Behalve gerechtelijke stappen neemt de Belgische overheid ook een aantal specifieke maatregelen om de getroffen bedrijven tegemoet te komen, zoals fiscale voorzieningen, afbetalingsregelingen, vrijstelling van boeterente, bankkredieten, de mogelijkheid tot tijdelijke werkloosheid (arbeidstijdverkorting) en tijdelijke versterking van het voedselagentschap FAVV, om vragen te kunnen beantwoorden.
"Op langere termijn bekijkt de regering de mogelijkheid om de opgelopen schade te vergoeden. Het gaat onder andere over de kosten voor het vervoer, de schoonmaak, de behandeling, de vernietiging of de ontsmetting van dieren en producten en het nemen van monsters en analyses. Ook wordt nagegaan of kmo's (midden- en kleinbedrijven, red.) in de toekomst een beroep kunnen doen op een 'class action'. Dat systeem, waarbij in groep naar de rechter gestapt kan worden, bestaat al voor consumenten maar nog niet voor bedrijven", schrijft De Tijd.
Het voorarrest van de sinds vorige week donderdag vastzittende eigenaren van Chickfriend, werd gisteren met twee weken verlengd, meldden de Nederlandse media gisteren al. Ze mogen geen contact met de buitenwereld hebben.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mooi draadje...
Herman bedoelt dit artikel van Bianca. Wat daar staat, menen we als Foodlog: het is een case om mee te doen aan het maken van beleid.
Back to basics. De fraude met Fipronil heeft aan het licht gebracht dat het foute boel is in het toezicht op de middelentoepassing in de pluimveesector. Ik denk dat we kunnen stellen dat zowel NVWA als IKB Ei tekort is geschoten en dat ook de sector zelf ernstige lekkages vertoont in zelfkritisch vermogen. Bij elkaar een explosief mengsel. Zelfs als maar 'e'en van de betrokken partijen haar werk had gedaan was dit niet gebeurd.
Ik vraag me daarnaast af in hoeverre door IKB geborgde pluimveedierenartsen hier nog een een rol in hebben gehad. Zij stellen immers in nauwe samenwerking met de kippenboer een bedrijfsgezondheidsplan op en ook bestrijding van bloedluis hoort daar in thuis. Daarnaast kennen zij het wereldje van binnen. Zouden die nergens op het spoor van fipronil zijn gestuit?
Ik ben echt verbijsterd over zoveel onkunde, onwetendheid, goedgelovigheid en laksheid bij de betrokken partijen. Tegelijkertijd blijf ik volhouden dat het overgrote deel van de leghennenhouders te goeder trouw in zee is gegaan met Chickfriend ook al is dat, ik geef het toe, een tamelijk zwak excuus.
Het is voor hen een hard gelag. Ik voel met hen mee en blijf hopen op financiele hulp van de overheid gezien haar eigen bedenkelijke rol.
Tevreden Dick B.?
Overigens op deze Foodlogsite een uiterst evenwichtig artikel van Bianca van der Ha over de affaire. Misschien kan Dick V. het ff linken?
Dick B, wat betreft veevoer het volgende: de friponil-eieren die naar Rendac zijn gegaan zijn eerst veevoer (graan) geweest. Er zijn weer een flink aantal maaidorsers, met de nodige CO2 uitstoot, die voor Jan Joker hebben gedraaid. Dat geeft ook niet echt een lekker gevoel bij akkerbouwers.
Klopt, Piet.
Veevoerbedrijf ForFarmers vergoedde de aflatoxinemelk-schade.
Iets gerenommeerder & kapitaalkrachtiger dan die Chickfriend-lui...
Het valt me eigenlijk een beetje van je tegen dat je het overwegende belang van veevoer in deze fipronil-questie nog niet hebt aangekaart, Piet! Komt dat?