaren van antibioticaresistentie die zich ontwikkelt in de dierhouderij.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jammer dat je geen simpele, voor de hand liggende vragen #7 wenst te beantwoorden, Enno.
En het jou als "onderzoeker" merkwaardigerwijs kennelijk zo weinig interesseert, waar die door Kluytmans gevonden 25% MCR-1 colistineresistentie op de kip in de Nederlandse supers dan uiteindelijk vandaan komt.
De enig juiste constatering lijkt mij, dat tot nu toe niet goed gezocht is.
Zoals Kluytmans ook meldt: "Search and you will find".
Ik had het verder overigens #7 uiteraard niet over colistine, maar over "jouw" "colcitine" in #6 .
En nu dus opnieuw in #8.
Dick,
"Hoe natuurlijke resistentie ontstaan is":
Resistentie ontstaat continu: een kwestie van spontane mutatie en selectie. Bij blootstelling aan een antibioticum sterven de gevoelige cellen af en overleven de resistente mutanten. Een beproefde methode om resistentie te induceren is bacteriën opkweken in aanwezigheid van lage concentraties van een antibioticum. Na een tijd zal door natuurlijke selectie resistente mutanten domineren. Omdat colcitine een natuurlijk voorkomend antibioticum dat wordt uitgescheiden door bacteriën, is het denkbaar dat door blootstelling een zekere mate van selectie in het wild is ontstaan. De onderzoekers geven aan dat hun gerichte techniek in een veel hogere prevalentie resulteerde dan de tot dusver gebruikte niet-gerichte technieken. Er kan daarom niet direct worden geconcludeerd worden dat de prevalentie is toegenomen als gevolge van colistine behandeling.
"...informatie over dat colistine van jou". Het is niet "mijn" colistine.
"Nergens iets over te vinden". Beter zoeken: https://en.wikipedia.org/wiki/Polymyxin
Overigens bevalt jou stijl van discussiëren me niet. Ik zal dan ook niet verder reageren.
Enno, zou jij als "onderzoeker" dan niet willen weten hoe die "natuurlijke" resistentie ontstaan is?
(Het lijkt overigens waarschijnlijker dat die MCR-1 ontstaan is door Colistine-gebruik)
Waarom noem jij het dan gelijk een "klopjacht" als naar de bron van die - toch wel enigszins verontrustende - MCR-1 Colistineresistentie, op een KWART van de kip in de winkel, gezocht wordt?
Inmiddels is na MCR-1 en MCR-2 zelfs al een derde MCR gevonden.
"The authors say continuous monitoring for mobile resistance elements in colistin-resistant bacteria is "imperative for understanding and tackling the dissemination of mcr genes in both the agricultural and health care sectors."
Ook Kluytmans c.s. concluderen:
"Moreover, continued monitoring of the potential reservoirs for this plasmid-mediated colistin resistance is of utmost importance".
BTW: Heb je meer info over dat "Colcitine" van jou? Nergens iets over te vinden.
P.S.: Ik zie dat je het #6 hebt over het "besmette" vlees.
Moet ik daaruit begrijpen dat jij MCR-1 colistineresistente E. Coli op vlees geen besmetting wenst te noemen, of die besmetting nauwelijks serieus wenst te nemen?
Dan leef jij in een ander universum, en is verdere discussie met jou wat mij betreft weinig zinvol.
Colcitine (een polymyxine) wordt door bacteriën geproduceerd. Het is daarom goed denkbaar dat door blootstelling aan "natuurlijke" polymyxinen, er een soort basale resistentie is ontstaan. In dat geval heeft het weinig zin om een klopjacht te beginnen naar de producent van het "besmette" vlees.
Klopt, Enno: kruisbesmetting en ook kruisresistentie zijn mogelijk.
Desalniettemnin een zorgelijk cijfer, en dat zeker in combinatie met de gebleken gebrekkige recallmogelijkheden.
Kluytmans heeft geen al te spectaculaire revolutionaire nieuwe onderzoekstechnieken gebruikt.
Wél heeft hij gericht gezocht: "Search and you will find".
Hetgeen o.m. de NVWA tot op heden dus heeft nagelaten, en overgelaten aan betrokken artsen:
net zoals eerder bij MRSA en ESBL.
Let wel: bijna 2 jaar na zeer verontrustend Chinees onderzoek, en meer dan een jaar nadat Mevius retrospectief die MCR-1 Colistineresistentie - tot zelfs 5 jaar terug! - al op kip vond.